Üsd, vágd, nem apád!

Vágólapra másolva!
2008.11.04. 00:38
A lelkiismeretes futballistaszülő szombat éjjel már nem alszik. Nem azért, mert horkol az asszony, sokkal inkább az izgalom miatt. A gyerek, az ő szeme fénye másnap bajnoki mecscset játszik, és bizony nem mindegy, hogyan cselez, hogyan csúszik be, s hogyan lesz belőle sok pénzt, kemény valutát kereső profi. A tét óriási, s a szülő ezt az első pillanattól érzi. Éppen ezért vasárnap hajnalban korán kel, nagyokat ásítozik, megissza kávéját, fekete boksszal kisuvickolja a gyerek csukáját.

Néha olyan, mint Menotti és Csernus doktor egybegyúrva. Kiváló edző és remek pszichológus. Ott áll a pálya szélén, kezével a korlátot markolássza, és üvölt teli torokból az ő tehetséges gyerkőcének, hogy: „Rúgd már rá, Elemérrrrr!” Aztán Elemér tüzel, a labda a nyárfák lombkoronáján landol. De sebaj, a szülő biztat, lelkesít, bátorít tovább.

S olykor bizony nehéz helyzetbe kerül. Mert van olyan klub, amely akadémiai nevelést kínál, pazar feltételeket teremt, hogy aztán magához láncolja a gyereket.

És van olyan szituáció, amikor a szülő esernyőt ragad, mert úgy érzi, hogy az ő fiát nem tisztelik, nem becsülik eléggé. A hét végi Győr–Haladás U15-ös bajnokin összeverekedtek a szülők, elcsattant néhány pofon, s ez bizony jókora trauma lehetett a pályán sportszerűségre és a fair play szellemére nevelt gyerekfutballistáknak. Hogy szégyelhette magát az a győri és szombathelyi kissrác, akinek az apja ökölharcot vívott a pálya szélén. Amikor Magyarországon járt, Sir Alex Ferguson nyilatkozta az utánpótlásneveléssel kapcsolatban, hogy a szülőknek semmi keresnivalójuk a kispad és a csapat környékén, nekik egy dolguk van: távolról szurkolni saját csemetéjüknek, no meg az egyesületnek.

Hazánkban a közelmúltban alakult meg a Magyar Gyermeklabdarúgó-szövetség, amely zászlóvivője lehet a gyerkőcök futballjának. Nos, most mindjárt itt a nemes cél az új testület előtt: kordában tartani a túlkapásokra hajlamos és talán érthetően kissé elfogult szülőket (például az ordenáré hangok hallatán megállítani a mérkőzést, s addig nem folytatni, amíg a pálya szélén nincs rend), meghagyva a felelősséget, a döntés jogát az edzőknek.

A győri incidens egy a sok közül. Az igazi futballistaszülő ne így nevelje csibészségre a gyereket!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik