Indulatok

Vágólapra másolva!
2008.11.13. 01:30
Amikor Patrick Umoh az Újpesti Dózsa szerződtetett labdarúgója lett, mifelénk még csupán a baglyok huhogtak. Hazai szurkolónak eszébe sem jutott ilyesmi. Umoh sporttárs, a legendás 43-as számú Építőkből került a Megyeri útra, s bár nem futott be Szusza Ferenc- vagy Törőcsik András-szerű karriert Újpesten (mindössze három meccsen lépett pályára lila-fehérben...) mégis beírta magát a magyar futball történelmébe. A nigériai játékos volt ugyanis az első színes bőrű a magyar első osztályban. Később többen követték őt, de egyikük sem panaszkodott. Azt is mondhatnánk, Jean Claude Mbemba vagy Nacer nagyon is jól érezte magát Magyarországon. Mára nagyon megváltozott minden.

Nemcsak itthon, hanem szerte a világban. Néhány évvel ezelőtt például Luis Aragonés, a spanyol válogatott akkori szövetségi kapitánya emígyen buzdította az az idő tájt az Arsenalban futballozó honfitársát, José Antonio Reyest: „Csak a saját játékodra figyelj! Mutasd meg, hogy jobb vagy, mint az a fekete szar...” A hülye négert Thierry Henrynak hívják. Ám nem csak a sportra, a politikára is jellemző ez a fajta hozzáállás: Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök jegyezte meg Barack Obama amerikai elnökké választása után, hogy: „fiatal, jóképű és napbarnított...”

Nem vicces... Mint ahogyan az sem, hogy Edouard Ndjodo végigkínlódta magyarországi éveit. Már Tatabányán is akadtak vele kisebb-nagyobb gondok, de ott még nem keveredett verekedésbe. Nem így a Ferencvárosnál töltött időszak alatt, amikor saját szurkolóival került összetűzésbe, s vált nemkívánatos személlyé az Üllői úton.

A rémtörténet ezzel még nem ért véget, rövid kispesti kitérő után Siófokon találta magát, ahol kedden annak rendje és módja szerint lefejelte csapattársát. László Andrásnak eltörött az orra. Vajon milyen indulatok dolgozhattak a kameruni fiatalemberben? Edouard Ndjodo kedvese elmondta, hogy barátját léptennyomon megtalálják, beszólnak neki, inzultálják az utcán, éttermekben és természetesen a futballpályákon.
A hölgy azt sem tagadja, hogy elegük van az állandó zaklatásból, éppen ezért elmennek Magyarországról

A jelenség nem magyaros, az idegenekkel szembeni ellenszenv nem csak a mi sajátosságunk. Nagy baj, hogy Edouard Ndjodo, bármerre is indul a világban, elviszi a hírünket...

SINKOVICS GÁBOR
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik