A célegyenesbe ért a felkészülés

ORLAY ZOLTÁNORLAY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2006.07.20. 00:53
Címkék
Célegyenesébe fordult a budapesti úszó, műugró, szinkronúszó és hosszútávúszó Eb-felkészülés. A helyszínen, a Hajós Alfréd uszoda Széchy Tamásról elnevezett komplexumában a parton az utolsó simításoknál tartanak a munkások, a medencékben pedig az úszók, a műugrók és a szinkronúszók végzik a formaidőzítést.
Az új uszoda készen áll
Az új uszoda készen áll
Az új uszoda készen áll
Az új uszoda készen áll
Az új uszoda készen áll
Az új uszoda készen áll

Az Európa-bajnokságra felújított evezősházban – amely a kontinensviadal alatt a hivatalos sajtótájékoztatók helyszíne lesz – mindenki mosolygós, jókedvű volt, ez a szervezőbizottság vezetőitől így a hajrában nem akármilyen bravúr. Elképzelhetjük, a rajt előtt egy héttel mennyi teendőjük van, csak az akkreditált személyek száma háromezer fölött van.

Az Európa-bajnokság Visszatér a szigetre

Majdnem fél évszázad telt el azóta, hogy hazánk felnőtt Európa-bajnokságnak adhatott otthont – 1958-ban a Hajós Alfréd uszoda látta vendégül a kontinens legjobbjait –, az eltelt 48 év alatt felnövő megannyi sikert sikerre halmozó úszógeneráció tagjainak sosem adatott meg, hogy saját közönségük előtt tündököljenek. Nem csoda, hogy – az öröm mellett – most mindenki kicsit izgatottabb, idegesebb a szokásosnál. Nem szabad elfelejteni, hogy nem csak a felnőtt Eb-t – noha nyilván ez a leghangsúlyosabb – rendezi Magyarország. Tavaly az ifjúságiak kontinensviadalára gyűlt össze Európa élmezőnye, 2007-ben pedig Debrecen lesz a házigazdája a rövid pályás Eb-nek.

Az, hogy három ilyen rangos nemzetközi versenynek Magyarország adhat otthont, jelzi, nemcsak úszóink a medencében, de az annyit bírált magyar sportdiplomácia is remekül teljesített az utóbbi időben.

Kovács Ágihoz (képünkön) hasonló Európa-klasszisok érkeznek
Kovács Ágihoz (képünkön) hasonló Európa-klasszisok érkeznek
Kovács Ágihoz (képünkön) hasonló Európa-klasszisok érkeznek

Itt fontos megjegyezni, hogy két egymást követő felnőtt Eb között óriási különbség van. Mivel a kétévente tartandó világbajnokság mindig kitér az olimpia elől, tehát páratlan évben rendezik, addig minden második Eb egy évre esik az olimpiával, ami természetesen a színvonal rovására megy. Ez meglátszott a két esztendővel ezelőtti madridi – az athéni olimpiával egybeeső – és a négy évvel korábbi berlini Eb összehasonlításán is. A 114 dobogós idejét összehasonlítva kiderül, hogy mindössze tizenkilenc madridi dobogós ért el jobb időt, mint a két évvel előtte, Berlinben azonos pozícióban végző. Különösen örömteli tehát, hogy a budapesti kontinensviadal olimpiaközi, tehát az év legjelentősebb nemzetközi versenyének számít.

A szórakoztatás a legfontosabb

A tavalyi ifjúsági viadal óriási sikert aratott, úszóink halmozták az érmeket – néhányan közülük az idén akár már a felnőttmezőnyben is érmet nyerhetnek –, a többezres nézősereg pedig remekül szórakozott. A szurkolók minél magasabb színvonalú kiszolgálására ezúttal is nagy figyelmet fordítanak a szervezők, a főváros vezetősége mintegy 40 millió forintot fordít az Eb logisztikai jellegű támogatására, ennek keretében sűríti a Szigetre járó 26-os autóbuszjáratot, és 26A jelzéssel a versenyek idején extrajáratokat is indít.

Aki pedig kellemesebb utazásra vágyik, bátran igénybe veheti azokat a vízibuszokat, amelyek az Európa-bajnokságra kilátogatókat fogják szállítani. A nyitó napon – július 26. – a szinkronúszók egyéni bemutatói láthatók, délelőtt 10 órától a szabad programot, délután 6-tól pedig a technikai programot tekinthetik meg a kilátogatók. Ezt követi 8 órától a megnyitóünnepség, amelyen több egykori világklasszis sportoló is részt vesz. A mintegy félórás esemény után ismét a medencét érdemes figyelni, ahol az olimpiai bajnok magyar férfi vízilabda-válogatott Horvátország csapatával játszik bemutató mérkőzést.

Porcelánérmek és műugróshow

A nyitó napon a belépés ingyenes lesz, a mintegy ötezer néző érkezési sorrendben foglalhatja el a lelátókon a helyeket. Éremátadást ugyan nem láthatnak, mivel az első nap csupán két győztest hirdetnek, mindkettőt Balatonalmádiban, a hosszútávúszók versenyén, ahol a férfiak 10, a nők 5 kilométeren mérik össze tudásukat.

Eddig összesen 1688 versenyző jelezte részvételi szándékát, ők fognak megküzdeni az 58 aranyéremért. Legtöbbet az úszók (38), legkevesebbet a szinkronúszók (4) szerezhetnek meg. Kuriózum, hogy az érmeket nem a szokásos színesfémből, hanem herendi porcelánból készítik.

Pólósaink még egy barátságos mérkőzésre vízbe szállnak, július 28-án Németország ellen. Versenyen kívül megtekinthető még a látványosnak ígérkező műugró akrobatashow a Finnish Flyers csoport előadásában. A világhírű artistákat július 27-én, csütörtökön és 29-én, szombaton este nyolc órától láthatják az érdeklődők.

Megnyugodott a LEN
„Élénken él bennem egy sajtótájékoztató képe, amelyet jó egy évvel ezelőtt tartott a Magyar Úszószövetség egy dunai hajón. Ott, akkor az volt a kérdés, vajon meg tudjuk-e egyáltalán rendezni az Európa-bajnokságot. Az európai szövetség bízott a magyar kollégák elszántságában, és nem kellett csalódnunk. Nem mondom, hogy minden kész van, nem mondom, hogy minden tökéletes, de a hátralévő időben remélhetőleg az utolsó simításokat is elvégzik. A szervezőbizottságnak szóló köszönetem egyelőre nyolcvanszázalékos, de ezen ne csodálkozzanak, mert a végső köszönetet majd akkor kell elmondani, ha az utolsó versenyző is felszállt a hazafelé tartó repülőre” – mondta Szakadáti László, az Európai Úszószövetség (LEN) igazgatója.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik