Loch Ness-i szörny

SINKOVICS GÁBORSINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.09.20. 00:05
Stuart Dougal szelleme még itt kísért közöttünk. A skót sporttárs, mint földije, a Loch Ness-i szörny, hol fölbukkan, hol alámerül a hírek világában, mi, magyarok persze nehezen szabadulunk az emlékétől.

Annyi bizonyos, hogy a múlt heti török–magyar Eb-selejtezőt „elfújó” skót játékvezető nem kapott meccset a hétközi nemzetközi kupafordulóban. Lehet, hogy nincs összefüggés Gera Zoltán arcátlan kiállítása és Dougal spori tartalékállományba helyezése között, de mégis azzal áltathatjuk magunkat, hátha az UEFA illetékesei is észrevették, hogy a futballtörténelem egyik legnagyobb bíróbakiját láthattuk Isztambulban.

A törököktől elszenvedett 3–0-s vereség és a meccs bírájának ténykedése azóta is témát jelent itthon. S ami a legfontosabb, az olaszok legyőzése után újra belelkesedő szurkolók többsége továbbra is támogatja, mi több, szeretettel beszél az ifjú magyar válogatottról. Arról a csapatról, amely immár a világranglista ötvenötödik helyére tornászta fel magát. Ez lehetne akár cinikus mondat is, hiszen hosszú-hosszú évekig a világ élvonalába tartoztunk – de ez már régi lemez. Az ötvenötödik hely apró siker az évtizedek óta tartó nagy magyar futballválságban.

S örülhetünk valami másnak is, Michel Platini közbenjárásának. Az egykori világklasszis középpályás, a francia válogatott csapatkapitánya, az UEFA elnöke Helsinkiben a finn szövetség megalakulásának 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen találkozott Kisteleki István MLSZ-elnökkel, ahol természetesen szóba került Gera Zoltán isztambuli kiállítása, s a skót bíró ténykedése.

Monsieur Platini a hírek szerint segítséget ígért a magyar futballvezérkarnak, s azt mondta, megpróbál hatást gyakorolni az UEFA fegyelmi bizottságának tagjaira. Mi persze legyünk óvatosak ilyenkor, hiszen már-már azt is készpénznek vettük, hogy Michel Platini a magyar–horvát Eb-kandidálást támogatja, aztán tudjuk, mi lett a vége.

Ez a helyzet merőben más, Platini szimpátiája és segítsége hihető, s még akkor is biztató számunkra, ha az UEFA alapszabályzata szerint senki sem szólhat bele a The Disciplinary Committee, vagyis a fegyelmi bizottság munkájába. Csütörtökön kiderül, mit ér az UEFA-elnök szava. És mi megtudhatjuk, végre elsüllyed-e számunkra a Loch Ness-i szörny.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik