A nézőket nem érdekli a válság

Vágólapra másolva!
2009.08.06. 23:33
Címkék

A konzervatív gazdaságpolitikának persze megvan az előnye, hiszen a német együttesek gond nélkül átmennek minden UEFA-vizsgálaton, és a világválságot sem érzik meg annyira. De kétségtelenül megérzik, derült ki az Ernst&Young cég minap közzétett felméréséből. „A labdarúgást sem kerülheti el a finanszírozási és gazdasági válság. Jóllehet a szurkolók továbbra is özönlenek, és így stabil bevételeket garantálnak, a vállalatok megkurtított marketingbüdzséjének érezhető következményei vannak a szponzorálásban” – kommentálta az eredményeket Christoph Ehrhardt, a cég sportrészlegének vezetője. A profi futballban dolgozó menedzserek harmada számol csökkenő bevétellel (adott esetben veszteséggel!), illetve a gazdasági helyzet általános romlásával. Egy évvel korábban még csak tíz százalékuk volt borúlátó.

Ettől még most is mindenki nagyszerű idényt – és a papírforma szerint Bayern München-győzelmet vár. Legutóbb 1996-ban fordult elő, hogy a bajorok egymást követő két évben is lemaradtak a salátástálról (akkoriban a Dortmund egyeduralkodó volt), és hogy ez 2010 tavaszán ne forduljon elő, erősítettek. Azonban hiába a német szinten tekintélyes névsor, illetve kifizetett összeg (Mario Gomez 30, Anatolij Timoscsuk 11, Danijel Pranjic 7.7, Edson Braafheid 2 millió euróba került, Ivica Olic és Alexander Baumjohann pedig ingyen ment Münchenbe), a legnagyobb igazolás Louis van Gaal személyében a kispadra érkezett.

A minden korábbi klubjával bajnoki címet szerző holland trénerrel együtt a 18 edző fele az első szezonját kezdi meg jelenlegi csapata élén. Van Gaal mellett Armin Veh (Wolfsburg), Bruno Labbadia (Hamburg), Felix Magath (Schalke), Jupp Heynckes (Leverkusen), Zvonimir Soldo (Köln), Michael Skibbe (Frankfurt), Michael Frontzeck (Mönchengladbach) és Thomas Tuchel (Mainz) is új helyen vág bele a nagy kalandba. Magathnak a Schalke már a hetedik klubja lesz a Bundesligában, és ezzel a nyolc együttessel csúcstartó Jörg Berger közvetlen közelébe ért.

Ha pedig a Schalkét története során először a Bundesliga tetejére segíti, átveszi a vezetést egy másik örökrangsorban. Németországban ugyanis korábban még senki sem nyert edzőként három csapattal is bajnoki címet. Magath korábban a Bayernnel és a Wolfsburggal is a csúcsra ért – most vélhetően ez a két gárda akadályozhatja meg elsősorban az újabb gálaelőadását.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik