Szécsi Zoltán kihagyja a vb-t

GULYÁS ATTILA, RÁC BENEDEK BALÁZSGULYÁS ATTILA, RÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2009.07.13. 00:54
Címkék
Az utolsó napon a németeket legyőző (14–8) magyar válogatott ezüstérmet szerzett az Unicum-kupán, amely után Kemény Dénes kihirdette a római vb-re utazó tizenhármas keretet: a nagy meglepetés, hogy Török Béla és Mátyás Zoltán mellett a kapus Szécsi Zoltán maradt ki.

A Magyarország–Németor szág mérkőzés 11. percében Heiko Nossek rövid sarokra leadott lövését védte szép mozdulattal Szécsi Zoltán, ám az eset után – miközben elöl Hosnyánszky Norbert 6–4-re módosította az állást – a háromszoros olimpiai bajnok kapus cserét kért. Érkezett Gergely István, Szécsi pedig a meccs hátralevő részében a vállát jegelte. Az igazi hideg zuhany azonban a nehezen hozott első, majd magabiztosan megnyert második félidő után negyed órával érkezett, amikor is Kemény Dénes megnevezte azt a tizenhárom játékost, akire számít az egy hét múlva kezdődő római világbajnokságon. A kapusok közül Szécsi maradt ki, Gergely István és Nagy Viktor utazhat az olasz fővárosba.

„Én sem tudtam előre, s meglepő volt a döntés” – mondta Mátéfalvy Csaba kapusedző a Hajós uszoda bejárata előtt, miközben Szécsi Zoltánt vártuk. Persze nem ez az első eset, amikor Kemény Dénes meglepőt húz a kerethirdetés alkalmával. S abból a szempontból sem az első eset lehet a mostani, amikor a kissé vagy nagyon meglepő húzása később jól sült el.

„Dénestől kéne megkérdezni, szerintem ez is ok volt, eddig nem éreztem, hogy veszélyben lenne a helyem – válaszolta Szécsi Zoltán arra a kérdésre, hogy vajon a sérült válla miatt (is) maradt-e ki a keretből. – Most elég rossz a vállam, de a vizsgálatok majd hét közben lesznek, akkor derül ki, mi a baj. Már a védőmozdulat közben úgy éreztem, mintha kiugrott volna, plusz még jött a labda is. A kerethirdetés előtt furcsa érzések voltak bennem. Ha Dénes mondja a nevem, és kiderül, hogy rossz a vállam, az nem jó. Bizonytalan voltam, a dolog végül eldőlt, de nem abba az irányba, ahogyan szerettem volna.”

A szezon közben több kisebb sérüléssel küzdő egri kapus igyekezett pozitívan állni a történtekhez, mondván, minden okkal történik, ebben a helyzetben úgy érzi, nyilván többet kellett volna hoznia a felkészülés során.

„Elsősorban fizikailag kell helyrerakni magam – mondta a kapus. – Jól indult a felkészülés, elsősorban az Unicum-kupán éreztem magam bizonytalannak, és ez kívülről is látszott. Nagyjából tudom ennek az okát, de megtartanám magamnak. A 1999-es Európa-bajnokságról maradtam le korábban, de akkor éreztem, megkaptam a lehetőséget, s nem éltem vele. Két út, sőt igazából csak egy út van előttem. Mindent meg fogok tenni azért, hogy jövőre is kerettag legyek, hiszen még mindig célom a 2012-es olimpiai szereplés. Ha esetleg soha többet nem lennék válogatott, akkor is köszönöm ezt a tizenkét évet a kapitánynak, akkor sem lesz rossz érzés bennem, de igyekszem minél jobb formát mutatni.”

Szécsi Zoltán az ősz első részét fájós térde miatt kihagyta, bajlódott is vele eleget év közben, még a (nyári) műtét lehetősége is felvetődött, de végül erre nem került sor, s a kapus is nekivágott a világbajnoki felkészülésnek. „Abszolút nem bánkódom, hogy végigcsináltam öt hetet a felkészülésből, a csapatba nem tudtam bekerülni, de igyekeztem minél többet átadni abból, amit tudok” – zárta a beszélgetést a kapus.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik