Van, amikor nem a labda győz – a legnagyobb futballkatasztrófák

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2009.04.15. 06:39
Húsz éve, 1989. április 15-én 96-an vesztették életüket az angol futball legnagyobb stadionkatasztrófájában a sheffieldi Hillsborough-stadionban. A szomorú évforduló alkalmával Sportlegek sorozatunkban felidézzük a legszörnyűbb futballkatasztrófákat: a labdarúgás áldozataira emlékezünk.
A Hillsborough-tragédia
Fotó: AFP
A Hillsborough-tragédia
A Hillsborough-tragédia
Fotó: AFP
A Hillsborough-tragédia

„A futballisták mindig úgy képzelik magukat a stadionba, mint kis ólomkatonák. […] Öröm és kötelesség, vágy és felelősség, szabadság és rend kettőssége. Ki győz? A labda” – fogalmaz a labdarúgásról Jorge Valdano, a Real Madrid korábbi kiváló argentin játékosa, aki pályafutása befejeztével több könyvet is írt. Valdano sajnos tévedett, nem mindig a labda győz…

„Ki itt belépsz…” – IBROX, VALLEY PARADE

A futballtörténelem első katasztrófáját 1902-ből jegyezték fel a történészek. Skócia Anglia ellen lépett pályára a glasgow-i Ibrox Parkban. A mérkőzésen húszezer néző súlya alatt összeomlott a 12 méter magas, faszerkezetű nyugati lelátó (ld. kis kép). Huszonöten meghaltak, több százan megsérültek.
Az Ibrox-ban nem ez volt az egyetlen, emberéleteket követelő tragédia. 1971. január 2-án a Rangers játékosa, Colin Stein a hajrában egyenlített az Old Firm derbin a Celtic ellen, és gólja közvetve hatvanhat ember halálát okozta. A találat hírére ugyanis a Rangers-hívek korábban már hazainduló nagy csoportja hirtelen visszafordult, és miközben igyekeztek visszajutni a lelátóra, agyontaposták társaikat.

1985-ben a Bradford City bajnokságot nyert az angol harmadosztályban, és miközben a csapat szurkolói a bajnoki címet ünnepelték, egy eldobott cigarettacsikk lángba borította a Valley Parade fából készül főlelátóját, 56-an meghaltak.

Játék a halál árnyékában – BRUNDEN PARK, HEYSEL-STADION

1946-ban Angliában az FA-kupa 6. fordulójában, a Bolton Wanderers–Stoke City meccsen hatvanötezren zsúfolódtak össze a boltoni Brunden Parkban. Közel húszezer szurkoló a stadionon kívül rekedt, de a kiszorultak ebbe nem nyugodtak bele, és a kapukat átszakítva beözönlöttek a stadionba. Harminchárman meghaltak, több mint ötszázan megsebesültek. A mérkőzést 26 perccel a tragédia után újrakezdték, miközben a pálya sarkában holttestek feküdtek…

Hasonló volt a helyzet az 1985-ös BEK-döntőben is. A brüsszeli Heysel-stadionban egy felvezető meccs alatt (két belga ifjúsági csapat mérkőzött egymással) összeverekedtek a Juventus és a Liverpool hívei. Az angolok a Z-szektor egy szűk területére szorították a Juve drukkereit, és a túlterheltség miatt egy támfal leomlott: 32 olasz, négy belga, két francia és egy ír szurkoló vesztette életét. A mérkőzést a tragédia ellenére megrendezték, és a találkozó után a Juventus játékosai önfeledten ünnepelték győzelmüket, mert nem tudták, hogy pontosan mi is történt két órával korábban.


A HEYSEL-KATASZTRÓFA



A sors furcsa fintora – HILLSBOROUGH

Három évvel a Heyselben történt dráma után a Liverpool-szurkolók is gyászoltak. Az angol futball legnagyobb tragédiájában a „vörösök” 96 szurkolója vesztette életét, 766-an megsebesültek.

A sheffieldi Hillsborough Stadionban a Liverpool–Notthingam Forest FA-kupa-elődöntőn a rendőrség, látva az egyre csak özönlő (és késve érkező) Pool-szurkolókat, kinyitotta az egyik főkaput. A liverpooliak szektora azonban nem volt képes befogadni a hatalmas emberáradatot, a benyomulók a kerítésre préselték az ott állókat. A menekülő szurkolók közül sokat erővel kényszerítettek vissza a kordont fenntartó rendőrök.

A tragédia sokkolta az angol közvéleményt, de egyúttal fel is rázta. Peter Taylor főbíró egy bizottsággal együtt részletes elemzést készített a katasztrófáról, és javaslatai – például kizárólag ülőhellyel ellátott, kerítés nélküli stadionok létrehozása – radikálisan megváltoztatták a modern brit (majd európai) foci képét. A katasztrófa részletesebb beszámolóját itt tekinthetik meg.

A Hillsborough-tragédia első számú felelőseként a Taylor-jelentés a rendőrséget jelölte meg. Azóta kiderült: a Dél-Yorkshire-i Rendőrség magasabb rangú tisztviselői több eredeti beszámolót is átírtak, amelyek rossz fényben tüntethették fel a szervezetet.

A katasztrófa egyik legsötétebb fejezetét a Sun bulvárlap írta, amely légbőlkapott beszámolót közölt arról, hogy a Liverpool-drukkerek közül többen halott társaikat fosztogatták, és levizelték az intézkedő rendőröket. A lap évekkel később bocsánatot kért, de a Pool-szurkolók körében azóta is szitokszó a Sun neve. A lap értékesített példányszáma a kilencvenes évek elejéhez képest 200 ezerrel visszaesett a Mersey partján a szurkolói bojkott következtében.

A HILLSBOROUGH-TRAGÉDIA



Az eltitkolt katasztrófa – LENIN-STADION

Minden idők legtöbb áldozatot követelő futballkatasztrófája alighanem Moszkvában történt 1982-ben a Szpartak és a holland Haarlem UEFA-kupa-meccsen. A ma már Luzsnyiki-stadion néven ismert Lenin-stadionba a 90. percben a Szpartak második góljának hírére a már hazafelé induló szurkolók visszaözönlöttek. A kitörő pánikban rengeteg embert agyontapostak, többen megfulladtak a tömeg nyomása alatt. A katasztrófában hivatalos adatok szerint 66 szurkoló vesztette életét, de a hét évvel később napvilágra kerülő információk szerint 340-en haltak meg a moszkvai tragédiában.

Égő fáklyákat dobáltak a Boca-hívek – DÉL-AMERIKA

A Monumental-stadion
A Monumental-stadion
Dél-Amerikában az első nagy katasztrófa 1964-ben történt, amikor a limai Nacional-stadionban megrendezett Peru–Argentína olimpiai selejtezőn a játékvezető nem adta meg a hazaiak utolsó percben szerzett gólját. Az eset után a lelátón tömegverekedés tört ki, és 318-an életüket vesztették.

1968-ban 74-en meghaltak és 113-an megsérültek a Buenos Aires-i Monumental-stadionban a River Plate–Boca Juniors meccsen. A tragédiát az okozta, hogy a Boca szurkolói égő papírdarabokból rögtönzött fáklyákat dobáltak a River-hívek közé, akik a kitört pánikban egymást taposták, és egy lezárt kapun próbáltak kijutni.

Közép-Amerikában, 1996-ban a Guatemala–Costa Rica meccsen 84-en haltak meg és 150-en megsérültek a zsúfoltság miatt kialakult pánikban. A Guatemala Cityben lévő, negyvenötezer férőhelyes Meteo Flores Stadionba hatvanezren préselődtek be.

Gyilkos rangadók – AFRIKA

1991-ben a dél-afrikai Kaizer Chiefs–Orlando Pirates rangadón a Kaizer Chiefs vezető gólja után kitört verekedésben negyvenen vesztették életüket a Johannesburg közeli Orkneyben. A tragédia 10 éves évfordulóján, 2001-ben egy hasonló verekedésben 43-an haltak meg a két csapat mérkőzésén Johannesburgban, az áldozatok közül többen 15 éven aluli gyerekek voltak.

Ugyancsak 2001-ben a két legsikeresebb ghánai csapat rangadóján, a Hearts of Oak–Asante Kotoko mérkőzésen kirobbant verekedésben 120-an hunytak el.

A legutóbbi stadionkatasztrófa az Elefántcsontpart–Malawi vb-selejtezőn történt 2009. március 29-én. Az abidjani Houphouet-Boigny Stadionba 50 ezer szurkoló zsúfolódott be a mérkőzésre. A tragédiához vezető események láncolatát egy falszakasz ledőlése indította el, ami pánikot okozott a fal környékén. A jelentések szerint a helyszínre érkező rendőrök könnygázzal kezdtek oszlatni, s ez teljes káoszt generált a drukkerek menekülni igyekeztek, egymást letaposva. Huszonketten meghaltak, 132-en megsérültek.

Pusztító jégeső – NEPÁL

A nepáli Katmanduban 1988-ban hatalmas erejű jégeső okozott pánikot a Jankapur–Mukti Jodha mérkőzésen, 93 ember vesztette életét.

Egy bazilika „okozta” a torinóiak tragédiáját – LÉGI KATASZTFRÓFÁK

La Basilica di Superga
La Basilica di Superga
Futballkatasztrófák nemcsak a stadionokban, hanem a levegőben is történtek. 1949-ben a kor legjobb olasz csapatát, a Torinót szállító repülőgép nekiütközött a Torinóhoz közeli, supergai dombon lévő, 672 méterrel a tengerszint fölé magasodó bazilikának. Az olasz csapat gálamérkőzésről tért haza Lisszabonból, a nem sokkal a leszállás előtt bekövetkező katasztrófában 31 ember vesztette életét, köztük 18 labdarúgó. A Torino 1946 és 1949 között zsinórban négyszer nyert bajnokságot, a tragédia után 27 évig egyszer sem…

1958. február 6-án a British European Airways BE609-es számú gépe felszálláskor balesetet szenvedett a München-Riem repülőtér kifutópályáján. Fedélzetén a Manchester United boldog játékosai és szurkolói tartottak hazafelé, miután a csapat a BEK-ben a Crvena zvezda ellen kiharcolta az elődöntőbe jutást. A gép a müncheni tankolást követő felszálláskor a motor meghibásodása miatt kerítésekbe, illetve egy háznak ütközött. A fedélzeten lévő 43 utasból 23-an meghaltak, köztük az MU hét játékosa. A nyolcadik „Busby-bébi”, Duncan Edwards 15 nappal később a kórházban halt bele sérüléseibe.

1993-ban a zambiai válogatott repülőgépe Gabonnál a tengerbe zuhant. A csapat Szenegálba, világbajnoki selejtezőre utazott. A fedélzeten tartózkodó 18 válogatott játékos és a 30 fős kísérő személyzet minden tagja - köztük a szövetségi kapitány is – életét vesztette.

Közúti baleset – MAGYAR MILAN-SZURKOLÓK HALÁLA

Hazánkban a fentiekhez hasonló, halálos áldozatokat követelő esetekre sohasem volt példa, bár egy ízben csak a hatalmas szerencse óvta meg a nézőket a Ferencváros stadionjában. Az 1947. májusi magyar–osztrák válogatott mérkőzésen a hivatalosan 37 ezer fős befogadóképességű stadionba negyvenezren zsúfolódtak be.

Az első félidő 12. percében a Springer-szobor mögötti állóhelyen lévők rázuhantak az alattuk lévő korzóülés közönségére, a második félidő 6. percében pedig az állóhelynek a város felőli kanyarjában mintegy 8 méter magasból szakadt be a magas betonoszlopokra helyezett padozat. Szinte hihetetlen módon a lelátó leszakadásának nem volt halálos áldozata, a mentőknek viszont több száz sérültet kellett ellátniuk.

„A deszka- és oszlopdarabok közül véres ruhában jajgatva másztak elő azok, akik járni tudtak. A helyszínre siető rendőrök, mentők és tűzoltók a romok alól húzgálták ki a sebesülteket” – szól az FTC oldalán közölt korabeli beszámoló.

A legtöbb életet követelő magyar futballtragédia 2007 októberében történt. Egy magyar Milan-szurkolókat szállító busz a Milan–Roma olasz rangadó után Milánóból hazafelé jövet felborult az osztrák autópályán, hárman életüket vesztették.

Írásunkkal rájuk és minden futballkatasztrófa áldozatára emlékezünk.

A második világháború óta több mint hatvan stadionkatasztrófában ezerötszázan vesztették életüket
A második világháború óta több mint hatvan stadionkatasztrófában ezerötszázan vesztették életüket
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik