Vereség, de nem kudarc

AMLER ZOLTÁN, KÁLDOR ANDRÁS, S. TÓTH JÁNOSAMLER ZOLTÁN, KÁLDOR ANDRÁS, S. TÓTH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2007.09.23. 23:29
Címkék
Története első Székesfehérvárott megvívott osztrák bajnoki mérkőzésén az Alba Volán háromgólos vereséget szenvedett a címvédő Red Bull Salzburgtól.

Megerősítendő névadó szpon zora reklámszlogenjének igazságát (mely szerint a Red Bull szárnyakat ad), a Salzburg szuperszonikus sebességgel rontott rá a nyolcszoros magyar bajnokra. A fehérvári publikum jogos aggodalommal figyelte, hogy Jan Jasko társulatának a meccs nyitó szakaszában már az is sikerélményt jelentett, ha sikerült kikotorni valahogyan a korongot a saját harmadából. Budai Krisztián kapuja előtt nagyobb volt a forgalom, mint az M7-esen egy nyári hétvégén (9:2 lett a kapura lövések aránya ebben a húsz percben az osztrákok javára; összeségében 35:14), de a válogatott kapuvédő vezérletével a higgadt házigazda viszszaverte az ostromot. Mi több, a mérkőzés első helyzete a címvédő ketrece előtt alakult ki. S Tokaji Viktor lövése után meg is rezdült a háló Reinhard Divis mögött – fájdalom, nem a kapura szerelt necc, hanem a lelátót a játéktértől elválasztó háló fogta meg a pakkot. A fehérváriak összeszedett hokijára bizonyság, hogy amíg pénteken Innsbruckban öt emberhátrányos helyzetben kapituláltak, most sorra kivédekezték a Tony Haas vezetőbíró által rájuk mért büntetéseket.

A szünet utáni kettős hátránnyal azonban már a kékek sem tudtak mit kezdeni. Szerencsére fölösleges volt az ijedség, hogy a vendégtalálat térdre rogyasztja az Alba Volánt, a hazaiak ugyanis gólra góllal feleltek. Ki más jegyezhette volna a csapat története első otthoni osztrák bajnoki találatát, mit Ocskay Gábor – természetesen Palkovics Krisztián asszisztja után. A lélekben talán már a Los Angeles Kings vendégeskedésével rendezendő hét közepi tornára hangoló salzburgiak értetlenkedve néztek egymásra: ez a fordulat végképp nem volt benne a forgatókönyvükben. S ki tudja, miként alakul a folytatás, ha egy peches szituációban nem kap gólt a Fehérvár: osztrák támadás közben Michal Stasny elveszítette a botját, ám a szlovák légiós nem mert cserélni, ütő nélkül balettozgatott a jégen, lényegében emberhátrányos helyzetet teremtve ezzel, amelyet aztán Red Bull gólra váltott.

Az utolsó felvonásban – hihető vagy sem – megint a látogatók kapuja előtt adódtak ziccerek, ám a Alba Volán ezen a délutánon bőkezűen szórta el lehetőségeit (köztük egy kettős előnyt). S ez végzetes hibának bizonyult, mivel a végjátékban markánsan megmutatkozott a két együttes szakmai előélete, s ekként erőnléte közötti különbség.

E vereség mégsem kudarc, mert az ijesztő innsbrucki K. O. után a fehérváriak most egyenes derékkal jöhettek le a jégről. Ám ahhoz, hogy ne csak mellékszereplői legyenek e bombaerős sorozatnak, további töretlen szakmai hitre, lelkierőre és persze még soksok pénzre lesz szükségük.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik