Ázsia bajnoka és C. Ronaldo a Nagyerdei Stadionban

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2021.08.29. 10:03
null
Cristiano Ronaldo legutóbb az Eb-n, a franciák elleni meccsen lépett pályára Magyarországon, azon a találkozón két gólt szerzett, mindkettőt 11-esből, jövő héten Debrecenben szerepelhet (Fotó: Török Attila)
Az elmúlt évek egyik leggyorsabban fejlődő válogatottja, a 2019-es Ázsia-kupát megnyerő Katar március után ismét Debrecenbe látogat, hogy Szerbia és Portugália ellen felmérje a tudását.

Ismét Magyarországon Katar labdarúgó-válogatottja, a 2019-es Ázsia-kupa nyertesét Debrecen látja vendégül, a szeptember 1-jén 20.45-kor esedékes Szerbia és a szeptember 4-i 18.00-ás Portugália elleni felkészülési mérkőzésének a Nagyerdei Stadion ad otthont. A katariak márciusban három találkozót már játszottak a hajdúsági városban, Luxemburgot 1–0-ra, Azerbajdzsánt 2–1-re győzték le, Írország ellen 1–1-es döntetlennel zártak. Mindegyik összecsapásra a 2022-es világbajnokság selejtezői­nek idején került sor, és ez nem véletlen, a jövő nyári torna házigazdáját az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kérte fel, hogy bár rendezőként automatikusan részt vesz a viadalon, versenyen kívül szerepeljen a világbajnokság európai selejtezősorozatában, és játsszon minden körben az A-csoport szabadnapos csapatával.

Márciusban három mérkőzésen már pályára léptek a katariak Debrecenben (Hajdú-Bihari Napló/ Kovács Péter)
Márciusban három mérkőzésen már pályára léptek a katariak Debrecenben (Hajdú-Bihari Napló/ Kovács Péter)

AZ ÍRORSZÁG ELLENI MÉRKŐZÉS

IMÁDTÁK BUDAPESTET A DEBRECENBE KÉSZÜLŐ PORTUGÁLOK

Felfedezi Magyarországot a portugál válogatott, az Európa-bajnokság csoportmérkőzései alatt Budapesten állomásozott – a margitszigeti Grand Hotelben lakott, míg edzéseit az Illovszky Rudolf Stadionban tartotta –, szeptember 4-én pedig Debrecenbe érkezik, hogy felkészülési mérkőzést játsszon Katarral. Lapunk információi szerint Fernando Santos szövetségi kapitány együttese csupán egy éjszakát tölt a városban, szállása a Hotel Lyciumban lesz. Előzetesen nehéz megjósolni, milyen erős összeállításban futhat ki a pályára a portugál válogatott, egyelőre annyit lehet biztosan tudni, hogy három nappal korábban odahaza Írországgal, három nappal később idegenben Azerbajdzsánban játszik világbajnoki selejtezőt.

„Előfordulhat, hogy néhány sztár pihenőt kap, de többen jó eséllyel pályára lépnek – válaszolta érdeklődésünkre Sérgio Pires, a Maisfutebol portugál újságírója, aki Budapesten tartózkodott az Eb csoportkörében. – A válogatottnál nagyon elégedettek voltak a magyarországi körülményekkel az Európa-bajnokság alatt. A Vasas edzőkomplexuma tökéletes választásnak bizonyult, a pálya talaja remek, a médiaközpont hatalmas volt. A hotelben nagyon figyeltek a futballisták igényeire, posztereket, PlayStation 5 konzolokat tettek a szobáikba, volt biliárd- és teqball­asztal, mindemellett Portugáliában megszokott ételekkel, tőkehallal és olívaolajjal is készültek. Mindenki otthon érezhette magát, szívesen maradtak volna a torna végéig.”

Visszatérve a portugál válogatott kezdőcsapatára, Cristiano Ronaldo büszkeségét ismerve egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy pályára lép Katar ellen. A csapatban eddig 179 alkalommal szereplő klasszis ezzel egy lépéssel közelebb kerülne a kétszázhoz, a gólok tekintetében pedig végleg maga mögött hagyhatná a szintén 109 gólos iráni Ali Daeit, akivel holtversenyben a világ legeredményesebb gólszerzője válogatott meccseken.

Abban már a szerencse is jócskán szerepet játszott, hogy a két legjobb játékosállományt felvonultató válogatott, Szerbia és Portugália maradt őszre, így az ellenük rendezett találkozókat akár telt ház előtt lehet játszani. A jegyértékesítés jelenleg is zajlik, a Nagyerdei Stadion pénztárai­ban és a nagyerdeistadion.hu oldalon a két mérkőzésre külön-külön (I. kategória 3000 Ft, II. kategória 2000 Ft, VIP 22 000 Ft), de kombinált (I. kategória: 5000 Ft, II. kategória: 3000 Ft, VIP 40 000 Ft) belépőt is lehet vásárolni. Hat éven aluliak számára a belépés díjtalan, 18 éves kor felett védettségi igazolványt kell bemutatni a belépéshez, vendégszurkolók nem lehetnek jelen.

„A Szerbia elleni mérkőzésre eddig egy-két ezer, a portugálok ellen hat-hét ezer jegy talált gazdára – felelte érdeklődésünkre Páll László, a Debreceni Nagyerdei Stadion-üzemeltető Kft. ügyvezető igazgatója – A portugálokra érezhetően többen kíváncsiak, pedig a szerb válogatott is számos topbajnokságban futballozó játékossal érkezhet, nagyon jó mérkőzésre van kilátás. Kombinálva a két találkozót különösen kedvező az ajánlat.”

A katariak szálláshelye információink szerint márciushoz hasonlóan ezúttal is az ötcsillagos Hotel Divinus. A küldöttség tagjai már megérkeztek Debrecenbe, és egészen szeptember 5-ig, a Portugália elleni mérkőzés másnapjáig maradnak, a válogatott az edzéseit a Nagyerdei Stadionon kívül a Debrecen-Pallagon található Debreceni Labdarúgó Akadémia edzőközpontjában tartja. A katariak debreceni tartózkodása elismerés a város felé, hiszen dönthettek volna úgy, hogy máshol rendezik a szerbek és a portugálok elleni találkozókat – az ausztriai edzőtábor miatt adta volna magát Bécs, hazánkban pedig valamelyik budapesti stadion –, de tavasszal nagyon jó élményekkel gazdagodtak, és ez megkönnyítette nekik a választást. Érkezésükkel Debrecen városa a presztízs­szempontok mellett anyagilag is jól jár, a vendégéjszakákra (a Hotel Divinus Executive lakosztálya 78 000 forinttól érhető el, Royal lakosztálya 180 000 forintba kerül, míg az egyágyas szobák ára 36-46 ezer forint éjszakánként), a stadion, az edzőközpont bérleti díjára, a meccsrendezésre és egyebekre összesen akár százmillió forintot meghaladó összeget is elkölthetnek.

S hogy mit láthatnak a Nagyerdei Stadionba szeptember elsején és negyedikén kilátogató szurkolók? A szerb válogatottban akár a Real Madrid csatárát, Luka Jovicsot és az Ajax támadóját, Dusan Tadicsot, a portugáloknál a Manchester Unitedhez visszatérő Cristiano Ronaldót és a „vörös ördögök” játékmesterét, Bruno Fernandest. Az ellenfélként pályára lépő katari válogatott szintén üde színfoltja a nemzetközi labdarúgásnak, az alábbi összeállítással segítünk megérteni, hogy miért.

A sztárokkal teletüzdelt portugál válogatott a Hotel Lycium vendége lesz
A sztárokkal teletüzdelt portugál válogatott a Hotel Lycium vendége lesz

ELIT DOHAI AKADÉMIA SEGÍTI A KÉPZÉST

VENDÉGÜNK A VILÁG – HÁBORÚ, KORONAVÍRUS ÉS PRAKTIKUM AZ OKOK KÖZÖTT

1991, BEK: CRVENA ZVEZDA

A jugoszláv bajnok Crvena zvezda a balkáni háború miatt 1991 őszén nem játszhatta otthon BEK-mérkőzéseit, így az északír Portadown és a ciprusi Apollon Limassol elleni selejtezőre Szegeden, míg az Anderlecht elleni csoportmeccsre a Bozsik-stadionban került sor.

2021, BL: MAN. CITY–MÖNCHENGLADBACH

A legutóbbi Bajnokok Ligája-évad nyolcaddöntőjében a németországi és angliai karanténszabályok miatt a Manchester City februárban és márciusban is a Puskás Arénában verte meg 2–0-ra a Mönchengladbachot.

2021, BL: LIVERPOOL–RB LEIPZIG

Ugyanez volt az oka annak is, hogy a Gulácsi Pétert és csereként Willi Orbánt is bevető lipcseiek mindkétszer a Puskásban játszottak a Liverpoollal – és a BL-nyolcaddöntőben ugyanúgy kétszer zártak 0–2-vel, mint a Mönchengladbach.

2021, EL: WOLFSBERGER AC–TOTTENHAM

A szigorú európai karanténszabályok miatt az Európa-liga legjobb 32 közötti párharcaiból is jutott a Puskásba: az osztrák Wolfsberger AC zárt kapuk mögött fogadta az első meccsen a Tottenhamet (1–4), ám a visszavágót már Londonban játszották.

2021: KATARI VÁLOGATOTT

A vb-selejtezős FIFA-napokon a jövő évi rendező Katar Debrecenben fogad szünnapos európai csapatokat. Márciusban Luxemburg, Azerbajdzsán és Írország volt a cívisváros vendége, szerdán és szombaton pedig Szerbia és Portugália lesz az ellenfél.

Az Aspire Akadémia neve Ázsiában remekül cseng, a 2004-ben átadott dohai létesítmény Katar sportéletének központja. Széles körű megfigyelőhálózatának segítségével az ország és a világ minden tájáról összegyűjti a tehetséges fiatalokat, és amellett, hogy pazar körülmények között kiváló sportolókat farag belőlük, az oktatásukat is felügyeli. Az akadémiáról kikerülő labdarúgók első nagy eredménye a 2014-es U19-es Ázsia-bajnokság megnyerése, Katar története során először diadalmaskodott ebben a versenysorozatban.

Az intézményben képzett játékosoknak jelentős szerepe volt a felnőttválogatott sikereiben is, a 2019-es Ázsia-kupa-győzelemben, valamint az idei Arany-kupán nyújtott jó teljesítményben, az elődöntőbe jutásban. A válogatott gerincét manapság már az akadémiáról kikerülő játékosok jelentik, persze azért még nem minden tökéletes. A futballisták túlnyomó többsége ugyanis a katari első osztályban futballozik, Európába nagyon kevesen jutnak el, és akiknek fiatalon sikerül, azok sem tudnak megragadni a topbajnokságokban. Az egyik legjobb példa erre Akram Afif, aki Spanyolországban kapott lehetőséget a beilleszkedésre, ám a Villarreal nem tudta olyan szintre felhozni, hogy élvonalbeli játékos válhasson belőle. Kölcsönadások után visszakerült hazájába, ahol a bajnokság egyik legkiválóbb futballistája, de nem azon a szinten játszik, amely a világbajnoki felkészülést hatékonyan segítené.

Az Aspire Akadémia terjeszkedésének mindez nem szabott gátat, időközben Szenegálon is elindította képzését, hogy magához gyűjtse az afrikai tehetségeket, valamint 2018-ban együttműködést írt alá a Leeds Uniteddel. Európai elosztócsapatnak jelenleg a belga élvonalban szereplő Eupen és a spanyol harmadosztályú Leonesa számít. Az előbbi különösen az Afrikából származó labdarúgókat játszatja, az első csapatnak jelenleg is tagja többek között az akadémián nevelkedő ghánai Abdul Manaf Nurudeen és Isaac Nuhu, valamint az elefántcsontparti Silas Gnaka és Konan N'Dri. Katari futballista ugyanakkor elvétve tud megragadni az együttesben.

Az ötcsaillagos Hotel Divinusban lakó katariak akár 100 millió forintot is költhetnek magyarországi tartózkodásuk alatt
Az ötcsaillagos Hotel Divinusban lakó katariak akár 100 millió forintot is költhetnek magyarországi tartózkodásuk alatt

EURÓPAI SZTÁROK, BEFEKTETÉSEK

Az anyagi jólét nemcsak elit akadémiák működtetését teszi lehetővé Katarnak, hanem azt is, hogy az élvonalba csábítsa a labdarúgás ikonjait. Jó példa erre Raúl González, a Real Madrid és a spanyol válogatott legendás csatára, aki 2012 és 2014 között futballozott az al-Szaddnál, és a csapattal a katari bajnoki cím mellett megnyerte a Herceg-kupát is. Ugyancsak a dohai klubhoz köthető a Barcelona klasszisa, Xavi Hernández, aki 2015-ben levezetni érkezett a katalánoktól Katarba, és az élet annyira megtetszett neki, hogy azóta is ott dolgozik. Játékosként 2019-ig segítette a csapatot, jelenleg pedig vezetőedzőként tevékenykedik.

Ha a katari klubok az európai topfutballhoz a klubvilágbajnokságon kívül nem is nagyon kerülhetnek közelebb, az ország üzletemberei tesznek róla, hogy a helyiek valamennyire mégis magukénak érezhessenek egy nagycsapatot. Tíz éve annak, hogy a Qatar Sports Investments (QSI) megvásárolta a Paris Saint-Germaint, és Európa egyik leggazdagabb klubjává tette, amely az eltelt időszakban olyan világ­sztárokat tudott megfinanszírozni és magához csábítani, mint Zlatan Ibrahimovic, David Beckham, Neymar, Kylian Mbappé – és Lionel Messi. A párizsiak elnöke, Nasszer al-Kelaifi eredménylistájából már csak a Bajnokok Ligája serlege hiányzik, de a hatszoros aranylabdás argentin támadó megszerzésével talán erre sem kell sokat várni.

Otthon érezhetik magukat a debreceni stadion öltözőjében a katari válogatott tagjai, akik újabb két mérkőzést játszanak a magyar városban
Otthon érezhetik magukat a debreceni stadion öltözőjében a katari válogatott tagjai, akik újabb két mérkőzést játszanak a magyar városban

FOLYAMATOSAN FEJLŐDŐ VÁLOGATOTT

Az elmúlt tíz-tizenöt év hatalmas pénzügyi beruházásaiból a katari válogatott is profitál, bár talán nem annyira intenzíven, mint ahogyan azt a szövetségnél előzetesen várták. A Katari Labdarúgó-szövetséget (QFA) 1960-ban alapították, tíz évvel később lett tagja a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek (FIFA). A válogatott az első mérkőzését 1970-ben játszotta, első világbajnoki selejtezőjére 1977-ben került sor. A kijutáshoz az 1998-as torna előtt álltak a legközelebb, a részvételről döntő mérkőzést azonban Szaúd-Arábia ellen 1–0-ra elveszítették. A fordulópont a nemzeti együttes életében akkor jött el, amikor Katar 2010 decemberében megkapta a 2022-es világbajnokság rendezési jogát. A torna különlegessége, hogy a kánikula miatt november 21. és december 18. között rendezik meg.

A katari válogatott az esemény megszerzése óta még komolyabban veszi a felkészülést, és igyekszik az Aspire Akadémiáról kikerülő futballistákat folyamatosan beépíteni a csapatba, és a mélyebb merítési lehetőségek érdekében folyamatosan honosít játékosokat. Sepp Blatter, a FIFA akkori elnöke 2015-ben figyelmeztette is a katariakat, hogy szankciókat is foganatosíthat, ha a játékosok megszerzésében túlzásokba esnek. A figyelmeztetések ellenére a 2019-es Ázsia-kupán – amelyet Katar megnyert – az Arab Emírségek panasszal élt két katari futballista, a szudáni születésű Almoez Ali és az iráni Basszam al-Ravi játéka ellen, a tiltakozást azonban az Ázsiai Labdarúgó-szövetség (AFC) lesöpörte az asztalról. Katar a legfrissebb FIFA-világranglistán a 42. helyet foglalja el (Magyarország a 37.), amely a 2013. július 4-én kihirdetett 101. helyhez képest hatalmas előrelépés. A csapat valódi erejére azonban – a Debrecenben rendezendő Szerbia és Portugália elleni mérkőzések mellett – leginkább a 2022-es hazai rendezésű világbajnokság adhat választ.

Debrecen városa katari lobogókkal is várja az arab vendégeket (Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Kovács Péter)
Debrecen városa katari lobogókkal is várja az arab vendégeket (Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Kovács Péter)
KATARI FUTBALLISTÁK, AKIKRE ÉRDEMES FIGYELNI

KATARI FUTBALLISTÁK, AKIKRE ÉRDEMES FIGYELNI

Akram Afif (al-Szadd),
24 éves, balszélső
Piaci értéke: 3.7 millió euró

A jemeni szülőktől származó, Dohában napvilágot látó futballista az Aspire Akadémia neveltje, spanyol csereprogram keretében a Sevilla és a Villarreal utánpótlásában is játszott. Az utóbbi 2016-ban profi szerződést kínált neki, ezzel ő lett a La Liga történetének első katari játékosa, igaz, nem játszott sokat a spanyol élvonalban. Kölcsönadását követően a Sporting Gijón összesen 11 mérkőzésen számolt vele, gólt nem szerzett. Egy évvel később a belga élvonalbeli Eupen vette kölcsön, majd 2018 nyarától a katari al-Szadd, amely aztán 1 millió euróért végleg megvette a Villarrealtól. Hazája bajnokságában megtalálta a helyét, 92 tétmérkőzésen 59 gól és 41 gólpassz a mérlege, a válogatottnak is az egyik legnagyobb erőssége. A 2019-es Ázsia-kupa megnyeréséből 1 góllal és 11 gólpasszal vette ki a részét.

Almoez Ali (al-Duhail)
25 éves, csatár
Piaci értéke: 3 millió euró

Szudáni származású, családjával gyerekként költözött Katarba. Akram Afifhoz hasonlóan az Aspire Akadémián sajátította el a labdarúgás alapjait, megfordult az Eupen akadémiáján, majd 2015-ben az osztrák élvonalbeli LASK igazolta le. Itt mutatkozott be a felnőttek között, de nem tudott megragadni. Előbb a spanyol harmadosztályú Leonesa futballistája lett, majd Katarba, az al-Duhailba igazolt. Már 25 évesen a válogatott történetének gólrekordere, 53 mérkőzésen 27 alkalommal talált az ellenfelek kapujába. A 2019-ben megnyert Ázsia-kupán 9 góllal a torna gólkirálya lett és a legjobb játékosnak is megválasztották – az Észak-Korea elleni, 6–0-ra megnyert csoportmérkőzésen négy gól és egy gólpassz fűződött a nevéhez. Európából több klub érdeklődött iránta, de maradt a katari élvonalban.

Haszan al-Hajdosz (al-Szadd)
30 éves, jobbszélső
Piaci értéke: 1.8 millió euró

A katari válogatott csapatkapitánya, tapasztalatát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 142 mérkőzést játszott le eddig címeres mezben, és ezeken 32 gólt szerzett. Mindemellett a klubhűség mintaképe, az al-Szaddban nevelkedett, és amióta 17 évesen bekerült az első csapat keretébe, azóta kirobbanthatatlan onnan. Klubjával a legnagyobb sikert 2011-ben érte el, amikor megnyerte az ázsiai Bajnokok Ligáját, a döntő tizenegyespárbajában ő is betalált. Csapata ezzel jutott ki a 2011-es klubvilágbajnokságra, amelyen harmadik lett. Haszan al-Hajdosz a Barcelona elleni, 4–0-ra elveszített elődöntőben is pályára lépett, így játszhatott Lionel Messi ellen is. Háromszoros katari bajnok, emellett a válogatott 2019-es Ázsia-kupa-győzelmében is nagy szerepe volt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik