Maradona csak a világbajnoki címmel lenne elégedett 2010-ben

Vágólapra másolva!
2008.11.19. 00:27
Szövetségi kapitányként első mérkőzésére készül Diego Maradona, ám a Skócia elleni felkészülési mérkőzés előtt már jóval távolabbra, a 2010-es világbajnokságra is előretekintett, amelyen elmondása szerint csak az első hely megszerzése lehet Argentína célja.
Maradona szövetségi kapitányként is világbajnok szeretne lenni
Maradona szövetségi kapitányként is világbajnok szeretne lenni
Fotó: Reuters
Maradona szövetségi kapitányként is világbajnok szeretne lenni
Maradona szövetségi kapitányként is világbajnok szeretne lenni
Maradona szövetségi kapitányként is világbajnok szeretne lenni
Fotó: Reuters
Maradona szövetségi kapitányként is világbajnok szeretne lenni

„Erről szó sincs, azért megyünk oda, hogy elsők legyünk – szólt Maradona válasza arra az újságírói kérdésre, mely szerint az elődöntőbe jutás-e a céljuk a dél-afrikai világbajnokságon. – Az aranyéremért megyünk, nem pedig az elődöntős helyekért.”

A kérdés egyfelől érthető, hiszen Argentína az utóbbi négy vb-n nem tudott bejutni a legjobb négy közé, Maradona habitusát és győzni akarását ismerve viszont nem meglepő a válasz.

Az isteni Diegót rendkívül felvillanyozta, hogy megkapta a lehetőséget a nemzeti csapat irányítására, bár az argentin lakosság hetven százaléka szerint nem alkalmas erre a munkára.

„Nagyon boldog vagyok, hogy annyi év után visszatértem. A nemzeti tizenegy élén állni – melynek néhány hihetetlen képességű játékosa is van – számomra fantasztikus érzés. Nagyon-nagyon hosszú ideje vártam erre. Az első beszédemet már megtartottam a fiúknak. Remélem, hogy a lelküket megérintette, amit mondtam.”

Persze ismét felvetődött a kérdés, hogy alkalmasnak érzi-e magát a feladatra.

„Gyáva lettem volna, ha nem vállaltam volna a felkérést, és mindig is szerettem a kihívásokat. Nehéz út áll előttünk, de nekem szükségem volt a válogatottra, a válogatottnak pedig szüksége volt egy olyan vezetőre, mint én” – folytatta Maradona, aki több változtatást tervez, mind taktikai, mind pszichológiai szempontból.

„Azt akarom, hogy a játékosok biztonságban érezzék magukat a válogatottban, és hogy boldogan harcoljanak a nemzeti színekért” – mondta az újdonsült kapitány, aki mindig is azt vallotta, hogy a hazáért játszani a legnagyobb megtiszteltetés.

És hogy milyen szakmai változtatásokra készül?

Azt tervezi, hogy Lionel Messinek, a Barcelona sztárjának szabad kezet ad, hogy mélységből indulva azt csináljon, amit akar, valamint a játékosok behívásánál nem azt nézi majd, hogy egy adott taktikába mennyire illenek bele, hanem hogy mekkora szükség van rájuk a válogatottnál.

Játékosként, majd visszavonulását követően is rendre megmondta a magáét, de állítása szerint a jövőben ez nem lesz így, nem akar konfliktusokat a futball elöljáróival.

„Nem megyek bele semmilyen vitába Blatterrel (a FIFA elnöke) vagy Platinivel (az UEFA elnöke). Szövetségi kapitányként gondolnom kell a csapatomra.”

A Skócia elleni mérkőzéssel kapcsolatban elmondta még, hogy a kezdőcsapatot csak közvetlenül a kezdés előtt hirdeti ki, és hogy az ellenfélről csak keveset tud, annyit, amennyi a Norvégia, Izland és Macedónia elleni vb-selejtezők felvételéből kiderült.

Terry Butcher nyilatkozatával kapcsolatban pedig csak annyit mondott, hogy nem lesznek álmatlan éjszakái, ha a skótok másodedzője nem fog vele kezet a mérkőzés előtt az 1986-os vb-n történtek miatt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik