Mese a humanista edzőről – szépprózát ihletett a tragikus sorsú Egri-Erbstein Ernő története

Vágólapra másolva!
2023.12.07. 15:37
Finy Petra a Zsák Károly legendájának ihletéséből született, Kilenc című novellája után ismét egy elfeledett futballszemélyiséget emelt be a kortárs szépirodalomba, ezúttal a gyermekkönyvek polcára.

„Fedezd fel magadban a gyereket!” – maradt fenn a játékosainak szánt bölcsesség Egri-Erbstein Ernőtől, a huszadik századi olasz labdarúgás egyik meghatározó edzőjétől, a „Grande” Torinót 1947-ben, 1948-ban és 1949-ben bajnoki címhez segítő magyar szakembertől. Vagy úgy is mondhatjuk, hogy a futballhumanizmus reneszánsz alakjától, akinek kifinomult, emberközpontú gondolkodása, környezetét ösztönző szellemisége az egyik legszebb hagyaték, amelyet tragikus halála, az 1949. május 4-i supergai repülőgép-szerencsétlenség után kaphatott az utókor. Egy efféle megfoghatatlan örökség sorsa pedig nehezen kiszámítható: valószínűleg maga az ötvenévesen elhunyt futballtréner is meglepődve venné ma kézbe Finy Petra Almás pite című mesegyűjteményét, amelynek A titkos focista című fejezetét ő maga, a zsidó származású futballértelmiségi és családjának története ihlette. Tulajdonképpen a kortárs író-költő nem tett egyebet, mint kifordította az egykori gondolatot, esélyt adva a gyerekeknek, hogy felfedezzék a könyvben Egri-Erbstein Ernőt.„Fedezd fel magadban a gyereket!” – maradt fenn a játékosainak szánt bölcsesség Egri-Erbstein Ernőtől, a huszadik századi olasz labdarúgás egyik meghatározó edzőjétől, a „Grande” Torinót 1947-ben, 1948-ban és 1949-ben bajnoki címhez segítő magyar szakembertől. Vagy úgy is mondhatjuk, hogy a futballhumanizmus reneszánsz alakjától, akinek kifinomult, emberközpontú gondolkodása, környezetét ösztönző szellemisége az egyik legszebb hagyaték, amelyet tragikus halála, az 1949. május 4-i supergai repülőgép-szerencsétlenség után kaphatott az utókor. Egy efféle megfoghatatlan örökség sorsa pedig nehezen kiszámítható: valószínűleg maga az ötvenévesen elhunyt futballtréner is meglepődve venné ma kézbe Finy Petra Almás pite című mesegyűjteményét, amelynek A titkos focista című fejezetét ő maga, a zsidó származású futballértelmiségi és családjának története ihlette. Tulajdonképpen a kortárs író-költő nem tett egyebet, mint kifordította az egykori gondolatot, esélyt adva a gyerekeknek, hogy felfedezzék a könyvben Egri-Erbstein Ernőt.

Egri-Erbstein Ernő
Egri-Erbstein Ernő


Részint mint okos tanácsokkal szolgáló edzőt, de még inkább mint különleges apafigurát, aki – és itt fellapozzuk Dominic Bliss néhány éve megjelent életrajzát – a második világháború kitörésekor egy levélben így írt idősebb lányának, a tanulmányait abbahagyni kénytelen Susannának: „Aki küzd, elnyeri jutalmát – mondja az olasz közmondás. Ha te mindeme fájdalmas viszontagságok közepette emelt fővel tudsz járni, lelked, szellemed erős marad, ha nem téveszted szem elől kitűzött célodat, ha akaratod nem gyengül az akadályok előtt, ha vágyaid mindig kristálytiszták maradnak, és nem téríti el őket fényűzés, szórakozás, könnyű élet, akkor az leszel, akit az álmaimban látok: egy felsőbb lény – költő – író – tudós... vagy valami hasonló.”

Végül a való életben balett-táncos lett Susanna Erbstein, Finy Petra kedves és meghitt meséjében pedig Zsuzsi néni, „Nagypapáék barátja”, egy különös és fiatalos olaszországi hölgy, aki látogatásai során rendszerint megidézi a kíváncsi gyerekeknek futballedző édesapja alakját. Hivatkozik hangzatos öltözői igazságaira:  „Mosolyogj, ha a pályára lépsz, de a legjobb, ha már az öltözőben is mosolyogsz” vagy „Egy szarvascsorda egy oroszlánnal az élén erősebb, mint egy falka oroszlán, amit egy szarvas vezet”.

Hetvennégy évvel a halála után ihletett mesét a magyar futballedző
Hetvennégy évvel a halála után ihletett mesét a magyar futballedző


A mesék világában a valószerűséget számonkérni nem szabad, így nem érdemes fennakadni azon, hogy a balettórákra járó Erbstein-lány miként fülelte le a torinói öltözőben elhangzottakat. Ahogyan azon sem, hogy a Nagypapáék szomszédjában, a kertből fülelő, az olasz edző történeteitől rendre elérzékenyülő bácsi lehetett-e – mint a képzelt cselekményben – a negyvenes évekbeli Torino labdaszedője. De hagyjuk is meg a további részleteket az olvasónak, a kötet dicséreteként elég annyi, hogy Finy Petra a Zsák Károly legendájának ihletéséből született, Kilenc című novellája után ismét egy elfeledett futballszemélyiséget emelt be a kortárs szépirodalomba, ezúttal a gyermekkönyvek polcára.

(Finy Petra: Almás pite, 21. század kiadó, 2023)


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. december 2-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik