Ázsiai BL: 13 férfi és 1 nő a 60 000 szaúdi ellen

Vágólapra másolva!
2014.10.28. 12:38
null
Toni Juric a Red and Black Bloc előtt ünnepli a Wanderers győztes gólját a döntő első meccsén (Fotó: Reuters)
Mindössze tizennégy szurkolója kíséri el a története legnagyobb sikerére hajtó ausztrál Western Sydney Wanderers labdarúgócsapatát az ázsiai Bajnokok Ligája döntőjének rijádi visszavágójára az al-Hilal ellen. A szurkolókat elsősorban a szigorú szaúdi határátlépési törvények tartják távol.

A tizennégy fős mini-szurkolótáborban egy nő van – neki édesapját is el kell vinnie, mert csak férfi családtag kíséretében léphet be Szaúd-Arábiába. A rendkívül magas utazási költségek és a szigorú beléptetési szabályok a hazai pályán 18000-es átlagnézőszámmal büszkélkedő, Ausztrália egyik legfanatikusabb táborával büszkélkedő Wanderers szervezett szurkolói csoportjait is távol tartják a BL-döntőtől.

Kérdéses, hogy a Western Sydney Wanderers elnöke, a zsidó vallású Paul Lederer beléphet-e egyáltalán Szaúd-Arábiába, lévén az ország törvényei ezt tiltják, csakúgy, mint a határátlépést akkor, ha izraeli vízumbélyegző van az utazó útlevelében. Elképzelhető, hogy az Ázsiai Labdarúgó-szövetség (AFC) kvázi diplomatastátuszt kér Lederernek, hogy elmehessen a mérkőzésre.

Az AFC BL-szabályzatát több ponton is sérti a szaúdi beléptetés, ám a kontinentális szövetség azt állítja, nincs ereje ezt érvényesíteni a helyi törvényekkel szemben.

„Az AFC megbízik a szaúdi hivatalos szervekben, hogy megfelelően és profi módon intézik a beléptetést. Az ázsiai szövetség nem avatkozhat be vízumügyekbe, ez nem is tartozik a hatáskörébe” – közölte az AFC szóvivője, Mohd Szjazvan Mohd Mohtar.

Női al-Hilal szektor (Fotó: Reuters)
Női al-Hilal szektor (Fotó: Reuters)

Az első mérkőzésre, amelyet a Western Sydney Wanderers 1–0-ra megnyert, 1700 szaúdi töltötte meg a vendégszektort, nekik Szaúd-Arábia ausztráliai nagykövetsége vásárolta a jegyeket, amelyeket ingyen osztott szét (szaúdi nők egyébként nem kaphattak belépőt a követség rendelkezése alapján). A visszavágón az al-Hilal hatalmas „kék hullámával” (ez a szurkolótábor neve) szemben tizenhárom férfi és egy nő áll.

„Elég ijesztő egyedüli női vendégdrukkerként elutazni a meccsre, bár az segít, hogy édesapám is velem tart. Egy éve repültem először, most utazom először más országba a csapat mérkőzése miatt, az biztos, hogy életre szóló élmény lesz” – nyilatkozta a Fox Sports Australiának Kate Durnell, az egyetlen utazó női Wanderers-drukker. Durnell egyébként a többi ausztrál szurkolóval ülhet egy szektorba, bár a Wanderers vezetői tartottak attól, hogy az al-Hilal női drukkereivel ültetik össze – 2013 óta a szaúdi törvények megengedik, hogy nők is járjanak futballmérkőzésre, és ezt az igen népszerű al-Hilal szurkolói ki is használják.

Ők nem lesznek ott (Red and Black Bloc, Western Sydney Wanderers)...

...de ők igen (a Kék Hullám, al-Hilal)

A Western Sydney Wanderers ugyanakkor nem marad szurkolók nélkül: az al-Hilal helyi riválisainak fanatikusai ugyanis nem törődnek azzal, hogy 2005 után ismét szaúdi csapat nyerheti a döntőt, inkább a vendégeknek szurkolnak a gyűlölt vetélytárs ellen. A Wanderersnek szorító szaúdi drukkereket tömörítő Twitter-csatornának több mint 34 ezer feliratkozója van, több, mint az ausztrál csapat hivatalos csatornájának. Az al-Hilal 1991 és 2000 után harmadszor hódíthatja el a legnagyobb ázsiai klubtrófeát, a mindössze 2012-ben alapított Western Sydney Wanderers története legnagyobb sikerét arathatja.

ÁZSIAI BL
DÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
al-Hilal (szaúdi)–Western Sydney Wanderers (ausztrál)
Rijád,
Fahd király Stadion. November 1., 18.30
Az első mérkőzésen:
0–1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik