Nyíregyháza büszkesége

ORLAY ZOLTÁNORLAY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2006.07.22. 00:26
Címkék
Negyvennyolc évet kellett várni arra, hogy Európa legjobb úszói újra Budapesten vetélkedjenek. 1958-ban a margitszigeti Hajós Alfréd uszoda fogadta a versenyzőket, a 2006-os kontinensviadalra pedig a létesítmény a Széchy Tamás-komplexummal is kiegészült. Ám nemcsak a medencékben szurkolhatunk legjobbjainknak, hanem a Balatonon is a maratoni versenyeken. Mai számunkban a kétszeres Európa-bajnok Kovács Ritát mutatjuk be, aki Almádinál éremért úszik.
Nyolc év nagy idô, ám Kovács Ritán mégsem látszott meg, újra a régi, remek formájában versenyez
Nyolc év nagy idô, ám Kovács Ritán mégsem látszott meg, újra a régi, remek formájában versenyez
Nyolc év nagy idô, ám Kovács Ritán mégsem látszott meg, újra a régi, remek formájában versenyez
Nyolc év nagy idô, ám Kovács Ritán mégsem látszott meg, újra a régi, remek formájában versenyez
Nyolc év nagy idô, ám Kovács Ritán mégsem látszott meg, újra a régi, remek formájában versenyez
Nyolc év nagy idô, ám Kovács Ritán mégsem látszott meg, újra a régi, remek formájában versenyez

Kovács Rita eddigi pályafutása nagyszerűen illusztrálja, miért tudják hazánk sportolói olyan sikeresen felvenni a versenyt a világ élmezőnyével. Tehetséges, céltudatos, sikerorientált, és nem vesz tudomást a nehézségekről, pénztelenségről. Kezdjük az elején, a tehetséggel. 1990-et írtunk, maratoni versenyt rendeztek a Balatonon, a győztes utazhatott a perthi világbajnokságra. Rita pedig jött, látott, győzött. És utazott, majd a vb-n negyedik lett. Élete második versenyén. Ezt megannyi siker követte, egészen az 1997-es Európa-bajnoki győzelemig. Ekkor döntött úgy, elég volt. Házasság, család, munka, egyszóval belevetette magát a civil életbe. Persze a sportot sosem hanyagolta el, ha nem úszott, akkor futott napi rendszerességgel, megőrizte tehát a kondícióját. Valami mégsem hagyta nyugodni Nyíregyháza büszkeségét. Időről időre megkereste korábbi edzőjét, Vajda Tamást, ugyan mit gondol, milyen eredményeket érhetne el, ha visszatérne.

Tavaly szeptemberig tudott várni, akkor újrakezdte, készült a decemberi budapesti – medencés – versenyre. Nem gőzerővel, inkább könnyedén. Még a viadal előtt újabb lökést kapott, ősszel ugyanis bejelentették, Pekingben az olimpia programjába bekerül a 10 kilométeres nyílt vízi úszás is. A decemberi felmérő pedig remekül sikerült, így azóta még komolyabban veszi a felkészülést. Amikor visszavonult, hároméves veretlenségi sorozatot hagyott maga mögött. Sok mai élversenyzővel már akkor is együtt úszott, de Rita mellett nekik nem sok sikerélmény adatott meg.

– A Balatonon kezdte a nyílt vízi úszást. Gondolom, ha valami, akkor ez, mármint a hazai víz sokat segíthet.
– Pont ezen gondolkoztam én is az előbb, hogy számít-e, de szerintem nem. Összesen háromszor úsztam a Balatonban, persze a nyaralás alatti lubickolást leszámítva. A víz mindenkinek ugyanolyan lesz, mindegy, hogy mi a neve.

– Ha választhatna, milyen legyen?
– Nekem egyetlen dolog fontos, hogy ne legyenek nagy hullámok. Ettől az egytől tartok kissé, mert mindig is medencében edzettem, és a testfelépítésem sem ideális a hullámokkal szemben, nincsenek akkora vállaim, mint egy súlyemelőnek.

Kovács Rita

Született: 1970. március 29., Nyíregyháza
Klubja: Nyíregyházi Főiskola
Edzője: Vajda Tamás
Kiemelkedő eredményei: vb-2. (25 km, Róma – 1994), 2x Európa-bajnok (5 km, Bécs – 1995; 25 km, Sevilla – 1997), 16x Vk-győztes
– Az idén részt vett már néhány viadalon, felemás sikerekkel...
– Egyiptomban versenyeztem először, és nem is sikerült roszszul a visszatérés, hiszen nyertem. Aztán a dubai verseny előtt legyengültem, nem volt esélyem a jó eredményre, és hasonló volt a helyzet Sevillában is, ahol nyolcadik lettem.

– A 10 kilométer lesz a főszáma az olimpia miatt?
– Igen, erre a számra építettük fel az edzésprogramomat. 25 kilométeren még nem versenyeztem az idén, az tehát egy kicsit lutri lesz, de ott is szeretnék jól szerepelni. Várhatóan persze az olimpiai távon a legnagyobb a konkurencia.

– Nem kerülhetjük meg a felvetést: mivel lenne elégedett?
– Jaj, de nem szeretem ezt a kérdést...

– Látjuk majd a dobogón?
– Nagyon remélem... ---- Két kérdés volt, amikor Rita a folytatás mellett döntött: mennyi munkát tud felvállalni, illetve hogyan reagál a szervezete a nyolc év kihagyásra. Az elmúlt hónapok bebizonyították, hogy mind a két aggodalmunk alaptalannak bizonyult. Rita fizikailag és szellemileg is tökéletes állapotban van, bár meg kell jegyeznem, hogy eléggé izgul a nagy verseny előtt. A siker nagyon feldobja, szerintem ez a magyarázata annak, hogy harmincöt évesen, nyolc év kihagyás után újra az élmezőnyben tud lenni. Másrészt ő egy igazi sportoló, aki a hosszútávúszásra született. Nagyon tömör lett a mezőny, a németek, oroszok, olaszok, spanyolok hagyományosan nagyon jó úszókkal érkeznek a versenyekre, elsősorban rájuk kell majd figyelnünk. ---- Klocskova gyengélkedik
Az ukrán bajnokságon továbbra sem remekelt a vegyes úszás korábbi királynőjének, Jana Klocskovának. A négyszeres olimpiai bajnok, úgy látszik, ráfizet a hosszú pihenésre, amely az athéni játékok után egy évig távol tartotta a versenyektől. Az Európa-bajnokságon is csak az egyik vegyesúszó-számban, 200 méteren áll rajthoz.

A nő nyolcszor
Nyolc számban áll rajthoz az Európa-bajnokságon a franciák olimpiai bajnok és világcsúcstartó úszócsillaga, Laure Manaudou. A feltűnően csinos lány a 200, 400 és 800 m gyors mellett mindkét vegyesúszó-számban, 100 háton és két váltóban is rajtkőre áll. Manaudou akár megdöntheti Franziska van Almsick és Pieter van den Hoogenband hat aranyérmes Eb-rekordját is. Az egyéni medáliák tekintetéban a holland vezet, Isztambulban (1999) négy számban végzett az élen, de ez a csúcs is könnyen történelemmé válhat, hiszen a gyorsúszószámok mellett vegyesen és háton is győzelmi esélye van a franciák gyöngyszemének.

Kis létszámú német csapat
Minden idők egyik legkisebb Európa-bajnoki csapatával érkezik Budapestre a német úszóválogatott. A 2004-es kontinensviadalon hét aranyérmet nyerő németek 25 fős kerettel ékeznek hazánkba. ---- Nem egyszerű dolog felkészülni az Európa-bajnokságra, tudjuk ezt jól mindannyian. Egy fokkal komplikáltabb a helyzet, ha mindezt az anyagi háttér teljes hiányában teszi egy korábbi többszörös Eb- és vb-éremszerző és edzője. Nem új keletű a dolog, hétről hétre folyamatosan hallani: nincs pénz erre, nincs pénz arra, utánpótlás-nevelésre, új uszodára... Arra azonban felkapjuk a fejünket, hogy a hazai rendezésű kontinensbajnokságra készülve Kovács Rita – edzőjével együtt – a saját pénzén utazik a nemzetközi versenyekre. Aztán már csak csóváljuk a fejünket, amikor meghalljuk, hogy a visszavonulása előtt használt úszódresszben veszi föl a versenyt a hipermodern ruhákba öltözött ellenfelekkel. Azon pedig már nem is csodálkozunk, hogy edzőtáborra sincs lehetőség... Egy segítség van: a város. Nyíregyháza nem bővelkedik élsportolókban, Kovács Rita számít a város egyik büszkeségének, olimpiai reménységének. A városvezetőség eddig is segített, és – el ne kiabáljuk – a jövőben talán még többet fog tenni azért, hogy Szabó Tünde után újabb olimpiai érmes sportolója legyen Nyíregyházának.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik