Ljungberg góljával kikínlódták a győzelmet

Vágólapra másolva!
2006.06.15. 22:45
Svédország válogatottja kikínlódta a győzelmet Paraguay ellen a 18. labdarúgó-világbajnokság B-csoportjának második fordulójában. A döntő találatot Fredrik Ljungberg szerezte meg a 89. percben, s ezzel a skandinávok óriási lépést tettek a nyolcaddöntőbe jutás felé. Paraguay ellenben már biztosan kiesett. A két együttesnek ez volt a harmadik egymás elleni találkozója, a svédek egy vereség (2002) és egy döntetlen (1950) után most először nyertek.
Fredrik Ljungberg főszereplővé vált ? A KÉPRE KATTINTVA MEGNÉZHETI A MECCSRŐL KÉSZÜLT FOTÓGALÉRIÁT
Fredrik Ljungberg főszereplővé vált ? A KÉPRE KATTINTVA MEGNÉZHETI A MECCSRŐL KÉSZÜLT FOTÓGALÉRIÁT
Fredrik Ljungberg főszereplővé vált ? A KÉPRE KATTINTVA MEGNÉZHETI A MECCSRŐL KÉSZÜLT FOTÓGALÉRIÁT
Fredrik Ljungberg főszereplővé vált ? A KÉPRE KATTINTVA MEGNÉZHETI A MECCSRŐL KÉSZÜLT FOTÓGALÉRIÁT

18. LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG

Helyszín: Berlin
Nézőszám: 72 000
Játékvezető: Lubos Michel
Asszisztensek: Roman Slysko, Martin Balko (szlovákok)Gólszerző: Ljungberg (89.)
Csere:Ibrahimovic helyett Allbäck (46.), Riveros helyett dos Santos (62.), Santa Cruz helyett Lopez (63.), Wilhelmsson helyett Jonson
(68.), Bonet helyett Barreto
(85.), Källström helyett Elmander (86.)
Sárga lap: Caniza (3.), Linderoth (14.), Lucic (48.), Acuna (51.), Paredes (73.), Barreto (85.)
A B-CSOPORT ÁLLÁSA:
1. Anglia 2 2 - - 3-0 +3 6
2. Svédország 2 1 1 0 1-0 +1 4
3. Trinidad és Tobago 2 - 1 1 0-2 -2 1
4. Paraguay 2 - - 2 0-2 -2 0
Megjegyzés: Anglia már bejutott a nyolcaddöntőbe
A MÉRKŐZÉS STATISZTIKÁI:
SVÉDORSZÁG PARAGUAY
10 Lövések kapura 3
17 Lövések 16
19 Szabálytalanságok 15
6 Szögletek 3
3 Lesek 1
3 Sárga lapok 4
57% Labdabirtoklás 43%

Szavazás

Melyik ország nyeri a 2006-s labdarúgó vb-t?

Írja be az itt látható számot!
A paraguayiaknál két kényszerű változtatásra került sor az angolok elleni meccshez képest: az akkor öt perc után megsérült első számú kapust, Justo Villart váltó Aldo Bobadillára ismét szükség volt, és a hátvéd Delio Toledo lábsérülése sem jött rendbe, őt Jorge Nunez helyettesítette.

Lars Lagerbäck svéd kapitány viszont elégedetlen volt csapata játékával Trinidad ellen, így komoly változtatást eszközölt: a gyengén muzsikáló Anders Svensson helyett Kim Källström kezébe adta a karmesteri pálcát, a kapuba pedig visszakerült az agyrázkódása után felépült Andreas Isaksson.

A svédek kezdtek erősebben, és látszott, hogy tanultak az előző mérkőzés hibáiból: nem próbálták meg kigurigázni a jól záró paraguayi védelmet, hanem veszélyes 20-25 méteres lövésekkel próbálták meg kiugratni a nyulat a bokorból. A taktika működni is látszott, mivel negyedóra után kicsit előrébb jött a dél-amerikai gárda, és egy-két akciót is vezetett, amit kihasználva viszont gyors ritmusváltásokkal igyekeztek helyzetbe hozni a kiugrásra kész Ibrahimovicot és Larssont. Ez egyszer-kétszer sikerült is, ám a legnagyobb lehetőségtől a szlovák partjelző, Roman Slysko megfosztotta a Juventus csatárát.

AKIK MÁR TOVÁBBJUTOTTAK

Paraguay hamar vette a lapot, és gyorsan vissza is állt a tulajdonképpen nem bonyolult nyolcvédős felállásra, amivel a félidő hátralévő részében már nem is tudott mit kezdeni a svéd gárda. Rengeteg volt a rossz passz, az elhibázott átadás, az időszak egyetlen tisztességes helyzetét pedig Ibrahimovic csúnyán elpuskázta.

A hórihorgas csatár a második félidőre kisebb sérülése miatt már nem is jött ki, a már az előző meccsen is sok helyzetet kihagyó Magnus Allbäck állt a helyére. A játék kicsit megélénkült ugyan, de inkább csak a két tizenhatos között vándorolt a labda, leszámítva három kóbor paraguayi lövést és egy veszedelmesen csavarodó Henrik Larsson-szabadrúgást.

Negyedóra elteltével a szlovák partjelzők szolidaritására láthattunk remek példát Martin Balko asszisztens is hibázott egy akkorát, mint az első félidőben kollégája, csak ő Allbäcket állította meg lesen tökéletesen tévesen. Egy perc múlva aztán korrigált az asszisztens: akkor lesről engedte el a rutinos támadót, aki azonban elügyetlenkedte az ajtó-ablak helyzetet, így a hősiesen bevetődő Caniza menteni tudott.

A félidő derekára elkezdett sürgős lenni a svédeknek, de továbbra is sok volt a pontatlanság a játékukban, így nemhogy alig-alig kerültek helyzetbe, de három jó előrepasszuk sem igen volt. Más kérdés, hogy ezzel jócskán felülmúlták ellenfelüket, amely nem is nagyon erőltette a támadásszövést: a paraguayiak amint 35 méteren belülre értek, lőttek, mint az ágyú, de kísérleteik rendre elkerülték Isaksson kapuját.

A hajrára Lagerbäck behozta Johan Elmandert, és ez nyerő húzásnak bizonyult: a középpályás előbb összehozott egy egészséges lövést, majd remek elfutása után Allbäck végre jó helyre fejelte a labdát, az érkező Ljungberg pedig megszerezte a svédek győztes találatát.

Svédország ezzel együtt minden lehet, csak elégedett nem: a meccs végéig úgy tűnt, be vannak oltva gól ellen, valamirevaló csapat ellen pedig ez a támadójáték kevés lesz tőlük. Ráadásul még a továbbjutást sem biztosították be: ha jobban kikapnak Angliától, mint amennyire Trinidad elveri az eddig semmi rokonszenveset nem mutató, és mostani vereségével már kiesett Paraguayt, még ők is búcsúzhatnak a vébétől.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik