Munkatársainktólonline 2006.10.18 01:20 Frissítve: 2023.02.20 15:19

Az elnökség is kritizál

A szőnyeg szélére állítják az MLSZ elnökségének tagjai október 26-án Bozsik Péter szövetségi kapitányt. A téma a válogatott eddigi szereplése (vagy inkább leszereplése) az Európa-bajnoki selejtezőkön, különös tekintettel a Málta elleni 2–1-es vereségre, a magyar futball eddigi legnagyobb szégyenfoltjára. Megkérdeztük az MLSZ elnökségének tagjait, és a válaszokból már felsejlik, hogy mire számíthat a válogatott szakmai stábja a kudarc miatt. Úgy tűnik, Bozsik Péterékkel nem lesznek kíméletesek.

ÖSSZEFOGLALÓ A MÁLTA–MAGYARORSZÁG EB-SELEJTEZŐRŐL (2-1)


Bozsik Péter a selejtezôk kudarca miatt egyre inkább nemkívánatos ember lesz a válogatottnál
Bozsik Péter a selejtezôk kudarca miatt egyre inkább nemkívánatos ember lesz a válogatottnál
Úgy tűnik, hogy végre markáns vélemény megfogalmazására is képes elnöksége van a Magyar Labdarúgó-szövetségnek (más, de cseppet sem elhanyagolható kérdés, hogy az urak futballunk fontos kérdései kapcsán eddig nem nagyon verték az asztalt, pedig szép számmal vannak csúf ügyei manapság is a magyar focinak...), ugyanis a Málta elleni gyalázatos vereség után többségük pontosan látja, hogy súlyos szakmai hibák vezettek a 2–1-es vereséghez. Az elnökség több tagja is kimondja, a látottak alapján súlyos hiányérzetük van, hiszen a kapitány – például – nem figyelt arra, hogy a csapat a meccs helyszínén az Eb-selejtezőt megelőző napon edzhessen, illetve sokaknak feltűnt, hogy a válogatott keretébe meghívott játékosok hozzáállásával is vannak problémák.Több elnökségi tag véleménye összecseng: a máltai vereség megmagyarázhatatlan, így különösképpen érdekesnek tűnik, hogy október 26-án milyen szakmai elemzést fogadnának el a tagok Bozsik Pétertől... Persze a magyar futball vezető testülete sem nagyon hangoskodhat: míg korábban Bicskei Bertalan, Gellei Imre minden egyes mérkőzés után néhány napon belül szakmai elemzést adott az aktuális meccsekről, addig Lothar Matthäust két év alatt csupán két-három alkalommal hallgatták meg, az új vezetőség ezt a módit sutba dobta, és Bozsik Péternek csak a Málta elleni kudarc miatt kell a szőnyeg szélére állnia. Ez hiba. Hiba, hiszen a kapitánynak már a Norvégia elleni, budapesti, 4–1-es vereség apropóján is illett volna beszámolót készítenie, hogyan is képzeli a további munkát, hiszen az a mérkőzés is szakmai baklövések sorozatát hozta a felszínre.

Gera Zoltánnak sem megy: magyar focista manapság nem rúghat labdába
Meggyesi Bálint
Gera Zoltánnak sem megy: magyar focista manapság nem rúghat labdába
Van olyan elnökségi tag, aki most ráncigálja elő a klub nélküli csatár, Sowunmi Thomas szerepeltetését, avagy azt, hogy Gera Zoltánt miért nem játszatja középen Bozsik Péter, amikor a West Bromwich Albion légiósa tavalyelőtt és tavaly – még Lothar Matthäus kapitánykodása idején – a csatárok mögött és a középpályássor között játszva jól teljesített, míg most a vonal mellé rendelve kevésbé tud látványosan futballozni. Felvetődik továbbá, hogy miért kell ezzel a kapitányi beszámoltatással két hetet várni (a Málta elleni meccs október 11-én volt, az elnökségi ülés időpontja pedig 26-a...), miért kell konzerválni egy kétségkívül kínos ügyet, miért nem lehet azonnal elkezdeni orvosolni a súlyos bajt.

Amire körkérdésünk rávilágít: az MLSZ-elnökség tagjainak többségét ugyanazon kérdések foglalkoztatják, mint azokat a futballrajongókat, akiket szíven ütött és mélységesen elkeserített a válogatott eddigi Eb-selejtezőbeli produkciója. A kérdés az, vajon kitart-e a keménység a jövő csütörtöki ülésig, és hogy a kapitánnyal szembeni számonkérés ugyanolyan határozott lesz-e, mint amilyen keményen lapunkban fogalmaznak az elnökség tagjai.

Kérdések

1. Hogyan értékeli a válogatott máltai szereplését?
2. Ebben a helyzetben elfogadható-e a kapitánytól bármiféle magyarázat a kudarcra?
3. Kiutat jelentene-e a jelenlegi helyzetből, ha távozna az MLSZ elnöksége és a szövetségi kapitány?
Dunai Antal: Mihamarabb meg kell találnunk a máltai vereség okait

1. Szomorú, vagyok, hiszen nem várt eredmény született. A futballban ugyan előfordulnak meglepetések, csak az a baj, hogy mindig velünk történnek meg. Világos, hogy valami nem stimmel a válogatottal, de nem tudom a választ a miértre.
2. Elvárható, hogy a szövetségi kapitány beszámoljon, illetve jelentést készítsen. Aki azonban látta a mérkőzést, az szembesülhetett azzal, hogy Málta jobban futballozott a magyaroknál. Megmagyarázni nem lehet a vereséget, de az okait illő megkeresni.
3. Csupán fél éve van új elnökség és szövetségi kapitány, tehát nem biztos, hogy a váltástól minden egy csapásra megjavulna. Sok helyről hallani, hogy fiatalítani kell, mindezt azonban alaposan át kell gondolni, nehogy még nagyobb baj legyen.

Molnár Csaba: Méghogy nem volt elég edzéslehetőség? Nevetséges!

1. Ott voltam La Valettában. Nem hiszem, hogy újat mondok, de ezzel a vereséggel tényleg nagyon mélyre süllyedtünk. Ha szóba került Magyarországon, hogy amatőr alapokra helyezzük a labdarúgást, akkor Máltáról kellene példát venni, ott valóban teljesen amatőr az egész futball, s mindössze háromszázhatvankétezren lakják az országot.
2. Ezt a kudarcot egyszerűen nem lehet megmagyarázni. Azok az érvek, amiket a kapitány felhozott, például hogy nem volt edzéslehetőség, nevetségesek. A régiek még a repülőn is tudtak edzeni, és mivel a mérkőzés előtti napon az elutazás is késő délutánra esett, délelőtt is lett volna alkalom gyakorolni. Ráadásul Máltán az esti mérkőzésen a szurkolók húszfokos melegben, rövid nadrágban ültek a lelátón, tehát akár keddről szerdára virradó éjszaka is lehetett volna átmozgató edzést tartani.
3. Nem hiszem, hogy Kisteleki István távozása megoldaná a problémákat. Bozsik Péterrel kapcsolatban pedig nem én vagyok az illetékes.

Ferencz Gábor: Negyven éve mindenki folyamatosan bukik a futballban

1. Mindannyian jobb szereplésben reménykedtünk, ám a realitásokat figyelembe véve el kell fogadnunk, a török és a norvég válogatott egyértelműen erősebb, mint a magyar. A két vereség után Máltán már úgy léptünk pályára, hogy elszálltak leghalványabb reményeink is. Ennek ellenére az eredmény, a mutatott játék mindenképpen óriási kudarc.
2. A történteket sem a kapitány, sem a játékosok nem tudják megmagyarázni.
3. Az 1966-os világbajnokság óta számtalan szövetségi kapitány, MLSZ-elnök, illetve elnökség dolgozott és bukott meg a magyar labdarúgásban. Nem hiszem, hogy Bozsik Péter vagy az MLSZ-vezérkar távozásával bármi is megoldódna. Sokkal bonyolultabb a helyzet annál, hogy szimpla fejcserével azonnal jó irányba változna meg minden. A labdarúgás hazai mélyrepülésének elemzésekor az állami szerepvállalást is vizsgálni kell.

Helmeczy László: Maradjon a stáb

1. Könnyebb helyzetben lennék, ha a boszniai mérkőzésről kérdeznének. Most szomorú vagyok az eredmény miatt. A kiállítás döntő momentuma volt a találkozónak, ám ahogy az osztrákok és a bosnyákok elleni győzelmet, úgy a máltai vereséget sem szabad túlértékelni.
2. Azt látom, láttam, hogy a Bozsik Péter, Détári Lajos edződuó lelkiismeretesen, szorgalmasan végzi munkáját. Nem szabadna a máltai vereség után a fejüket követelnie a sajtónak és a szurkolóknak sem.
3. Nem jelentene kiutat, ha a Bozsik, Détári kettőst menesztenék. Attól még nem lesz jobb a futballunk, és nem rúgunk hatot Máltának. Kisteleki István elnök urat jó szándékú és segíteni akaró embernek ismerem, aki ért a futballhoz, és önzetlenül sokat tesz érte.