Vasárnapra megcsappant a mezőny

ORLAY ZOLTÁNORLAY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2006.07.03. 00:42
Címkék
Újabb tizenhét futammal folytatódott a Széchy Tamás Uszodában az úszók Budapest-bajnoksága. A július-augusztusi Eb-re épülő létesítményben Kovács Ágnes ismét remek időeredményt ért el, ezúttal ötven mellen.
Kovács Ágnes igazán remek versenyen van túl, két számban is elôretört az európai ranglista második helyére
Kovács Ágnes igazán remek versenyen van túl, két számban is elôretört az európai ranglista második helyére
Meggyesi Bálint
Kovács Ágnes igazán remek versenyen van túl, két számban is elôretört az európai ranglista második helyére
Kovács Ágnes igazán remek versenyen van túl, két számban is elôretört az európai ranglista második helyére
Kovács Ágnes igazán remek versenyen van túl, két számban is elôretört az európai ranglista második helyére
Meggyesi Bálint
Kovács Ágnes igazán remek versenyen van túl, két számban is elôretört az európai ranglista második helyére

A délelőtti előfutamok rajtlistáit böngészve megint feltűnt, hogy Gyurta Dániel nagyon sok számban nevezett, de mellen ezúttal sem. Délután aztán már hiába kerestük olimpiai ezüstérmesünket a rajtkövön, hasmenés miatt kénytelen volt visszalépni a versenytől. „Valami gyümölcs okozhatta – ráncolta a homlokát Kiss László szövetségi kapitány. – Nagyon remélem, hogy nem befolyásolja ez a kis incidens az ifi Eb-n való szereplését. Az orvosok vizsgálják, sajnos az ilyen betegség hamar le tudja gyöngíteni az embert, de azért bizakodunk.”

Gyurtával ellentétben Cseh Lászlóval már a reggeli előfutamok alatt sem találkozhattunk. Világbajnokunk torokfájásra panaszkodott, és nem akarván kockáztatni, inkább nem állt rajtkőre. „Miatta nem kell aggódnunk, holnap már úszni fog a balatonfűzfői edzőtáborban” – nyugtatott meg Kiss László, aki elmondta, hogy Fűzfőn ő maga fogja vezetni a kéthetes felkészülést.

Cseh és Gyurta hiányában is bőven akadtak klasszisok a medencében. Szombathoz hasonlóan ismét Kovács Ágnest kell kiemelnünk. Olimpiai bajnokunk vasárnap a legrövidebb mellúszószámban repesztett tekintélyt parancsoló időt: 31.86 másodperc elteltével csapott a célba. Ezzel – nyolc helyet előrelépve – a második helyig ugrott előre az európai ranglistán. Alig egy fél órával később az iménti 50 méter duplája várt rá, és noha a szenzációs idő elmaradt, idei legjobbjával majdnem azonos idővel nyert. Ezzel mindhárom mellúszószám elsősége az övé. „Ági volt a nap embere ma is és tegnap is – értékelt a kapitány. – Tegnap már látszott rajta, hogy jó erőben van.

Nagyon lelkesen készül az Eb-re, neki ez a hazai rendezésű verseny nagyon sokat jelent.” Kétszázon – ebben a számban győzött a sydneyi olimpián – 2:24.03-mal tartja az Európa-csúcsot, jelenleg 2:27.35-nél tart, de még egy hónap hátravan az Eb-ig. „Én mindig azt mondom, hogy aki egyszer már elért egy időeredményt, az képes megismételni, tehát bízom abban, hogy Ági még tud gyorsulni” – vélekedett Kiss László. Nem Kovácsé volt az egyetlen mesterhármas. Boulsevicz Bea és Szepesi Nikolett is megfejelte szombati két elsőségét, előbbi pillangón, utóbbi háton tarolt. Boulsevicz idejét érdemes megemlíteni, 1:00.40-nel hét tizedre megközelítette az általa tartott országos csúcsot, ami annak tükrében remek eredmény, hogy alig van túl az érettségijén.

Az Eb-keret egyik része Balatonfűzfőre utazik, az itthon maradók a Széchy Tamás Uszodában készülnek, az ifik pedig kedden indulnak Mallorcára Güttler Károly vezetésével, hogy részt vegyenek az Európa-bajnokságon. „Arra, hogy megismételjük a tavalyi szereplést ezúttal nincs esély – kezdte Güttler, utánpótlás-kapitány –, hiszen ne felejtsük el, hogy a lányok, akik akkor szállították az aranyakat, kiöregedtek, gondolok itt Boulseviczre, Jakabosra, Hosszú Katinkára. Az idén elsősorban a fiúktól várható jó eredmény. Gyurta Dani az idén először indulhat az ifimezőnyben, ő végig edzeni fog kint, és a verseny utolsó napján elindul kétszáz mellen, természetesen nagy eséllyel. Gyurtán kívül Kis Gergő ezerötszáz gyorson, illetve a két vegyesúszó-számban lehet sikeres, vegyesen Verrasztó Dávidtól is jó eredményt várok. Rajtuk kívül még Kovács Norbert győzhet kétszáz pillangón, illetve Szabó János ötven vagy száz háton.” Csak emlékeztetőül: a tavalyi budapesti ifi Eb-n tizenkét aranyérmet nyertünk. „A lányoktól főleg dobogós helyezéseket várhatunk – folytatta Güttler –, Kalicz Helga tavaly két ezüstérmet nyert, vele mindenképp számolhatunk háton, és az újonc Kovács Emese is kellemes meglepetést szerezhet.”

Névsor az ifi Eb-re
Fiúk:
Gyurta Dániel (Jövő SC), Kovács Norbert (Kőbánya SC), Kis Gergő (Rája ’94 ÚK), Nógrádi Ádám Jövő SC), Rácz Ákos (Kőbánya SC), Verrasztó Dávid (Jövő SC).
Lányok: Dara Eszter (Jövő SC), Kalicz Helga (Jövő SC), Kovács Emese (Jövő SC), Pincés Dorottya (Hajdúszoboszlói Árpád SE). Az ifjúsági úszó és műugró Európa-bajnokságot július 1, és 9.. között rendezik, az úszóversenyekre 6. és 9. között kerül sor. ---- Az új uszoda jelesre vizsgázott az első verseny alatt, ugyan vannak apróbb hiányosságok, de ezek mind könnyen elháríthatóak. A versenyzők, szakvezetők mindnyájan dicsérték, látszott rajtuk, nagyon boldogok, hogy megkapták ebben a csodálatos környezetben ezt a tényleg világszínvonalú létesítményt. A Hajós Alfréd-Széchy Tamás uszodakomplexum akár egy világbajnokság megrendezésére is alkalmas lehet.

Örömüket Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke így foglalta össsze: „Hatalmas boldogság belépni az új uszodába. Olyan ez, mint amikor az ifjú házaspár megkapja az új lakást, amely az övék, amely már ettől gyönyörű. De persze még nincs függöny, sehol egy virág, ott egy-egy festékpötty a csempén, amelyet le kell kaparni, és hát a bútor... A hátralevő hetek alatt be kell laknunk, mert olyan, amilyet dédelgetni, szeretni kell.” ---- BUDAPEST BAJNOKSÁG, SZÉCHY TAMÁS USZODA. Érdekesebb eredmények.
Férfiak.

50 m gyors: 1. Takács Krisztián 23.63.
200 m gyors: 1. Makány Balázs 1:52.56.
400 m gyors: 1. Nagy Péter 4:00.13.
1500 m gyors: 1. Gyurta Gergely 16:12.78.
100 m hát: 1. Sallai Márk 58.59.
50 m mell: 1. Financsek Gábor 29.16.
200 m mell: 1. Molnár Ákos 2:16.73.
100 m pillangó: 1. Zubcsek Dénes 56.28.
200 m vegyes: 1 Gercsák Balázs 2:07.81.

Nők.
50 m gyors: 1. Verrasztó Evelyn 26.79.
200 m gyors: 1. Verrasztó Evelyn 2:03.25.
800 gyors: 1. Hudi Zsanett 9:14.18.
200 m hát: 1. Szepesi Nikolett 2:14.97, 2. Dara Eszter 2:23.31.
50 m mell: 1. Kovács Ágnes 31.86.
100 m mell: 1. Kovács Ágnes 1:09.53, 2. Reményi Diána 1:12.67.
100 m pillangó: 1. Boulsevicz Bea 1:00.40, 2. Jakabos Zsuzsanna 1:03.12.
400 m vegyes: 1. Pacsay Klaudia 4:58.38
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik