Dönteni kell, nem gondolkodni!

BORBOLA BENCE, PAJOR-GYULAI LÁSZLÓ és CZAGÁNY BALÁZS (fotó) jelenti TiranábólBORBOLA BENCE, PAJOR-GYULAI LÁSZLÓ és CZAGÁNY BALÁZS (fotó) jelenti Tiranából
Vágólapra másolva!
2009.03.28. 01:04
Címkék
Péntek délután két órakor megérkezett Tiranába a magyar válogatott. A kis propelleres repülőgép a felszállást követően légörvénybe keveredett, a nagy „zötykölődést” néhány játékos a karfába kapaszkodva, sápadt arccal ülte végig, szombaton este viszont tilos lesz félniük. Erwin Koeman együttese rendkívül fontos mérkőzés előtt áll. Ha győzünk Albániában, okkal reménykedhetünk a világbajnoki selejtezőcsoportból való továbbjutásban, ha nem, akkor… A szövetségi kapitány mindenesetre bizakodó, a kezdőcsapat már összeállt a fejében, és pontosan tudja azt is, hol sebezhető Arie Haan együttese. Pénteken a pálya szomszédságában lévő, ötcsillagos Tirana Sheraton Hotel halljában rendkívül nyugodt Erwin Koeman ült le velünk szemben.

rábbi meccseinken, ez ugyanis visszatérő problémánk. Az elmúlt napokban rengeteget gyakoroltuk az ilyen szituációkat, hogy mit kell tenni egy-egy kiszorított helyzetben, amikor gyorsan kell döntést hozni. Nincs idő gondolkodni. Szerencsére láttam előrelépést ebben is.

Jobbak vagyunk az albánoknál?

Huha, jó kérdés. Ha csupán a statisztikát és a két csapat világranglistán elfoglalt helyezését nézzük, igen. De aki egyszer is látott már futballmeccset, pontosan tudja, hogy ebben a sportágban nem mindig a jobbik csapat nyer. A portugál válogatott is egyértelműen erősebb az albánnál, mégsem tudta legyőzni.

Mit szól ahhoz, hogy az albán média és a szurkolók is meglehetősen pesszimistán tekintenek a szombat este elé?

Ez valahol természetes, hiszen legutóbb Máltán vesztettek fontos pontokat. Egy ilyen mérkőzést követően mindig nyomottabb a hangulat a csapat körül. Ettől függetlenül szinte biztos vagyok benne, hogy telt ház lesz a stadionban, és az albán szurkolók mindent megtesznek, hogy segítsék válogatottjukat. Máltán valóban hibáztak az albánok, de a szombati teljesen más mérkőzés lesz. Úgy mennek majd, mint a mérgezett egerek, nekünk viszont okosan kell játszanunk.

Ez mit jelent? Támadásra rendezkedünk be vagy kontrákra?

Mindenekelőtt nem szabad félnünk. Mentálisan erősek vagyunk, tisztában vagyunk képességeinkkel, ami persze nem azt jelenti, hogy fejjel rohanunk a falnak. Támadunk, de hátul tilos lesz feladni a biztonságot. Néha nyomást kell gyakorolnunk az albán válogatottra, előfordulhat viszont, hogy vissza kell húzódnunk a saját térfelünkre. Jó játékosaink vannak, akik támadásban sok zavart okozhatnak az ellenfél védelmében, ugyanakkor sokkal összeszedettebben kell felépítenünk a játékunkat, mint tettük az Izrael elleni mérkőzés második félidejében. Arie Haan együttese általában három belső középpályással játszik, a pálya ezen területére nekünk is nagyon oda kell majd figyelnünk. A legtöbb találkozó amúgy is a középpályán dől el.

A budapesti mérkőzésen láthattuk, hogy az albán védelem könnyen sebezhető. Egyetért velem, hogy ez a leggyengébb pontjuk?

Erős, jó felépítésű védőik vannak, akik a földön valóban lassabban mozognak és fordulnak meg az átlagnál. A két szélső hátvédjük gyakran felzárkózik a támadásokhoz, olykor felelőtlenül el is hagyják a posztjukat – az általuk szabadon hagyott területeken lehet keresnivalónk.

Járt már korábban Tiranában?

Nem.

És Dél-Afrikában?

Ott sem. De kétezer-tízben mindenképpen szeretnék ott lenni. Szombaton este sokat tehetünk érte…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik