Kitiltva

Vágólapra másolva!
2007.10.19. 23:39
Fogalmam sincs, mi lesz az olasz emberjogi szervezetek véleménye, miféle állásfoglalásokkal rukkolnak ki az ottani ombudsmanok, és a történetek tovább turbózzák-e a hagyományos észak–dél ellentétet. Ám gyanítom, Carlo Mosca fütyül erre.

Az Örök Város prefektusa mindenesetre előzetes véleménytesztelő össztársadalmi vita híján is kitiltotta a vendégszurkolókat és a bérlettel nem rendelkező római drukkereket a szombati Roma–Napoli olasz labdarúgó-rangadóról. A politikusnak elege lett a futballhuligánok garázdálkodásaiból, akiknek balhéi lassan elmaradhatatlan keretjátékát adják a Serie A mérkőzéseinek.

Magad, uram, ha szolgád nincs – gondolhatta –, ha már az olasz szövetség képtelen rendet tartani a portán. Árokásás ez persze az FIGC felségterületén, de hát tetszettek volna átvenni már az MLSZ zéró toleranciáját...

Amúgy meg a Stadio Olimpico egy részének „műveleti területesítése” azért mégsem egyenlő a meleg víz feltalálásával. Néhány éve a futball-liga (béke poraira!) delegációjával azért nem nézhettük meg Brüsszelben az Anderlecht–FC Bruges rangadót, mert a helyi rendőrfőnök egy szakszervezeti tüntetés miatt megtiltotta a meccs megrendezését az eredeti időpontban.

Mondván, az ugyanazon napra bejelentett utcai demonstráció felügyelete veszélyesen megosztaná a rendfenntartók erejét. Megjegyzem: arrafelé kizárólag a szurkolói kártyával regisztrált drukkerek juthattak jegyhez; nem fordulhat elő, hogy csak úgy, az utcáról besétálva bárki belépőt váltson. Na már most, ha a világot biztonsági ügyekben mostanság eluraló paranoián túllépünk, a nettó szigor általánosságban azért mégiscsak indokolt.

A futball tudniillik a földkerekség boldogabbik felén szórakoztatóipari vállalkozás. Márpedig az nemigen szórakoztatja a tisztes polgárt, ha a saját zsebére gyújtják alá a lelátót, verik szét a parkolóban hagyott kocsiját, vagy kénytelen folyamatos anyázást hallgatni. Business is business, az üzletet pedig óvni kell. S profiéknál arra mégsem lehet a biztonságot alapozni, hogy produkciójukkal maguk a futballisták űzik el a stadionok környékéről a nagyérdeműt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik