SZÖLLŐSI GYÖRGY
2006.05.26 02:14 Frissítve: 2023.02.09 03:12
online

Seva Londonba költözik

Amíg a világ hírügynökségei találgatnak és újságírók tucatjai várják lélegzet-visszafojtva, hogy a Milan ukrán aranylabdása döntsön, addig a Nemzeti Sport ezúton bejelenti: Andrij Sevcsenko a Chelsea játékosa! Legalábbis minden jel erre utal, mondja a játékos magyar barátja, Varga Sándor, aki már két napja biztos abban, hogy a szupersztár elfogadja az orosz mágnás, Roman Abramovics ajánlatát, és aláírja a Chelsea mesés, heti 130 ezer fontos ajánlatát. Elmondjuk azt is, mi van az év átigazolásának hátterében.

Korábbi nyilatkozataiban szerdára vagy csütörtökre ígérte a végső döntést Andrij Sevcsenko arra vonatkozólag, hogy marad a Milannál, amelyhez még három évig szerződés köti, avagy Londonba költözik, hogy a Chelsea labdarúgója legyen. A hivatalos bejelentés azonban ezúttal is elmaradt, a rá várakozó újságíróhadnak Seva csak annyit mondott a Milan edzőbázisán, hogy egyelőre nincs miről beszélnie, majd pénteken bejelenti döntését, miután újra egyeztet Andriano Gallianival, a Milan igazgatójával.
Ehhez képest mi azt mondjuk, hogy Andrij Sevcsenko már döntött: Londonba költözik.

A világsztár már felkészült a váltásra

Véleményünket pedig a játékos barátjának nyilatkozatára alapozzuk. Varga Sándor, aki szinte gyerekkora óta ismeri a játékost, s aki – nem mellesleg – az ukrán válogatott nyolc kezdő játékosának az ügynöke, a Nemzeti Sportnak elmondta, hogy a világklasszis hetek óta vívódik, s ezalatt egyre közelebb került a döntéshez, amely korábban fel sem vetődött nála: elhagyja a Milant.

„Andrij mindig nagyon elfoglalt, ezért legfeljebb öt perceket szoktunk beszélni, az elmúlt két hétben azonban legalább három órát telefonáltunk egymással, s a téma mindig ugyanaz volt: milyen az élet Londonban – mondta Varga Sándor, akit Sevcsenkóhoz nem köt üzleti érdek, inkább baráti a kapcsolatuk. – Beszélgetéseink alapján megkockáztatom, hogy Andrij már döntött: elfogadja a Chelsea ajánlatát. Elfogadja, mégpedig azért, mert e pillanatban erre szakmai, anyagi és családi okai is vannak. Ő persze a családi okokat teszi az első helyre, hiszen valóban a felesége és a kisfia érdeke a legfontosabb számára, s arra már a sajtóban is utalt, hogy szeretne angolul beszélő környezetben élni. Amerikai feleségének, Kristennek s hamarosan kétéves kisfiuknak is angol az anyanyelve, a kicsi várhatóan ezen a nyelven mondja majd ki az első mondatokat, Andrij pedig szeretné, ha a környezete őt is rákényszerítené az angol nyelv elsajátítására. Ugyancsak számít, hogy az oktatás színvonala, a közbiztonság, továbbá a közélet biztonsága, az adórendszer mind-mind Anglia mellett szól. Ezt én is csak megerősíteni tudtam, nem véletlenül tanulnak az én lányaim is Cambridge-ben.”

A csatár a gyerek iskoláztatására is gondol

Valóban: Seva aligha emlegeti majd a hivatalos okok között, de bizonyára őt is aggasztja az olasz futballt felforgató botrány, valamint az is, hogy atyai barátja (kisfia keresztapja), a Milan tulajdonosa, Silvio Berlusconi elveszítette a parlamenti választást. A közösen születésnapozó politikus és a csatárzseni amúgy aligha vész majd össze az átigazolás miatt, emberi kapcsolatuk annyira mély, hogy a volt miniszterelnök többször kijelentette, mindent megtesz Seva maradásáért, de ha másként határoz, megérti a döntését.

Nézzük hát a szakmai okokat.
„Ezen a szinten nyilván nincsenek nagy különbségek, szinte mindegy, hogy valaki a Milanban vagy a Chelsea-ben futballozik, de azért látható, hogy az olasz csapat inkább leszálló ágban van, sőt az olasz botrány szele is megérintette a klubot, míg a Chelsea-re még nagy sikerek várhatnak – folytatta Varga Sándor. – Emlékezetes, hogy bár ezek a viharok elcsitultak, Andrij korábban többször Carlo Ancelottival is összekülönbözött, vagyis talán szakmailag is előrelépés lesz neki a londoni klub. És ami a harmadik okot, a pénzt illeti... Nos, tudom, hogy Andrij sohasem beszél majd erről, de azért nyilván nem mindegy, hogy a Chelsea tulajdonosa, Roman Abramovics olyan pénzt kínál, amit rajta kívül ma a világon senki sem tud megadni. Senki sem gondolhatja, hogy mindegy, hogy Andrij mostantól öt éven át heti százharmincezer fontot kereshet, míg a Milan módosított feltételekkel is csak megközelíteni tudja ezt az összeget. Mindazonáltal nagyon sokat érdeklődött Seva a híres angliai futballkultúráról is, amely – a bajnokság magas színvonalával együtt – ugyancsak komoly szerepet játszik a döntésében, amelyet érzésem szerint már meghozott.”

A fenti elképesztő összegen túl (2011-ig szóló szerződése révén jóval több mint tízmilliárd forintnak megfelelő összeget kereshet az ukrán) a Chelsea több mint 50 millió eurót fizetne Seváért a Milannak, amivel minden idők ötödik legdrágább játékosává lépne elő, és bőven megduplázná azt a pénzt, amennyit az olaszok fizettek érte a Dinamo Kijevnek hét évvel ezelőtt.

A milliárdos tulajdonos rekordösszeget fizet

Varga Sándortól tudjuk azt is, hogy Andrij Sevcsenko három napja találkozott Roman Abramoviccsal, akivel – ha már a nyelvekről volt szó – bizony gond nélkül megértik egymást, s a dúsgazdag orosz klubtulajdonos nem most biztatta először Andrijt arra, hogy költözzön Londonba. A kárpátaljai születésű magyar játékosügynök minimális esélyt arra is ad, hogy a felhajtás végén Andrij mégis marad Milánóban, csak az eddigieknél is jobb feltételekkel – a fizetésemelésen kívül máris tízezer aláírást gyűjtöttek össze a drukkerek az aranylabdás játékost marasztalandó –, de sokkal valószínűbbnek tartja, hogy a kérdés eldőlt, és barátja pénteken hivatalosan is bejelenti: az angol bajnok Chelsea-hez szerződik.
2017.10.19 10:38:00

Archiv cikkek nemzetisport.hu

2017.08.30 12:12:52

Archiv cikkek nemzetisport.hu

2017.08.15 13:09:00

Archiv cikkek nemzetisport.hu

2017.07.20 23:18:29

Archiv cikkek nemzetisport.hu

2017.07.13 12:07:58

Archiv cikkek nemzetisport.hu