Siralmas jelen, igencsak kétséges jövő (folytatás)

KUN ZOLTÁN, VAJDA GYÖRGYKUN ZOLTÁN, VAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2008.04.07. 23:47
Címkék
Két mérkőzés, egy pont: a feljutásra törekvő Ferencvárostól ez a teljesítmény nyilvánvalóan elfogadhatatlan, nem véletlen, hogy a közönség a szolnoki vereség miatt már az Orosháza elleni meccs előtt is tüntetett – hát még amikor a 2–2 miatt újabb két fontos bajnoki pontot vesztettek. És talán egy edzőt is.

FENYEGETETTSÉG. A szurkolóké volt a látványosabb: tüntetés az edző ellen, erőszakos fellépés a csapatbusz felé tartó futballistákkal szemben, transzparensek az Orosháza-meccs előtt. Míg a sikerek idején csodálatos a többezres szurkolótábor támogatása, a fenyegetettség nem csak a rossz versenyzőtípusból hozza ki a merevgörcsöt, mert elég, ha abból a több ezer drukkerből csak egy akarja valóban orrba vágni a ziccert hibázó húszéves futballistát.FENYEGETETTSÉG. A szurkolóké volt a látványosabb: tüntetés az edző ellen, erőszakos fellépés a csapatbusz felé tartó futballistákkal szemben, transzparensek az Orosháza-meccs előtt. Míg a sikerek idején csodálatos a többezres szurkolótábor támogatása, a fenyegetettség nem csak a rossz versenyzőtípusból hozza ki a merevgörcsöt, mert elég, ha abból a több ezer drukkerből csak egy akarja valóban orrba vágni a ziccert hibázó húszéves futballistát.

BŰNBAKKERESÉS. A szolnoki vereség nem is a Fradi-tábor, hanem a játékosok reakcióját nézve volt meglepő. A szurkolók által rájuk osztott bűnbak szerepet ugyanis nem egy futballista próbálta továbbhárítani – például az edzőre. A nyilatkozatok alapján ugyan minden szép és jó, egyenesen felháborító, ha valaki gondokra akar rákérdezni, ám amikor valaki nem nyilatkozik, hanem beszélget, akkor sokkal többet mer mondani. Név nélkül több futballista panaszkodott arról az elmúlt héten, hogy Csank János egyszerűen túledzi a csapatot, és a fáradtság miatt jön a sokszor értékelhetetlen produkció.

Erre persze jogos szurkolói reakció, hogy az Orosházát még dupla maratonival a lábban is illik megverni, de a bennfentesek állítják:

ennek hamarosan, akár már a hét közepén edzőcsere lesz a vége (a BLszereplés után Novák Dezsőt is szurkolói nyomásra váltották le), nehogy elmaradjon a feljutás.

NYUGTALANÍTÓ JÖVŐKÉP. No de ki akar itt NB I-et? A kérdés nyilvánvalóan bugyuta, hiszen a cél az osztályváltás, ugyanakkor azzal is tisztában van minden ferencvárosi játékos, hogy az élvonal egészen más csapatot követel. Márpedig ha lesz pénz, és az angol befektető révén kötelező a BL-indulásról álmodozni, akkor az már más csapat, jobb garnitúra lesz, s a jelenlegi keret egy részétől elköszönnek. Nyilvánvaló, hogy az új tulajdonost nem az érzelem, hanem a profit vezérli: nem számít majd sem a kor, sem a ferencvárosi múlt. Ha a bajnoki cím a Sheffield tartalékcsapatával jöhet össze, akkor a Sheffield tartalékcsapata szépen iderepül az Üllői útra, és edzésre jelentkezik. Ezzel nem azt mondjuk, hogy bárki is az FTC feljutása ellen játszana, hanem azt, hogy a fejek többségében kitörölhetetlenül ott van a munkavesztés lehetősége, és ha a csatár csak negyedórával később fekszik le a meccs előtti éjszaka, mert otthon az asszonnyal a jövőről elmélkedik, akkor talán gól helyett taccsot rúg másnap.

SZORÍTÓ PÉNZÜGYEK. Persze mindenkinek vannak gondjai: a Fradinak leginkább akkor lesznek, ha április 9-én valamiért mégsem sikerül aláírni Kevin McCabe cégével a szerződést. Ezer oka lehet, hogy ne sikerüljön: alaki hibák, az útlevél elvesztése, BKV-sztrájk, váratlan jégkorszak, de bármi is történjen, a szerződéskötés elmaradása (hivatalosan persze elhalasztása), a pénztelenség újbóli lebegtetése súlyos következményekkel járhat a futballcsapat szempontjából is.

Vasárnap egyébként Makón játszik a Fradi. A papírforma vendégsikert ígér.

Valóban vendégsikert ígér?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik