Zizou: Nem bántam meg, amit tettem…

CS. P.CS. P.
Vágólapra másolva!
2006.07.13. 02:22
Címkék
Zinedine Zidane szerda reggel bejelentette: este nyolckor megtöri önkéntes nyilatkozatstopját, és a francia Canal+ televíziócsatornának elmeséli, mi is történt pontosan a világbajnoki döntő 110. percében. Mint emlékezetes, az Olaszország–Franciaország mérkőzés hosszabbításának második félidejében a búcsúmecscsét játszó francia sztárt valamivel megsértette az olasz védő, Marco Materazzi, mire Zizou egyszerűen a mellkasába fejelt.
Az esemény a mérkőzés lefújásának pillanatától kezdve élénken foglalkoztatta a világsajtót, amely leginkább azon spekulált, mi hangzott el Marco Materazzi szájából a durva fejelés előtt. A találgatások során különböző elméletek láttak napvilágot: volt, aki „anyázásról”, volt, aki „terroristázásról”, sőt, akadt, aki „terrorista anyázásról” beszélt. Az olasz védő állította: ő nem mondott semmi sértőt, sőt egyenesen Zinedine Zidane provokálta őt azzal, hogy egy kisebb dresszrángatást követően nagyképűen fölajánlotta a mezcsere lehetőségét a hátvédnek.Szerda este aztán megismertük Zinedine Zidane változatát is.„Materazzi rendkívül durva és sértő megjegyzést tett az édesanyámra és a húgomra – árulta el a televízió nézőinek Zizou. – Megpróbáltam nem odafigyelni arra, amit mond, de ő újra és újra elismételte a sértést. Személyes dolgaimban turkált, én pedig mindenekelőtt ember vagyok, és abban a pillanatban úgy elfogott az indulat, hogy legszívesebben ököllel az arcába ütöttem volna. Elnézést kérek a gyerekektől, akik látták a jelenetet, nekem is van három kisfiam, így tudom, mit jelenthet egy ilyen élmény a számukra.”
A riporter kérdésére, hogy ha visszapörgethetné az időt, vajon ugyanígy cselekedne-e, az algériai származású francia aranylabdás így válaszolt: „Amit akartam, elmondtam. De miért mindig a reakcióról beszélünk? Természetesen a tettemért megkapom a büntetést, de látni kell azt is, hogy nincs reakció provokáció nélkül. A bűnös pedig az, aki provokál. Természetesen pályafutásom befejezése előtt tíz perccel nem csináltam volna efféle durvaságot, ha nem ért volna előtte ilyen durva sértés. Az én mozdulatom sem megbocsátható, de büntetni a valódi vétkest kell. Nem bántam meg, amit tettem, hiszen azzal elismerném, hogy Materazzi jogosan sértett meg.”

Zinedine Zidane az interjúban egyébként tagadta, hogy a „terrorista” jelző elhangzott volna, ugyanakkor kihasználta az alkalmat, hogy végleg pontot tegyen a karrierjére vonatkozó találgatások végére: „Búcsúm végleges és megváltoztathatatlan. Anynyit akarok csupán elmondani, hogy hálás vagyok a labdarúgásnak és mindazoknak, akik támogattak engem és Franciaországot.”
A jelenet másik főszereplője, Marco Materazzi még a Zidane-bejelentés előtt nyilatkozott a La Gazzetta dello Sportnak.
„Semmi olyat nem mondtam neki, ami sértette volna faji, vallási vagy politikai hovatartozásában – állította az olasz védő. – Az édesanyját sem említettem, hiszen magam is serdülőkorom óta anya nélkül nőttem fel, így ez a téma még ma is zavarba ejtő számomra. Azt nem tudtam, hogy az ő mamája éppen kórházban van, ezúton kívánok neki mihamarabbi gyógyulást.”

A két résztvevő nyilatkozatát megismerve most már az a kérdés: kettejük közül ki nem mond igazat?
Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke arról beszélt, hogy sportszerűtlensége miatt Zinedine Zidane akár a németországi világbajnokság legjobb játékosának járó címet is elveszítheti. A vasárnapi díjátadóról hiányzó sportvezető az olasz La Repubblica című lapnak adott interjújában beszélt a francia világsztár ügyéről, amelyet a FIFA is vizsgál. „A FIFA illetékes bizottságának joga és kötelessége közbelépni olyan esetekben, amikor a sportetikával ellentétes viselkedést tapasztal a pályákon – mondta Joseph Blatter, aki ugyanakkor óvatosan válaszolt a Zinedine Zidane-nal szembeni lehetséges büntetéseket firtató kérdésre. – Meg kell várni a fegyelmi vizsgálat végeredményét, ugyanakkor el kell mondjam, hogy nagyon fájt látnom, amit a francia játékos tett.”

Pergett a film: Zinedine Zidane elmondta, miért fejelte le Marco Materazzit
Pergett a film: Zinedine Zidane elmondta, miért fejelte le Marco Materazzit
Reuters
Pergett a film: Zinedine Zidane elmondta, miért fejelte le Marco Materazzit
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik