UEFA: Ceferin a maximális három cikluson túl is elnök maradna – sajtóhír

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.12.11. 14:39
null
Aleksander Ceferin (Fotó: Getty Images)
Elméletileg 2027-ben járna le Aleksander Ceferin harmadik, egyben utolsó ciklusa az Európai Labdarúgó-Szövetség (UEFA) élén, de a BBC úgy tudja, hogy a szlovén sportvezető csapata egy szabályváltoztatással játszaná ki a jelenlegi szabályzatot.

A jelenlegi szabályzatot – amely maximum három ciklusban határozza meg egy adott UEFA-elnök mandátumát – maga Ceferin vezette be, miután megválasztották a korrupciós ügyei nyomán lemondott Michel Platini helyett a szervezet élére. A szlovén sportvezető és támogatói azt szeretnék elérni, hogy Ceferin első, négy év helyett csak három évig tartó ciklusát ne számítsák be a háromba, s így indulhasson egy újabb, 2031-ig tartó ciklusért.

A terv nagy ellenzője David Gill, az UEFA alelnöke, aki korábban a Manchester Unitedet és az Angol Labdarúgó-szövetséget (FA) is vezette – igaz, utóbbit csak ideiglenes elnökként, illetve alelnökké. A 66 éves angol sportvezető az végrehajtó bizottság múlt heti ülésén dühösen reagált a tervre, és úgy fogalmazott, hogy Ceferin ötlete nem demokratikus.

A Ceferin-féle tervet februárban terjesztik az UEFA párizsi kongresszusa elé, s elfogadásához az 55 tagszervezet kétharmadának a szavazatára van szükség – a BBC szerint Ceferin rendkívül népszerű Kelet-Európában, így minden esélye meg van arra, hogy a tervezetet elfogadtassa a kongresszussal.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik