Takaréklángon égtek

SZ. P. Á.SZ. P. Á.
Vágólapra másolva!
2006.05.27. 01:56
Címkék
Ennél már nem is kezdődhetett volna jobban a Duisburgban szereplő magyar válogatott számára a Világkupa és egyben az idei szezon. A hagyományoknak megfelelően minden egységünk kvalifikálta magát a középfutamokra, illetve a döntőkre.
Kovács Katalin (balra) és Janics Natasa fél gôzzel versenyezve jutott tovább
Kovács Katalin (balra) és Janics Natasa fél gôzzel versenyezve jutott tovább
Kovács Katalin (balra) és Janics Natasa fél gôzzel versenyezve jutott tovább
Kovács Katalin (balra) és Janics Natasa fél gôzzel versenyezve jutott tovább
Kovács Katalin (balra) és Janics Natasa fél gôzzel versenyezve jutott tovább
Kovács Katalin (balra) és Janics Natasa fél gôzzel versenyezve jutott tovább

Kivel is kezdhetnénk a sort, ha nem az olimpiai, világ- és Európa-bajnok női párosunkkal: Kovács Katalinnal és Janics Natasával. Esetükben a szereplésükkel kapcsolatban nem történt meglepetés, ha jobban belegondolunk, azonban mégis akad egy kis szépséghiba a teljesítményükben. A délelőtti futamon az általában nagy fölénnyel nyerő páros most is ezt tette, de öszszességében „csak” a második idővel jutott tovább. A német duó, Wagner-Augusti és Fanny Fischer (a nyolcszoros olimpiai bajnok Birgit Fischer unokahúga) ment náluk jobb időt – öt századdal. Utólag a páros védelmében – nem mintha védelemre szorulna a két kajakozó – Angyal Zoltán szövetségi kapitány elmondta, hogy tudatosan tartalékoltak a továbbiakra.

A délelőtti 500 méteres küzdelmekből futamgyőzelemmel egyenesen a fináléba jutott férfi és női kajak négyesünk, míg a többiek a kvalifikációs rend szerint a középfutamban folytatják a küzdelmeket. Az 500 méteres előcsatározásokból összesítésben Vajda Attila a negyedik, Benkő Zoltán és Paksy Tímea a második, a Kammerer, Kucsera egység a negyedik, míg a Kolonics, Kozmann duó a nyolcadik legjobb idővel lépett tovább. Külön kiemelendő, hogy Benkőnél csak az olimpiai és világbajnok kanadai Adam Van Koeverden ért el jobb időt, míg Kolonicsék futamukban legyőzték a vb-címvédő német Gille, Wylenzek kettőst.

A fáradtságot a délutáni program idején sem ismerték, az 1000 méteres előfutamokban sem botlottak meg versenyzőink. A Kovács, Paksy, Keresztesi, Janics összeállítású női négyesünk futamgyőztesként került be a döntőbe, míg férfi csapathajónk hatodik helye után a középdöntőben folytathatja.
Kenu egyesben Vajda Attila két világbajnoktól, az orosz Makszim Opaljovtól és a német Andreas Dittmertől kapott ki, így lett a harmadik, de biztos középdöntős. A férfiaknál Benkő Zoltán, a hölgyek között Fazekas Krisztina volt az, aki Szolnok után remekül teljesített a nemzetközi mezőnyben is.

Párosban a Kolonics, Kozmann egység a mezőnyben toronymagasan a legjobb idővel, afféle presztízscsatában nyert a világbajnok orosz Kovaljov, Kosztoglod, valamint a német Gille, Wylenzek pár előtt. Futamgyőztes lett párosban a Kovács, Janics és a Kammerer, Kucsera kettős is, ám idejükből kitűnik: tartalékoltak a középdöntőkre. Az eredményekért elsősorban felelős Angyal Zoltán rövid értékelése előrevetítette, hogy milyen hétvégére számíthatunk. „A tartalékolás szinte mindegyik egységünkre jellemző volt – értékelt a szövetségi kapitány. – Ma mindenki arra törekedett, hogy bejusson a középfutamokba, ehhez nem kellett a maximumon pörögni. Kovács Katiék és Kammererék is fél gőzzel lettek győztesek, így fordulhatott elő, hogy más futamokban született az ő idejüknél jobb eredmény. A szombat és a vasárnap azonban már teljesen más lesz, hiszen futamonként csak két egység léphet tovább a döntőbe, így kemény csatákra számíthatunk. A formákat látva nem aggódom a versenyzőimért. Csak az időjárás javulhatna egy kicsit, mert ez a szeles, esős idő kissé lehangoló.”

VILÁGKUPA-VERSENY, DUISBURG

Előfutamok
Férfiak. A magyarok eredményei.
500 méter K–1. 6. futam: 1. Benkő Zoltán 1:39.19. K–2. 2. futam: 2. Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor 1:31.42. 3. futam: 5. Gönczy Gábor, Hadvina Gergely 1:34.67. K–4. 2. futam: 1. Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila, Bozsik Gábor 1:23.42. C–1. 1. futam: 1. Vajda Attila 1:50.28. C–2. 3. futam: 5. Metka Márton, Joób Márton 1:45.18. 4. futam: 2. Kolonics György, Kozmann György 1:43.19. 1000 méter K–1. 2. futam: 2. Benkő 3:38.19. K–2. 5. futam: 1. Kammerer, Kucsera 3:24.94. 6. futam: 6. Gönczy, Hadvina 3:29.18. K–4. 3. futam: 6. Sík, Boros, Csamangó, Gyökös Lajos 3:05.65. C–1. 1. futam: 3. Vajda 4:03.08. C–2. 1. futam: 1. Kolonics, Kozmann 3:41.72. 2. futam: 3. Metka, Joób 3:49.18.
Nők. A magyarok eredményei. 500 méter K–1. 6. futam: 1. Paksy Tímea 1:53.83. K–2. 2. futam: 1. Kovács Katalin, Janics Natasa 1:43.70. K–4. 3. futam: 1. Paksy, Keresztesi Alexandra, Patyi Melinda, Fazekas Krisztina 1:35.05. 1000 méter K–1. 1. futam: 2. Fazekas Krisztina 4:05.77. K–2. 2. futam: 1. Kovács, Janics 3:48.61. K–4. 1. futam: 1. Paksy, Kovács, Janics, Keresztesi 3:21.29
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik