A labdarúgás árnyoldala: pénzmosás, adócsalás, ember- és drogkereskedelem

Vágólapra másolva!
2009.07.02. 09:59
Az 1989-ben a G7 által alapított nemzetközi szervezet, az FATF – amely a gazdasági csalások feltárásával foglalkozik – elemzést készített a labdarúgásban zajló bűnözésről. A szervezet beszámolója szerint a futball veszélyben van, mivel egyre több bűnöző fekteti pénzét a klubokba, majd pénzmosásra, adócsalásra, valamint ember- és drogkereskedelemre „használja” csapatát, nem beszélve a fogadási csalásokról.
A pénzmosás és a fogadási csalások is veszélyeztetik a labdarúgás tisztaságát
Fotó: Action Image (archív)
A pénzmosás és a fogadási csalások is veszélyeztetik a labdarúgás tisztaságát
A pénzmosás és a fogadási csalások is veszélyeztetik a labdarúgás tisztaságát
Fotó: Action Image (archív)
A pénzmosás és a fogadási csalások is veszélyeztetik a labdarúgás tisztaságát

Az alapvetően a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megállítására létrehozott párizsi székhelyű FATF – mely a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) része – szerdán kiadott közleményében a labdarúgásbeli bűnözésre hívta fel a figyelmet.

BŰNÖZŐ KLUBVEZETŐ SZERBIÁBAN

A belgrádi FK Obilics legfőképpen nem 1997–98-ban megszerzett jugoszláv bajnoki címéről, hanem egykori klubvezetőjéről, Zeljko Raznatovicsról vált ismertté. Az Arkan néven is híressé váló ember köztudottan bűnöző volt, valamint félkatonai szervezet vezetője is volt. Arkant később emberiség ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolták, ám bírósági tárgyalása előtt nem sokkal, 2000-ben merénylet áldozata lett.
A beszámoló szerint a futball elmúlt két évtizedben tapasztalt ugrásszerű fejlődése miatt rendkívüli módon megnőtt a labdarúgással kapcsolatos pénzforgalom, ám ennek következtében a bűnözők számára is vonzóvá váltak a labdarúgóklubok.

A közlemény felhívja a figyelmet a brit futballban egyre jellemzőbb adócsalásokra, valamint a nemzetközi labdarúgásban megjelenő pénzmosás, fogadási csalás, valamint az ember- és drogkereskedelem veszélyeire.

Az elemzés konkrét példával is szolgál, bár az érintetteket nem nevezi meg az Egyesült Királyságban történt esetek kapcsán.

„Az egyik futballista elárulta, hogy átigazolási díjának megadóztatását úgy kerülte el klubja, hogy az összeget egy külföldi játékosügynök járandóságaként jelentette be – olvasható a jelentésben. – A játékos megerősítette, hogy az ügynök háromszázezer fontot adott neki külföldön, melyet nem jelentett be a brit adóhivatalnak. Ezzel a klub harmincnyolcezer font összegű adó megfizetését kerülte el.”

Egy másik esetben pedig a kereskedelmi jogok megadóztatását játszotta ki egy brit klub, amely egy adóparadicsomban működő cégnek „adta el” egyik futballistája jogait, és így megközelítőleg 1 millió font megadóztatását kerülte el.

A brit adóhatóság – amely egyes értesülések szerint az FATF-fel együtt vizsgálta meg a két ügyet – szóvivője nem beszélt a két esetről, de felhívta a figyelmet a pénzmosás problémájára.

Az FATF egyébként több mint 20 labdarúgásbeli pénzmosási esetet derített fel több országban az elmúlt hónapokban, ám úgy tűnik, ez sajnos csak a jéghegy csúcsa, mivel a szervezet következő vizsgálata a fogadási csalások felkutatására irányul.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik