Boldog születésnapot, Diego! Lehet, hogy már ma kinevezik a kapitányt

M.K.G. M.K.G.M.K.G. M.K.G.
Vágólapra másolva!
2008.10.30. 12:17
Nyílt titok: Diego Armando Maradona lesz az argentin válogatott új szövetségi kapitánya. A nép ezt akarja, és Maradona áll a kihívás elé. A sajtót ugyanakkor megosztják az ezzel kapcsolatban felreppent hírek, sokak szerint az „isteni” nem eléggé tapasztalt ehhez a feladathoz. A Nemzeti Sport Online olvasói is ezen a véleményen vannak.
No! Én majd megmondom, hogy leszünk újra világbajnokok!
Fotó: Action Images (archív)
No! Én majd megmondom, hogy leszünk újra világbajnokok!
No! Én majd megmondom, hogy leszünk újra világbajnokok!
Fotó: Action Images (archív)
No! Én majd megmondom, hogy leszünk újra világbajnokok!

Szavazás

Mi a véleménye arról, hogy Diego Maradona lehet az argentin válogatott szövetségi kapitánya?

Szavazatok száma: 1936

Aki olyan nagyszerű játékos volt, mint Maradona, az biztosan sikeres lesz edzőként is, vele újra vb-t nyerhet Argentína
28 % (540)
Hiába volt remek futballista, nincs kellő edzői rutinja ahhoz, hogy szövetségi kapitányként sikeres legyen
72 % (1396)
Megüresedett az argentin kispad. Alfio Basile távozása után szép számmal voltak (és vannak) jelentkezők, akik szívesen irányítanák a dél-amerikai futballnagyhatalom válogatottját. Azonban Argentínában felvetődött a kérdés: lehet-e megfelelőbb embert találni az albiceleste kispadjára, mint Diego Maradona?

Hiszen az „isteni Diego” volt az, aki az 1986-os vébén félpályáról indulva hatalmas gólt lőtt Angliának, aki ugyanezen a meccsen kezével ütötte be a labdát a hálóba, aki (a mindmáig utolsó) világbajnoki címre vezette az argentin válogatottat, és aki a legnagyobbak közé emelte a Napoli csapatát.

Lehet ennél jobb példaképet állítani egy argentin válogatott futballista elé?

A baj csak az, hogy az éremnek van másik oldala is. Maradona volt az is, akit doppingvádakkal hazaküldtek az 1994-es világbajnokságról, akinek drog- és alkoholproblémáitól volt hangos a világsajtó, és ezek bizony már nem tartoznak a követendő magatartás kategóriájába.

Mindezek ellenére Argentínában nyílt titokként kezelik, hogy Diego Armando Maradona lesz az a kiválasztott, akinek 2010-ben ismét sikerre kell vezetnie az albicelestét. És az elvárás érthető is, hiszen a sikerek az utóbbi tizenöt évben elkerülték az argentin csapatot. Az 1986-os vb-arany és az 1990-es-ezüst, majd az 1993-as Copa América-diadal óta „csak” olimpiai bajnoki címek kerültek a vitrinbe – és ez Argentínában kevés.

A gauchóknál annak ellenére bíznak az „isteni Diegóban”, hogy a legenda edzői pályafutása finoman szólva sem nevezhető sem hosszúnak, sem eredményesnek. A Napoli ikonja összesen hat hónapot dolgozott szakvezetőként (azt is két részletben, 1994-ben a Deportivo Mandiyút, egy évvel később a Racing Clubot irányította), és a mérlege sem éppen imponáló: 3 győzelem mellett 12 döntetlent és 8 vereséget könyvelhetett el.

Részben ennek, részben magánéleti problémáinak következtében az (Argentínán kívüli) világ közvéleménye kétkedéssel fogadta a hírt, miszerint Maradona lenne a megoldás az argentin válogatott problémáira. Közéjük tartoznak a Nemzeti Sport Online olvasói is, a majd 2000 válaszadó 72%-a gondolja úgy, hogy az isteni Diego csak a pályán volt sikeres, a válogatott kispadja túl nagy kihívás számára.

Maga az érintett, aki játékos-pályafutása során sem szenvedett krónikus önbizalomhiányban, természetesen máshogy látja a helyzetet. „20 évig játszottam a válogatottban, nevetnem kell, ha azt mondják, nincsen tapasztalatom. A labdarúgás nem változott. Nincs semmi olyasmi, ami meglephetne engem.”

A hivatalos bejelentés egyelőre várat magára, az argentin szövetség jövő keddre tervez sajtótájékoztatót, de nem lenne meglepetés az sem, ha már a mai nap folyamán bejelentenék Maradona érkezését. Az „isteni” ugyanis ma ünnepli 48. születésnapját. Szép ajándék lenne az argentin kispad.

Az „isteni Diego” egy százpezós papírpénzen
Fotó: Reuters
Az „isteni Diego” egy százpezós papírpénzen


MARADONA CSODÁLATOS GÓLJA ANGLIÁNAK

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik