Eltűnt a régóta fojtogató ligahitel

K. I.K. I.
Vágólapra másolva!
2008.11.22. 00:38
Címkék

Megoldódott a magyar fut ball egyik legnagyobb gazdasági problémája pénteken: megegyezett az Advertum Kft. és a Magyar Hivatásos Labdarúgóliga (MHLL), így a cég kifizeti a futball 3,1 milliárdos adókötelezettségét. A cég ezért cserébe 15 évre kizárólagos rádiós közvetítési jogokat kap, valamint az összes élvonalbeli stadionban elhelyezhet öt reklámtáblát – a tv-kamerákkal szemben, vagyis a legdrágább helyeken.

„Az Advertum kifizeti a tartozást az adóhatóságnak, a liga pedig évente törleszt majd a cégnek – mondta Sziky Gyula,

az MHLL alelnöke, az Advertum korábbi résztulajdonosa. – Évi kétszázhatmillió forintot kell fizetnie az MHLL-nek a következő tizenöt esztendőben. A rádióra és a reklámtáblára átadott jogok eddig semmit nem hoztak a magyar futballnak, hiszen eddig csak a televízióktól és a bajnokság névhasználatából származott bevétel. Most az Advertum, mint szakértő cég tudja majd hasznosítani ezeket úgy, hogy a labdarúgás résztvevői jól járjanak.”

Az említett 206 millió forintos évi törlesztés nem jelenthet gondot az MHLL-nek, mivel az idén például 450 millió forint volt a bevétele a vagyonértékű jogok és a televíziós közvetítések értékesítéséből.

Az Advertum Kft. összesen 5,2 milliárd forint kormánygaranciával ellátott, hitelt vett fel, amelyből egyrészt kifizeti az adótartozást, másrészt pedig egy médiahálózatot hoz majd létre. Sziky Gyula elmondta, hogy ennek a kiépítése az Advertum ügye. Annyi bizonyos, hogy minden évben az ebből származó bevétel 20 százalékát, de legalább 200 millió forintot Önkormányzati Minisztérium, a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet, valamint a Magyar Labdarúgó-szövetség egyetértésében kidolgozott labdarúgó utánpótlás-nevelési programokra kell fordítani. Ezen összeg felhasználására csütörtöki MLSZ-elnökségi ülés után tesznek javaslatot a felsorolt szervezeteknek.

A kölcsönszerződés értelmében a Futball Duó Kft. – a televíziós jogokkal rendelkező cég – bevételeinek 90 százaléka kerül jelzálog alá. A Futball Duónak az MLSZ tízszázalékos, míg az MHLL és a száz százalékig tulajdonában lévő Profiliga Kft. 90 százalékos tulajdonosa.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik