Katasztrófaturizmus

SINKOVICS GÁBORSINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2008.10.24. 23:45
Amikor több mint tíz esztendővel ezelőtt napvilágot látott, hogy Daniele Massaro Pécsre szerződik, a Mecsekben örömtáncot lejtettek az őzek és a vaddisznók. Rajtuk kívül viszonylag kevesen vették komolyan, hogy a Milan válogatott csatára, megunván az olasz divat fővárosát és a San Siro hatvan-hetvenezres közönségét, a kétségkívül hangulatos Pécsre vágyik.

Az olasz klasszis természetesen nem jött, mint ahogyan azóta is hiába várjuk azt, hogy egy-egy világsztár Magyarországra szerződjön (talán Beppe Signori rövid soproni szereplése jelent kivételt). Persze mit keresnének itt? Olyan lenne egy olasz, francia, spanyol, angol vagy brazil válogatott számára a magyar bajnokság, mint gazdagnak a katasztrófaturizmus. Akik helyettük jöttek a világ minden tájáról, nem sokat emeltek a színvonalon, ha volt is közöttük néhány dinamikus, technikás idegenlégiós, viszonylag hamar beleszürkült a mezőnybe.

Az sem véletlen, hogy már a legfiatalabbak is menekülnének a magyar bajnokságból. No de most változhat a helyzet! A korábbi ligaigazgató, Muszbek Mihály azt mondja, a világot frászban tartó pénzügyi válság begyűrűzése fellendítheti a magyar futballt. Szerinte a hazai tulajdonosi kör anyagi helyzetére nem lesz jelentős hatással a válság, így a debreceni, újpesti, győri, kispesti vagy angyalföldi pénzember, aki ugyebár hobbiból támogatja csapatát, máris lecsaphat a Sevilla, a Hamburg, a Marseille, vagy az Arsenal labdarúgójára.

Sajátságos gondolat, annyi szent: eljött a mi időnk! A korábbi ligaigazgatónak abban momentán tökéletesen igaza van (s ezt előtte már sokan és sokszor elmondták), hogy magyar klubcsapatnak csak akkor van esélye Artmedia- vagy Kolozsvár-szintű sikersztorira, BL-szereplésre, ha valóban minőségi idegenlégiósokat szerződtethetne. Erre azonban se pénz, se lehetőség nem volt, és nincs. S az a nagy helyzet, ha csődközeli állapotba jut mondjuk az Atlético Madrid, akkor a csapat uruguayi csatára, Diego Forlán – fizetéscsökkenés esetén – aligha a Debrecent választaná.

Viszont Daniele Massaro megszerzésére most lenne esélyünk…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik