VINCZE ANDRÁS
VINCZE ANDRÁS
2021.11.30 22:52 Frissítve: 2021.12.01 22:49

Apró betű, nagy csalódás – Vincze András jegyzete

 

 
Lionel Messié az Aranylabda, immár hetedszer!
Messi 33 ponttal előzte meg Lewandowskit – íme, a teljes végeredmény!
„Gém, szett, meccs” – nemzetközi sajtóvisszhang

Kérjük, olvassa el az apró betűs részt is – persze a franc se szokta végigbogarászni, de miután a Lionel Messi kontra Robert Lewandowski Aranylabda-szavazás kapcsán lángoló vita bontakozott ki, hogy melyikük a jobb, és ki miért érdemelhette (volna) ki a France Football tekintélyes díját, talán nem árt elővenni a nagyítót. Szóval, itt az áll, hogy „A Ballon d'Or, vagyis az Aranylabda az európai labdarúgás egyik legfontosabb trófeája, amelyet a legjobb teljesítményt nyújtó labdarúgó kaphat meg.”

Na...

Ez a díj tehát klasszikus értelemben az európai porondon kiemelkedően teljesítő labdarúgót illetheti meg, nem mellékesen azt a futballistát, aki – mint Aranylabda-szavazó magyar újságíró olvastam és olvasom el most oda és vissza többször is ezeket a bizonyos töpörtyű betűket – az öreg kontinens fociporondján emlékezeteset alkotott. Ha ez így van, akkor itt a mese vége: európai aranycipős lett Robert Lewandowski, nem mellékesen elegáns és emberi gesztussal átadott a múltnak egy szakállas Bundesliga-csúcsot, megdöntve a legendás Gerd Müller 1970–1971-es idényben felállított negyvengólos rekordját. Persze igaz az is, hogy Lionel Messi szintúgy gólkirály lett, harminc gólt szerezve fejezte be a La Liga-idényt, ami szintúgy megsüvegelendő teljesítmény a modern világ legzseniálisabb játékosától, de tizeneggyel mégis kevesebb, mint a két évad óta tagadhatatlanul szenzációs formában játszó lengyel csatáré. S most hallom (és olvasom is), hogy „És mi a helyzet az argentin Copa America-varázslásával?!” – na, igen, de akkor mi a helyzet azzal a kitétellel, hogy az Aranylabda végül is konzervatív európai futballdíj?

Ami biztos: nüansz döntött a Ballon d'Or sorsáról 2021-ben, hiszen mindösszesen harminchárom pont különbséggel győzött az argentin világsztár. Miután a France Football szavazásán a felkért újságírók öt Aranylabda-díjra érdemes játékost rangsorolhatnak (az első helyre írt labdarúgó hat pontot kap, míg az utána következőknek négy, három, kettő és egy pont jár), nagyjából gyanítható, hogy a „kontinensnyi” szavazóból öt vagy maximum tíz újságíró helyezte Lionel Messit a Bayern München parádésan játszó, ráadásul sportemberként is fantasztikus kisugárzású támadója elé.

Mondanám, hogy ez a harminchárom pont a bizonyos vigasztaló semmiség, de látva az Aranylabdáról lemaradó Robert Lewandowski arcát a párizsi díjkiosztón, nem vagyok biztos benne, hogy ezt ő is így gondolja.

Az apró betűk átugrásából így lett nagy csalódás...

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.01.28 18:46:36

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Nem állt a helyzet magaslatán a játékvezető, tévedett ide és oda is, Achahbar duplája döntött végül.

2022.01.25 22:55:01

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Bevallom, a sajtóhelyek biztonságos fedezékéből sokszor pásztáztam a szurkolókat, nézőket. Néztem az arcokat, és képtelen voltam szabadulni az érzéstől: egyetlen apróságon, valamilyen megfoghatatlan csekélységen múlik, hogy a varázslatos lelátói hangulat, a hangulati feszültség valamiféle robbanásban törjön ki.

2022.01.24 12:57:12

Minden más foci SZÖLLŐSI GYÖRGY

Évtizedek távolából szólalt meg „Sanyika” fejében az egykor odahaza hallott dallam. Szöllősi György multimédiás sorozata.

2022.01.25 20:52:53

Minden más foci MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Sokkal több a törvénysértő futballista, mint hinnénk.