Lothar Matthäus: Néhány döntésemért majdnem megöltek az újságírók

Vágólapra másolva!
2007.07.02. 15:56
Hosszú, amolyan edzői életútinterjút közölt a Süddeutsche Zeitung Lothar Matthäusszal, aki egyebek mellett beszélt a magyar szövetségi kapitányként eltöltött időszakáról is. Erről az éráról a többi között azt mondta: Magyarországon szinte megölték az újságírók. Amit az aranylabdás szakember ezen kívül mondott, az a magyar futballtársadalomban csupán egyetlen embernek hízelgő: Huszti Szabolcsnak.
Lothar Matthäus (balra) kíméletlenül keményen elmondta a véleményét a magyarországi időszakáról
Action Images
Lothar Matthäus (balra) kíméletlenül keményen elmondta a véleményét a magyarországi időszakáról
Lothar Matthäus (balra) kíméletlenül keményen elmondta a véleményét a magyarországi időszakáról
Action Images
Lothar Matthäus (balra) kíméletlenül keményen elmondta a véleményét a magyarországi időszakáról

„Magyarországot gyorsan rövidre zárhatjuk” – kezdte a visszaemlékezését Lothar Matthäus a szövetségi kapitányként eltöltött időszakáról a tekintélyes bajorországi lapban.

„A labdarúgás és a hangulat a padlón volt az országban, az elődöm (Gellei Imre – a szerk.) utolsó mérkőzésére nyolcszázötvenhét néző jött ki” – folytatta a szakember. (Valójában a Magyarország–Észtország barátságos találkozón, 2003-ban 457 nézőt írtak ki az Üllői úti stadion eredményjelzőjére.)

„A játékosok a prémiumukra vártak, és az első hónapokban én magam sem láttam egy fillért sem. Új játékosokkal akartam felébreszteni a lelkesedést, és olyan döntéseket hoztam, amelyek miatt az újságírók szinte megöltek volna. Például itt van Huszti ügye…”

Erre a történetre Matthäus így emlékezett vissza:

„(Husztit) a Ferencváros kölcsönadta (a Sopronnak). Két vagy három meccsen láttam driblizni, beadni, és azonnal meghívtam a válogatottba. Hirtelen botrány kerekedett, mondván, hogyan hívhat be Matthäus olyan játékost, aki a Ferencvárosnak nem elég jó. Aztán jött a Japán elleni mérkőzzésünk…”

„Kettő-nullára vezettünk Huszti két beadásából (valójában csak a második gól született Huszti beadásából – a szerk.), de aztán kettő kettő lett, és a 93. percben büntetőhöz jutottunk. Három játékos vitatkozott a labda körül, de mondtam a segítőmnek, hogy kiabáljon be, küldje el valamennyit – Husztinak kell lőnie a tizenegyest. Ő nekifutott és bevágta, három kettőre győztünk Huszti révén. Na, én az ilyen játékosokat szeretem.”

A Süddeutsche Zeitung ezek után felidézte a német válogatott ellen Kaiserslauternben aratott 2-0-s győzelmet.

„Igen, kettő nullára győztünk, méghozzá azután, hogy huszonegy ember mondta le a részvételt azon a meccsen – folytatta a 46 éves szakember. – Az egyesületek brutális módon a szövetség ellen dolgoztak. Aztán a világbajnoki selejtezőcsoport sajnos túl erős volt: Svédország, Horvátország és Bulgária kicsit túl korai volt még ennek a fiatal tizenegynek.”

„Folytattam volna, szívesen, de aztán jött egy új szövetségi elnök (Kisteleki István – a szerk.). Hirtelen ott voltak az új személyes érdekek, amelyek közül némelyik nem egészen törvényes úton jutott érvényre. Ilyesmivel én nem tudtam mit kezdeni.”

A közeljövőről szólva Matthäus aláhúzta: alaposan megfontolja, hogy folytatja majd, és ahová végül elszegődik, ott sportszakmai és személyes szempontból is mindennek rendben kell lennie.

„Tovább ápolom majd néhány kapcsolatomat, és továbbképzem magam. Aztán ellátogatok az Arsenal nyári edzőtáborába (a londoniak Salzburg közelében készülnek majd – a szerk.), és egy hetet ott töltök. Arsene Wengerrel mindig is nagyon jó volt a kapcsolatom.”

A Bayer-vonalról szólva végezetül elmondta: most már képesnek tartja magát arra, hogy átvegye a német sztárcsapatot.

„Nem úgy van, hogy eddig csak óvodában tartottam edzést, dolgozott néhány világklasszis is a kezem alatt. Én képesnek tartom magam rá (ti.: hogy a Bayern edzője legyen – a szerk.). Döntő szempont viszont, hogy a Bayern-vezetők szerint is képes vagyok-e rá.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik