Ausztrália: sárga lapot kap a játékos, aki videózást követel

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2017.04.03. 12:21
Pénteken, a Melbourne City–Adelaide United mérkőzésen elérkezik a nagy pillanat: az ausztrál A-League lesz az első élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, amelyben hivatalosan bevezetik a videobíró-rendszert.

A nagy visszhangot kiváltó újítás a merész tervek ellenére egyelőre csak a legkényesebb szituációk (kiállítások, tizenegyesek) megítélését érinti, és a játékosokat már figyelmeztették: ne a videózásra összpontosítsanak, annak elrendelése kizárólag a játékvezető jogköre.A nagy visszhangot kiváltó újítás a merész tervek ellenére egyelőre csak a legkényesebb szituációk (kiállítások, tizenegyesek) megítélését érinti, és a játékosokat már figyelmeztették: ne a videózásra összpontosítsanak, annak elrendelése kizárólag a játékvezető jogköre.

„Nekünk nem lesz lehetőségünk videós döntést kérni, nyilvánvalóan azért, mert nem akarják, hogy egy futballmeccsen minden a videóról szóljon. Remélem, hogy a kisebb horderejű döntéseket tényleg nem ez alapján hozzák meg, mert különben megtörik a játék ritmusa” – mondta riportereknek Michael Marrone, az Adelaide United védője, hozzátéve: az eligazításokon világossá tették számukra, hogy a játékvezetőt videózásra sürgető futballistákat sárga lappal büntetik majd.

A helyi tesztelések pozitív eredménnyel jártak, Ben Wilson, az ausztrál szövetség játékvezetői testületének vezetője szerint a nehézségek nagy részén sikerült felülkerekedni az alsóbb osztályú mérkőzéseken elvégzett próbák során.

Mint mondta, a szabálytalanságok megítélése, a döntéshozatalhoz szükséges idő lerövidítése és annak kommunikációja állt a tesztelések középpontjában. Azoknak, akik attól tartanak, hogy a videobíró alkalmazása megtöri a mérkőzések ritmusát, Wilson azt üzente, hogy 30-40 másodperc elég a döntésekhez.

„A fő cél az, hogy helyes ítéletek szülessenek. Ez a legfontosabb. Ha pedig ez egy kicsivel több időt vesz is igénybe, az nem nagy probléma” – vélekedett.

A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) tavaly márciusban engedélyezett kétéves próbaidőszakot a videobíró tesztelésére. A testület múlt pénteki ülése után Gianni Infantino, a nemzetközi szövetség elnöke azt mondta: reálisnak tartja, hogy a jövő évi, oroszországi világbajnokságon alkalmazzák majd a rendszert.

A technológia múlt kedden a franciák és a spanyolok párizsi felkészülési mérkőzésén (0–2) a középpontba került, mivel két esetben az eredeti döntés megváltoztatására kényszerítette a vezetőbírót.

Előbb a franciák gólját nem adta meg a játékvezető, miután a visszajátszásból kiderült, hogy az Antoine Griezmannt helyzetbe hozó csapattárs előzőleg lesen állt, majd a spanyolok második találatát érvényesnek ítélte a technikai segítség igénybe vétele után, noha az asszisztens lest jelzett. Ez volt az első alkalom, hogy Franciaországban nemzetközi mérkőzésen bevetették a videobírót.

A FIFA égisze alá tartozó hivatalos tornán tavaly decemberben, a klubvilágbajnokságon vették először igénybe a rendszert, akkor Kassai Viktor folyamodott a külső technikai támogatáshoz az egyik elődöntőben egy büntető megítélésénél.

SZAVAZÁS

Ön szerint szükség van a videobíróra a futballpályákon?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik