A nigériai futball újabb ajándéka, aki alig 3 és fél perc alatt szerzett mesterhármast

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2023.04.15. 13:36
null
A nigériai Gift Orban meghatározó játékosa az Európa-konferencialigában negyeddöntős Gentnek… (Fotók: AFP, Imago Images)
Victor Osimhen után újabb sztárcsatárt adott a nigériai labdarúgás: a még csak 20 esztendős Gift Orbanra néhány hete figyelt fel a világ, amikor 3 perc és 25 másodperc alatt szerzett mesterhármast az Európa-konferencialigában.

Minden egy amatőr tornán kezdődött. Az Európában nevelkedő fiatal labdarúgók tehetségét már gyerekkorukban kiszúrják a játékosmegfigyelők, akadémiai rendszerben fejlődhetnek, s megkapnak mindent, ami ahhoz kell, hogy profivá válhassanak. Így akár már 16-17 évesen bemutatkozhatnak egy felnőtt-, élvonalbeli együttesben. Ám Afrikában ez egészen máshogy működik. Ezt megtapasztalhatta a Togóban és Nigériában nevelkedő Gift Orban is, aki a pályán nyújtott teljesítményével hiába emelkedett ki társai közül, 19 évesen még csak a nigériai amatőr klubban, a Bison FC-ben futballozott. A „megváltást” aztán egy amatőr torna és az akkor norvég másodosztályú Stabaek sportigazgatója, Torgeir Bjarmann hozta el neki.

„Nigériába utaztam tehetségek után kutatva, s megnéztem egy amatőr tornát is. Kemény meccseket láttam, valódi küzdelmet, de Gift Orban egyértelműen kitűnt a többiek közül, összjátékban és gólszerzésben is. Még ott eldöntöttem, hogy meghívom őt csapatunk előszezonbeli túrájára, hogy megnézzük, mire megy a profik között” – mondta a BBC-nek a Stabaek sportigazgatója. Orban természetesen kapva kapott a lehetőségen, csakhogy a norvég másodosztályú klub stábja nem volt elragadtatva a nigériai játékos kezdeti teljesítményétől, így amikor lejárt a vízuma, visszatért amatőr csapatához. Bjarmann azonban nem adta fel: „Kitartó voltam, és kivívtam a vezetőségnél, hogy hozzuk el kölcsönben, s kapjon lehetőséget a második csapatunknál, a negyedosztályban. Ott aztán minden meccsen gólt lőtt, így adtunk neki egy esélyt a Stabaeknél egy svéd együttes elleni kupameccsen. Azonnal duplázott, onnantól pedig már hátra sem nézett.”

GIFT ORBAN REKORDJA: MESTERHÁRMAS 205 MÁSODPERC ALATT

Gift Orban tehát felkerült a Stabaek első csapatához, s egyhamar a kezdőbe is bejátszotta magát. A 2021-es évadban az első osztályból meglepetésre kieső norvég együttesnek egyértelmű célja volt, hogy egy év alatt visszajusson az élvonalba. Ez sikerült is, a Stabaek második helyen végzett a másodosztályban, a gólkirály pedig – holtversenyben – Gift Obran lett, aki élete első profik között töltött idényében 19 meccsen 16 gólt szerzett, mellétéve még 7 gólpasszt. „Parádés teljesítményének az a kulcsa, hogy éhes a sikerre, győztes mentalitása van. Minden edzésen keményen dolgozott nálunk, fejlesztette magát, tett az álmai valóra váltásáért. Őszintén, magas elvárásaim voltak vele szemben, de messze túlszárnyalta őket” – folytatta Bjarmann.

Az élvonalba visszajutó norvég klub meg akarta tartani Gift Orbant 2023 elején, az új szezon kezdetén, ám akkor már több olyan ajánlatot kapott, amit nehéz lett volna elutasítani. Sőt, amikor a norvég Moldéban futballozó Datro Fofanáért 12 millió eurót fizetett a Chelsea, a transzfer még jobban felverte a bajnokság fiatal támadóinak árát. Akkor futott be a belga Gent 3.5 millió eurós ajánlata a Stabaekhez Gift Orbanért, amit a klub nem utasított vissza.

…ráadásul övé az UEFA-klubsorozatban szerzett leggyorsabb mesterhármas rekordja
…ráadásul övé az UEFA-klubsorozatban szerzett leggyorsabb mesterhármas rekordja


Az átigazolás a téli transzferidőszak utolsó napján ment végbe, Orban pedig csatlakozott a belga élvonalban az európai kupaindulásért küzdő, az Európa-konferencialigában még álló Genthez. Azt hihetnénk, a norvég másodosztály után a belga élvonal jelentős ugrás, s idő kell az akklimatizálódáshoz – de ez nem volt így a 20 esztendős csatár esetében. Orban bemutatkozó meccsén kétszer is betalált a Westerlo kapujába, majd varázslatos góllal döntötte el az Anderlecht elleni rangadót (1–0), míg a Zulte Waregem 6–2-es legyőzéséből 4 (!) góllal vette ki a részét – a második félidőben. A 20 éves támadó eddig mindössze 8 belga bajnokin jutott szóhoz, de már 9 gólja van (két assziszt mellett). És akkor még nem ejtettünk szót az európai kupaporondról... A norvég másodosztály és a belga élvonal ugyan kívül eshet a futballszurkolók érdeklődési körén, de ha valaki egy európai kupasorozatban remekel, arra mindenki felkapja a fejét. Orban 4 meccsen lépett pályára a harmadik számú UEFA-sorozatban, az Európa-konferencialigában, s már 5 gólt termelt. Ebből hármat 3 perc és 25 másodperc alatt a török Basaksehir elleni nyolcaddöntő visszavágóján – a 31. és a 34. perc között lőtt góljaival egyrészt eldöntötte a párharc kimenetelét, másrészt felülírta a liverpooli Mohamed Szalah rekordját, aki 6 perc és 12 másodperc alatt jegyzett triplával tartotta az UEFA-klubsorozatban szerzett leggyorsabb mesterhármas csúcsát. A Gent következő ellenfele a Premier League-ben szereplő West Ham, amely ellen nem sok esélye van a továbbjutásra, s az első, hazai meccs 1–1-e után bravúr kellene a belga csapattól. A genti találkozón Orban nem találta a góllövő cipőjét, a 83. percben lecserélték.

A Stabaek sportigazgatója, Torgeir Bjarmann tehát csiszolatlan gyémántra talált nigériai útja során, aki generációja következő elit gólvágója lehet. Persze Orban egyelőre nem topligában rugdossa „zsákszámra” a gólokat, de aki úgy teszi le a névjegyét az európai kupaporondon, hogy jó egy évvel ezelőtt még amatőr szinten futballozott, biztosan sokra hivatott. Ami a góllövést illeti, jól helyezkedik, pontosak a befejezései, sok lövést vállal, bátran – és ami fontosabb – hatékonyan próbálkozik távolról. Ha játéka más területeit nézzük, akkor igazán nagy előnye, hogy gyors, robbanékony, nem csak középen, a pálya két szélén is feltalálja magát, használható az összjátékban, a letámadásban, vissza tud lépni a labdáért, fel is tudja vinni. Persze fejlődnie kell még passzhatékonyságban, a pályán mutatott fegyelmezettségben és egyéb tényezőkben, de erre még bőven lesz ideje és lehetősége. Mindent összevetve Gift Orban már most kivételes befejező, valóságos „gólgép”. Bjarmann úgy tudja, a Premier League és a Bundesliga a nigériai csatár álma, amit hasonló teljesítménnyel egyhamar valóra is válthat.


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. április 15-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik