Aranylabdaindex – Vincze András jegyzete

VINCZE ANDRÁSVINCZE ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2023.10.30. 23:46

Könnyű szavazás volt? Miközben világszerte ment az ilyenkor szokásos verbális adok-kapok, hogy kinek kell (!) kapnia az Aranylabdát, a France Football által felkért újságírók elméletileg gyorsan dönthettek, hiszen tálcán kínálta magát a megoldás: a 2022-es világbajnokság legjobbjai közül illett választani. Ráadásul a katari torna, ha nem is hozott feledhetetlen meccseket, az aranyéremért rendezett Argentína–Franciaország összecsapás drámája miatt emlékezetes maradhatott, s éppen azon labdarúgók főszereplésével, akik bőven megérdemelhették a legendás trófeát, sőt a Jasin-díjjal együtt a trófeákat.

Nézzük tehát, ki és mi kerülhetett a mérlegre: Lionel Messi nemhogy egy csapatot, hanem egy országot, sőt – talán még a brazilok sem sértődnek meg... – futballimádó (fél)kontinenst is a hátára vett, ráadásul a vb mindegyik szakaszában szerzett gólt, míg Kylian Mbappé december 18-án Loszaílban bebizonyította, hogy az új hullámos futballgeneráció legjobbja, s miközben a mesterhármasán ámult a világ, bevillanhatott, mire lehetett volna képes a francia válogatott, ha a vb-fináléban pályán van az Aranylabdát éppen 2023. október 30. hétfőig őrző Karim Benzema is.

A Jasin-trófea kapcsán kicsivel több fejvakarásra volt szükség, mármint hogy a kapusok elismerésekor a szavazó rögvest a világbajnok Emiliano Martínezre tegye a voksát, vagy helyezze „háttérbe” a díjátadás utáni performansza miatt, s inkább a BL-győzelem, a Manchester City parádés bajnoki és kupaidénye jelentse a zsinórmértéket Ederson javára, nem beszélve arról, hogy a France Football díjai az öreg kontinens futballcsatáiban nyújtott teljesítményeket is hivatottak reprezentálni.

S ha már az európai labdarúgás kontra világbajnokság... Bevillanhat a képbe Erling Haaland remeklése s egyben személyes drámája is, hiszen számára a parádés futballév csúcspontja lehetett volna a katari torna – ha kijut a norvég válogatottal, ehelyett ő lett a vb egyik nagy hiányzója, s talán így a mostani Aranylabda-szavazás nagy vesztese is. Robert Lewandowski például ismeri a csalódást, hiszen a lengyel ikon immár harmadik alkalommal a legjobbak között a „kicsit legjobb”, de talán most tűnik fel igazán, hogy két évvel ezelőtt mennyire igazságtalan volt, amikor még a Bayern München gólkirályaként, Európa legjobb teljesítményét nyújtó játékosaként nem emelhette a feje fölé a Ballon d'Ort – Lionel Messivel szemben... Lassan a történet végére is érek, de nem lehetett kihagyni a „táncból” a Real Madrid újkori csillagát, Vinícius Júniort, ahogyan a kapusok között az előző Aranylabda-gála óta lepörgött futballévben a gólvonal előtt parádézó Thibaut Courtois-t sem.

Vb, BL, gólok, védések – figyelve, böngészve az Aranylabda-szavazás kapcsán roppant aktív Nemzeti Sport-olvasók voksait, meghallgatva és -fontolva a kollégák érveit, végül a következő sorrendet állítottam fel a France Football felkérésére: Lionel Messi, Kylian Mbappé, Erling Haaland, Robert Lewandowski, Vinícius Júnior, míg a kapusoknál Emiliano Martínez, Ederson és Thibaut Courtois.

S akkor a lényeg: az Aranylabdát Lionel Messi vette át, a Jasin-trófea Emiliano Martínezé lett.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik