Lehetetlen küldetés?

CSILLAG PÉTER, MUNKÁCSY ANDRÁSCSILLAG PÉTER, MUNKÁCSY ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.04.24. 00:11
Címkék
Olyan feladat vár jövő szerdán a Liverpoolra, amibe Rafa Benítez menedzser edzősködése idején eddig rendre beletört a bicskája: gólt kell szereznie a Chelsea otthonában. A spanyol mesterrel a „vörösök” nyolcból nyolc alkalommal távoztak úgy a Stamford Bridge-ről, hogy nem szereztek gólt.

Nehéz elhinni, a statisztika mégis igaz: Rafa Benítez, a „vörösöket” 2004 óta vezető menedzser még egyszer sem látott Liverpool-gólt a Chelsea otthonában, noha erre nyolc mérkőzésen is lett volna alkalma. A BL-ben 2005-ben győztes, 2007-ben döntős csapat számára a Stamford Bridge az utóbbi években bevehetetlen várnak bizonyult, legutóbb 2004. január 7-én sikerült egyáltalán gólt szereznie a londoniak ellen. Benítezzel a kispadon pedig egyszer sem.

Ennek most, a Chelsea– Liverpool BL-elődöntő visszavágója előtt hat nappal különös jelentősége van, az Anfield Roadon kedden született 1–1-es végeredmény tükrében napnál is világosabb: ha a Liverpool nem töri meg az átkot, kénytelen lemondani az idei BL-fináléról.

„Tény, nem szereztünk gólt idáig a Chelsea otthonában. És? – vonta meg a vállát az újságírók előtt Benítez a találkozó utáni sajtótájékoztatón. – Ez nem más, mint száraz statisztika, amely bármikor változhat. A Stamford Bridge nemcsak nekünk, minden csapat számára veszélyes hely, két éve senki sem tudta legyőzni a londoniakat saját pályájukon. Most azonban a Bajnokok Ligájáról van szó, ebben a sorozatban bármi megtörténhet.”

A Chelsea említett kétéves hazai veretlensége úgy érvényes, ha minden ellenfelet figyelembe veszünk (a gárda 2006 februárjában a Barcelonától kapott ki); angol együttestől otthonában legutóbb 2004 februárjában szenvedett vereséget (Arsenal, 1–2).

„Most nincs értelme mérlegelni, nem mondogathatjuk magunknak, hogy talán a döntetlen is elegendő lesz. Tudjuk, mi a feladatunk: győznünk kell, és kész – vonta le a végső következtetést Benítez, aki azonban a keddi események mellett sem ment el szó nélkül. Dirk Kuyt 43. percben szerzett góljával a Liverpool sokáig vezetett, aztán amikor már talán mindenki elhitte, a hazaiaknak sikerül megtartaniuk előnyüket a visszavágóra, a 95. percben John Arne Riise hajmeresztő hibája nyomán kiegyenlített a Chelsea. A jelenetet valószínűleg sokáig nem felejtik Liverpoolban (vélhetően Londonban sem): Salomon Kalou bal oldali beadása nyomán a középen berobbanó Nicolas Anelka elől menteni igyekvő norvég védő suta mozdulattal a saját kapuja jobb oldalába fejelt.

Az elképesztő momentum kapcsán többen megjegyezték: ha Riise történetesen nem lenne olyan reménytelenül egylábas futballista, mint amilyen, jobbal felszabadíthatott volna. A beállítása (62. perc) óta szórakozottan és figyelmetlenül játszó légiós az eset után összezuhant, elkeseredettségén talán még Steven Gerrard bátorító szavai sem segítettek. A malőr nem fordult volna elő, ha az osztrák bíró, Konrad Plautz nem engedi a 95. percig játszani a csapatokat – Benítez szerint jogtalanul.

„Rendkívül kiábrándító volt a játékvezető tevékenységét látni. Az első félidőben egy perc hosszabbítás, a másodikban pedig négy, sőt talán öt is?! Nem értettem, mi indokolta ez utóbbi döntését – mérgelődött a spanyol tréner, majd bosszúsan hozzátette: Plautz játékvezetőnél a Liverpool-ellenesség lassan hagyománynak számít. – Ismertük már a módszereit a Marseille elleni őszi BL-mecscsünkről (hazai pályán 1–0-ra kikapott a Liverpool – a szerk.), sejtettük, hogy megnehezítheti a dolgunkat. És lám, tényleg így történt.”

Ami John Arne Riise öngólját illeti, az esetről a Liverpoolnál nemigen beszélnek. A mozdulatot magyarázni kár, a vádaskodás pedig felesleges – ki tudja, a következő mérkőzésen melyik futballista kerül hasonló helyzetbe... Egyedül a csapatkapitány, Gerrard ejtett néhány szót róla: „Apró momentumokon múlik egy-egy ilyen párharc – most nekik volt szerencséjük, a jövő héten talán nekünk lesz. Azt azonban határozottam állíthatom, senki sem akar ujjal mutogatni John Arnéra.”

Ez utóbbi megjegyzésen azért Gerrard helyében finomítanánk. A BBC internetes szavazásán a látogatók osztályzatai alapján a mérkőzés legrosszabb játékosa egytől tízes skálán 4.22-es, mármár lesújtó átlaggal állt szerda délután. Az illetőt John Arne Riisének hívják...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik