Lippi egy korántsem barátságos mérkőzésen állíthat fel új rekordot

Vágólapra másolva!
2009.02.10. 13:45
A héten megrendezésre kerülő felkészülési mérkőzések sorából kiemelkedik az Olaszország–Brazília összecsapás. A londoni Emirates Stadionban pályára lépő mindkét válogatott komolyan veszi a találkozót, amelyen Marcello Lippi, az olaszok szövetségi kapitánya új csúcsot állíthat fel, ha nem szenved vereséget csapatával. Gianluigi Buffon nem ért egyet azzal a véleménnyel, hogy a világ jelenlegi két legjobb kapusának párharca lesz a kedd esti csata, Ronaldinho viszont biztos benne, hogy betalál az olaszok kapujába.
Ronaldinho (jobbra) gólt ígér az olaszok ellen
Fotó: Action Images
Ronaldinho (jobbra) gólt ígér az olaszok ellen
Ronaldinho (jobbra) gólt ígér az olaszok ellen
Fotó: Action Images
Ronaldinho (jobbra) gólt ígér az olaszok ellen

LIPPI A BASILE, CLEMENTE PÁROST ELŐZHETI MEG

Ha sikerül Lippi csúcsdöntése, Alfio Basilét és Javier Clementét hagyja maga mögött az olasz mester. Előbbi az argentin, utóbbi a spanyol nemzeti tizenegy élén élt meg 31 veretlen találkozót egymás után.
Marcello Lippi rekorder lehet. Ha az olasz válogatott győz vagy döntetlent játszik a brazilok ellen, akkor 32 mérkőzésre nyúlik az ősz hajú tréner veretlenségi szériája a squadra azzurra kispadján, márpedig sorozatban ennyi meccsen még egy szövetségi kapitány sem maradt legyőzhetetlen. Legutóbb 2004 októberében Szlovénia volt képes megverni a Lippi által irányított olaszokat, akik nem csak a csúcsdöntés miatt veszik komolyan a keddi összecsapást.

„Ez nem bemutató mérkőzés lesz. Több mint 60 ezer néző előtt játszunk majd olyan meccset, amelyre mindenki kíváncsi” – nyilatkozta Lippi, akinek szavait alátámasztja a tény, hogy már január 27. óta nem lehet jegyet kapni a találkozóra, amelyet a helyszínen így 60 432 néző, a tv képernyőjén keresztül pedig egymilliárd ember követhet figyelemmel, ugyanis 152 országban lesz látható a 20.45-kor kezdődő meccs.

KAKÁ ÉS AMAURI NÉLKÜL

A brazilok a Serie A két klasszisa, Kaká és Amauri nélkül kénytelenek felvenni a harcot az olaszokkal. A Milan középpályása a Reggina ellen szenvedett sérülést, ami miatt a hét végi, Inter elleni derbit is ki kell hagynia, míg Amaurit túl későn hívta be Dunga a keretbe (Luis Fabiano sérülése után), és a Juventus nem engedte el gólerős csatárát.
A másik oldal sem szórakozni megy Londonba, Dunga szerint hiába felkészülési találkozóról van szó, a brazil válogatott mindig győzelemre tör, ha pedig Olaszország az ellenfél, akkor különösen nem vehetik félvállról a csatát. A dél-amerikaiak szinte hazai pályán játszhatnak, mivel az Arsenal új stadionjában ez már a negyedik fellépésük lesz. Eddig az argentinok, a svédek és a portugálok ellen játszottak az Emirates Stadionban, Dunga azonban még sincs teljesen kibékülve a helyszínnel.

„Jobban szeretnénk a saját országunkban játszani. Megtiszteltetés itt szerepelni, ám jómagam például nem érzem magam otthon. Inkább Brazíliában játszanánk, azt hiszem, ez természetes” – fanyalgott kicsit az 1994-es vilgábajnok, akit továbbra is rengeteg kritika ér csapata játéka miatt. Az elégedetlenkedők azt róják fel neki, hogy túlságosan védekező stílusú futballt mutat be a selecao. Valóban többször adós maradt a lehengerlő támadójátékkal az elmúlt időben a brazil csapat, bár legutóbb a portugálokat 6–2-es vereséggel küldte haza.

„Még mindig él a támadófoci hagyománya náluk. Nem mindig játszanak azonban olyan offenzíven, mivel legtöbb játékosuk Európában szerepel, ahol az edzők többsége nagyobb hangsúlyt fektet a biztonságra. A futballkultúrájuk így megváltozik – beszélt a témáról Lippi. – Éppúgy ránk is más jellemző már, mint régebben. Támadóbban lépünk fel, és többet kockáztatunk.”

„Nem szerencsés azt mondani, hogy ennek a meccsnek én és Júlio César lesz a főszereplője. Tíz játékos szerepel mindkét oldalon rajtunk kívül, ráadásul még legalább két-három beletartozik ebbe a körbe” – utasította el a felvetést Buffon, miszerint a találkozó a jelenkor két legjobb kapusának különcsatája lesz majd.

A Juventus kapusa tehát szerény hangot ütött meg, Ronaldinho viszont felettébb magabiztosan nyilatkozott:

„Meglátják majd, hogy milyen jó formában vagyok. Megígérhetem, hogy legalább egy gólt lövök az olaszoknak” – fogadkozott a Milan klasszisa, aki klubjában az utóbbi hetekben háttérbe szorult, ezért is akarja most bizonyítani, hogy nem felejtett el futballozni.

A két válogatottnak ez lesz a 13. mérkőzése egymás ellen, eddig mindkét fél ötször győzött, kétszer pedig ikszeltek. Legutóbb 1997-ben csaptak össze, akkor 3–3-as döntetlen született.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik