Egész közelről nézte az „Isten keze” gólt – és sosem bocsátja meg

Vágólapra másolva!
2008.11.17. 21:14
A szerdai Skócia–Argentína válogatott mérkőzés több szempontból is pikáns lesz. Itt mutatkozik be az argentin labdarúgó-válogatott kispadján Diego Maradona, és a skótok „hadállásaiban” egy régi ellenfele figyel majd. Terry Butcher, a skót nemzeti csapat másodedzője egyike volt azoknak, aki egészen közelről nézte a hírhedt „Isten keze” gólt, és saját bevallása szerint sosem bocsát meg ezért az argentin zseninek.
Terry Butcher (jobbra) még mindig nem bocsátott meg Maradonának – de balhét azért nem tervez...
Fotó: Action Images
Terry Butcher (jobbra) még mindig nem bocsátott meg Maradonának – de balhét azért nem tervez...
Terry Butcher (jobbra) még mindig nem bocsátott meg Maradonának – de balhét azért nem tervez...
Fotó: Action Images
Terry Butcher (jobbra) még mindig nem bocsátott meg Maradonának – de balhét azért nem tervez...

1986 június 22-én Terry Butcher, az angol labdarúgó-válogatott kőkemény hátvédje alighanem karrierje leglidércesebb három percét élte át. Az Argentína elleni negyeddöntőn az 51. percben egész közelről nézte, ahogy Diego Maradona kézzel talál Peter Shilton hálójába, három minutummal később pedig szenvedő alanya volt a futballtörténelem egyik legszebb szólójának.

Az egykori hátvéd most a skót nemzeti csapat másodedzője, és a válogatottal Argentína ellen készül – ahol bemutatkozás előtt áll szövetségi kapitányként a „nemezis” Maradona.

„Még mindig nem bocsátottam meg neki azt a gólt, és sosem fogom. Nagyon csúnya módon ejtettek ki minket a negyeddöntőben” – nyilatkozta Butcher a BBC-nek.

„Gary Stevensszel és Kenny Sansommal együtt mentünk doppingvizsgálatra a meccs után. Teljesen magunk alatt voltunk, és egy szobában találtuk magunkat a tesztre kisorsolt, ünneplő argentinokkal – Maradonával az élen. Végül nem lett háborús övezet a helyiségből, de nem kerültem Maradona mellé. Abban a lelkiállapotban lehet, hogy nekimentem volna” – mesélt a ’86-os negyeddöntő „utóéletéről”.

Amikor Butcher a vb után Ipswichből a Rangersbe igazolt, meglepődve vette észre, hogy skótok tömegei hordják a „nemzeti hősnek” kinevezett Maradona mezét.

„Emlékszem, több Maradona-mezt láttam akkoriban Skóciában, mint kint Mexikóban. Pikáns, hogy pont itt mutatkozik be, hiszen nemzeti hősnek számít errefelé. De nem ez a lényeg, és nem a régi sérelmek. Fantasztikus meccs lesz, az argentin játékosok egy olyan tréner keze alá kerültek, akit szinte istenként tisztelnek. De nekünk is sokat jelentene, ha elrontanánk a bemutatkozását: mindenképpen győzni akarunk, hiába nem mi vagyunk az esélyesek” – mondta a szakember.

A skót válogatott játékosai – akik még gyermekfejjel látták a ’86-os meccset – ami azt illeti, nem merik az „Isten keze”-esetet felemlegetni „Big Terry” előtt. Főleg, hogy a bukmékerek érdekes eshetőségre kínálnak fogadást.

„Azt hiszem, 4 az 1-hez adják azt, hogy piros lapot kapok, miután megismertetem Maradonával Isten keze után Terry Öklét. De nem lesz balhé, a szerdai meccs arról szól, hogy a világ egyik legjobb csapata ellen fogunk játszani. A foci a lényeg” – mosolygott a fogadóirodák ajánlatán Butcher.

"ISTEN KEZE"


A ZSENIÁLIS SZÓLÓ

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik