Főszerepben a bakik: az utóbbi évtizedek legbizarrabb öngóljai!

Vágólapra másolva!
2008.04.25. 11:11
Címkék
Különös kupanapokon vagyunk túl: a Bajnokok Ligája és az UEFA-kupa elődöntőiben mindössze négy találat született, és ironikus módon a szebbek ebből is öngólok voltak! John Arne Riise és Lúcio remek (csak rossz helyre küldött) fejeseinek persze van előzménye: öngólt dobó kapus, parádésan fölsőbe tekert labda, gyönyörű félpályás emelés – íme, egy összeállítás a leghíresebb öngólokból!
Ez most nem jött össze: John Arne Riise várja, hogy öngólja után megnyíljon alatta a föld
Fotó: Reuters
Ez most nem jött össze: John Arne Riise várja, hogy öngólja után megnyíljon alatta a föld
Ez most nem jött össze: John Arne Riise várja, hogy öngólja után megnyíljon alatta a föld
Fotó: Reuters
Ez most nem jött össze: John Arne Riise várja, hogy öngólja után megnyíljon alatta a föld

Baki a legrosszabbkor

Kezdjük hát a legfontosabb öngólokkal, azokon belül is azzal, amely a legtragikusabb következményekkel járt. A kolumbiai Andrés Escobar az 1994-es világbajnokságon járult hozzá a 2–1-es amerikai sikerhez. Az előzőleg Pelé által a nagy esélyesek között emlegetett csapat a csoportkört, Escobar pedig tragikus módon az öngólját nem élte túl: a védőt tíz nappal később hazájában agyonlőtte egy szurkoló.

Folytassuk a legfrissebbekkel: Riise és Lúcio gyönyörű fejesekkel rontottak csapataik esélyein a kupaelődöntőkben. A norvég bekk a 95. percben bólintott saját kapujába a Chelsea elleni BL-elődöntőn, majd a földön elterülve nézte végig munkája eredményét…

Persze ennél is rosszabb, ha valaki egy egész selejtezősorozat munkáját teszi tönkre: a finn válogatott védelme remek koprodukcióval hozta össze a Magyarország elleni helsinki mérkőzésen a futballtörténelem egyik legviccesebb öngólját. Végül a kapus Moilanenről pattant be a labda, ezzel pedig a mieink jutottak a pótselejtezőbe – és a jugoszlávok karmai közé.

A Deportivo Alavés játékosának, Gelínek bánata sem lehetett kisebb: az utóbbi évtized egyik legfantasztikusabb UEFA-kupa döntőjében a spanyol kiscsapat 4–4-re állt a Liverpool ellen, mikor a védő „aranyöngóllal” fejezte be a mérkőzést, megnyerve ezzel a trófeát a „vörösöknek”.

FINNORSZÁG–MAGYARORSZÁG




ESCOBAR ÖNGÓLJA





A legbizarrabbak

A látványos öngólok mindig hálás témák, a magyar bajnokság pedig két felejthetetlen klasszikust is adott az örökkévalóságnak. Tokody Tibor még a Dunaferr ellen púpozta ki szépen a saját kapuját, igaz, ő legalább nem kapufásan lőtt a hálóba, mint a tavaszi DVSC–Fehérvár mérkőzésen Pavol Durica…

Peter Enckelman alighanem sosem felejti el a 2002-es birminghami városi derbit: a finn kapus ügyetlenül akarta lekezelni Mellberg hazadobott labdáját, és az besurrant a kapuba. Hogy a hálóőr beleért-e a bedobásba, azt már döntse el mindenki maga, de ennél kevés viccesebb öngólt lehetett látni…

A hazaadás mindig is veszélyes műfaj volt: Gary Neville visszapasszolt labdája egy göröngyön megpattanva jutott Robinson hálójába a horvát–angol Eb-selejtezőn, míg Marco Materazzi egy Empoli–Interen ívelte haza jó 45 méterről a labdát, kreatív megoldásának jutalma pedig meccset eldöntő öngól lett a 93. percben.

Végezetül, zárjuk az összeállítást két igen meghökkentő öngóllal: az első egy kínai kapus mutatványa, aki kidobásból behajította a labdát (igaz, ebben volt európai elődje is, sőt az ex-újpesti Roland Praj is csak centiket tévedett egyszer), míg a Bury védője, Chris Brass egy visszahúzott labdával borzalmasan fejberúgta magát, a visszapattanó meg a hálóban kötött ki.

Hogy mi lehet ennél is rosszabb?

Még Brass orra is eltörött…

ENCKELMAN BEBÉNÁZZA...




ROBINSON ÉS NEVILLE




DURICA-KAPUFÁS




PIPLICA BELENÉZ




ÉS VÉGÜL EGY ÖSSZEÁLLÍTÁS



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik