Jorkyball: 51 órán keresztül megállás nélkül pattogott a labda

Vágólapra másolva!
2007.11.25. 20:28
Péntek délutántól vasárnap estig folyamatosan jorkyballoztak a csapatok a Pólus Centerben és ezzel új Guinness-rekordot állítottak fel. A szervezők tájékoztatása szerint az első magyar jorkyball csúcskísérlet célkitűzése az volt, hogy a játékosok 48 órán keresztül folyamatosan játsszanak. Az esemény egyben a kvalifikációs sorozat része volt a portugáliai Bragában rendezendő Európa-bajnokságra.
Jorkyball-pálya a Pólus Centerben
jorkyball.hu
Jorkyball-pálya a Pólus Centerben
Jorkyball-pálya a Pólus Centerben
jorkyball.hu
Jorkyball-pálya a Pólus Centerben

A csapatok a meghatározott két napot vasárnap délután 16 órakor átlépték, amit további három órával meg is toldották. A 19 órakor véget ért esemény hivatalos végeredménye: Buda-Pest 700-681.

A Jorkyball egy, két térfélre osztott, műfüves borítású, plexifallal és panelekkel határolt pályán játszott új sport, amit eredetileg Gilles Paniez és Pierfrancesco Iazeolla fejlesztett ki, védjegyezte és tette népszerűvé.

Az új sportkülönlegesség a hagyományos futballból ered, de alapkarakterének köszönhetően új, más értelmezésbe helyezi azt. A 10x5 méteres, zónákra osztott pályán, egyedi szabályrendszer alapján kiskapura játszanak a kétfős csapatok.

A játék szellemiségéből, illetve szabályrendszerének sajátosságaiból kifolyóan a Jorkyball játékosok egyszerre élvezhetik a futball technikai versenyszellemét és egy klasszikus, fedett pályás, illetve szabadtéri körülmények között játszott szabadidősport élményét.

A Jorkyball gyors, taktikát és ötletességet is igénylő sport: a két csapat három, hét gólig tartó szettig játszik, és egy meccs „öldöklő csaták" esetében is csak ritkán tart 45 percnél tovább. Annak érdekében, hogy a kis területen is kiegyensúlyozott játék alakulhasson ki, a hátvéd csak korlátozott mértékben támadhatja az ellenfél térfelét, ugyanakkor a kapuk előtti területek védettséget élveznek.

A játékhoz a célnak megfelelő létesítmény szükséges: a pálya legyen rugalmas, de alkalmas a gyors játékra. A Jorky egyik legfontosabb taktikai eleme a pálya falainak használata, a mandinerezés lehetőségének minél ügyesebb kihasználása is - a fal így akár csapattársnak is tekinthető.

A nemzeti szinten működő szövetségeket, amelyek az amatőr és a "profi" szintet is képviselik, a Nemzetközi Jorkyball Szövetség (FIJA) koordinálja: tagkártyával rendelkező sportolókból, és menedzserekből, társult klubokból és sportközpontokból álló kiterjedt hálózata révén.

Magyarországon egyelőre három helyszínen űzhető a sportág, Budapesten a Lurdy házban és a Pólus Centerben, valamint Szolnokon, a Tiszaligetben.

A JORKYBALL A XXI. SZÁZAD FORRADALMI SPORTÁGA LEHET

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik