A bíró volt a leggyengébb

LIPCSEI ÁRPÁD, SINKOVICS GÁBOR, SZÉKELYHIDI JÁNOSLIPCSEI ÁRPÁD, SINKOVICS GÁBOR, SZÉKELYHIDI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2006.02.27. 01:46
Címkék

A hazai oldalon az őszi sikercsapat lépett pályára, kiegészülve a megye II-ből, Seregélyesről visszacsábított Dvéri Zsolttal, az ezer sebből vérző Fradiból pedig hiányzott a Pápán öt kapott góllal debütáló Szűcs Lajos, valamint a csapat vezéregyénisége, a sérült Lipcsei Péter. Nem véletlenül írták ki egy szektornyi hatalmas transzparensre, a lelkes fehérvári drukkerek, hogy: „Égessétek le őket!”, abban bízva, hogy bajnoki címre törő csapatuk gólparádét rendez a kiscsapattá „züllesztett” Ferencváros ellen. De tévedniük kellett.

A leégetéshez bizony hiányzott a kellő tűz a hazaiakból. Persze megfogalmazhatjuk ezt másként is, Gellei Imre az igencsak szűkös játékoskeretnek megpróbálta a legjobb taktikát kidolgozni az esélyesebb ellenféllel szemben: hátul négy védő ügyelt a biztonságra, előttük Bojan Lazics rakkolt becsülettel, még följebb Takács Ákos, Erős Gábor, Tőzsér Dániel és Leandro zárkózott fel az egy szem ék, Jovánczai Zoltán mellé. Az első félidőben egyértelműen a Ferencváros akarata érvényesült. A zöldek ügyesen szűkítették le a területet, az Alex Silvester Alumona, Sitku Illés, Györök Tamás csatártrió előtt, ám szó sem volt fővárosi bunkerfutballról. A Fradi gyakran előremerészkedett, különösen Tőzsér Dánielt és Leandro játszott veszélyesen. Az első félidőben mégsem a futballisták, hanem Megyebíró János játékvezető játszotta a főszerepet, aki kapitális hibákat követett el, mindkét oldalt sújtva ezzel. Ahogy telt-múlt az idő, úgy lett egyre nehezebb a talaj, időnként hózápor söpört végig a pályán, ám a játékosok becsülettel tették a dolgukat. Ehhez passzolt az a hatalmas felirat, amelyet a ferencvárosi szurkolók erre a meccsre készítettek, s amelyen ez állt: „Ma ne a pénzért játsszatok, hanem a nagy múltú klubunkért, amelynek részesei lehettek. Ma mutassátok meg, hogy ez több mint üzlet. Ez játék, ez a labdarúgás.”

Egyértelmű volt, hogy a Fradi alaposan felkészült a fehérváriakból, s ez a folytatásban még jobban érződött: a zöldek továbbra is magabiztosan védekeztek, ám egyre többször és egyre veszélyesebben jutottak el a hazai kapuig. A Leandro–Tőzsér Dániel balszárny vitte a prímet, és a vezető gólt is erről az oldalról beívelt szabadrúgásból szerezték meg a ferencvárosiak.

Kiegyenlített küzdelem zajlott, s amikor a Ferencváros megszerezte a vezetést, úgy tűnt, megérdemelten viszi magával a három pontot. Az is érdekes, hogy az utóbbi hetekben a védő Tímár Krisztián a leggólerősebb fradista, de a hazaiaknál is egy hátvéd emelkedett ki, mégpedig Kuttor Attila, akit a hajrára a csatársorba rendelt előre Csertői Aurél. Amikor a bíró véget vetett a mérkőzésnek, mindkét tábor csendben hagyta el a Sóstói Stadiont, mintegy jelezve, a döntetlen csalódás.
S valóban: a bajnoki címre törő fehérváriak értékes két pontot vesztettek, a ferencvárosiak pedig azért bosszankodhatnak, mert a találkozó nagy részében jobban futballoztak, mégis csak egy pont lett a jutalmuk.

Percről percre

12. perc: Jovánczait taszította el Koller középen húsz méterre a hazai kaputól. A szabadrúgásból Erős jobbal, a sorfal fölött elcsavarta a labdát, amely egy méterrel kerülte el a jobb alsó sarkot.
13. perc: Leandro pontos labdával szöktette a saját térfeléről Jovánczait, aki elhúzott Koller mellett, majd látva, hogy Tudor egyrészt feleslegesen, másrészt rossz ütemben lép ki a kapujából, megpróbálta elcsavarni mellette a labdát, ám a Fehérvár kapusa vetődve, kézzel hárított – apró szépséghiba, hogy a 16-oson kívül. A gólhelyzetben történt szándékos kezezést Megyebíró játékvezető csupán sárga lapot érő szabálytalanságnak minősítette.
22. perc: Tőzsér passzolt az előtte mozgó Jovánczai elé a jobb oldalra, az FTC támadója keresztbe cselezett a 16-os előtt, átfűzte magát Schwarczon és Kolleren is, majd Leandro felé pöccintett, aki futtából, 17 méterről, ballal lőtt, a Csizmadia lábai között elsuhanó labdát azonban Tudor a jobb alsó sarok elől szögletre tenyerelte.
34. perc: A ferencvárosi 16-os előtt „flipperezett” a labda, amely végül Alumonánál pihent meg, a támadó a jobbján érkező Csizmadiát hozta helyzetbe, a védő azonban 14 méterről, jobbal, méterekkel a bal alsó sarok mellé lőtt, miközben Sitku középen magányosan átkozódott.
42. perc: Leandro 19 méterre a fehérvári kaputól átesett az összezáró hazai bekkek lábán, a sértett szabadrúgásból, ballal, centikkel tekert a bal felső sarok fölé.
45. perc: Tőzsér jobb oldali szöglete után a rövid saroknál Tudor és a védők egymásra vártak, ám a meglepett Balog lábáról a bal alsó sarok mellé pattant a labda.
48. perc: Bozsics Takácsot akasztotta kissé jobbra, 21 méterre a hazai kaputól. Tőzsér ballábas, lapos lövése után a labda elakadt a középen tömörülőkben, Jovánczainak nem, Balognak ellenben sikerült kapura fordulnia, de a bekk hét méterről, jobbal a csapattársat találta telibe a labdával.
59. perc: Csizmadia előbb elpasszolta a labdát, majd visszahúzta a Dvérit és őt is kicselező Leandrót, amiért sárga lapot kapott, s mivel ez volt a második ilyen figyelmeztetése, ezért Megyebíró kiállította a hazaiak védőjét.
68. perc: Leandro passzolt Jovánczaihoz, a csatár bal oldalról befelé cselezve több megoldás közül választhatott, végül Erőst hozta helyzetbe – igaz, átadása nem volt precíz – , a középpályás azonban 13 méterről, jobbal a léc fölé lőtt.
81. perc: Bozsics rúgta fel Laczkót az oldalvonalnál, a hazai térfél közepén. Tőzsér ívelt a kapu elé, Tímár pedig a rövid saroknál, Kollerrel a nyakában, hét méterről a kapu bal oldalába csúsztatott. Tudor beleért a labdába, kiütni viszont nem tudta.
0–1
86. perc: Dvérit gáncsolták el a ferencvárosi kapu előterében. Megyebíró játékvezető a fehérvári játékosokkal beszélgetett, a vendégek a sorfal felállításán ügyködtek, amikor Kuttor váratlanul Lattenstein elé gurított, a cserejátékos pedig éles szögből, a killépő Kemenes alatt jobbal, tíz méterről a kapu közepébe helyezett.
1–1


Fizetési felszólítás

Elfogyott a türelme László Csabának, a Ferencvárostól novemberben menesztett edzőnek. A szakembert a megállapodás szerint december 31-ig ki kellett volna fizetni, ám a Ferencváros – súlyos anyagi nehézségekre hivatkozva – megszegte a szerződést, s nem fizette ki László Csaba járandóságát. A vezetőedző megelégelte a várakozást, és a napokban fizetési felszólítást küldött a Ferencvárosnak, s ezt az iratot elküldte a Magyar Labdarúgóligának is. Úgy tudjuk, az illetékesek hamarosan tárgyalják az ügyet, és megjósolható, a szerződést szegő klubra büntetés vár, ez pontelvonás is lehet.

Bosszankodó fradisták

Csertői Aurél: „Dicséretet érdemel a csapat”

– Hogyan értékeli csapata teljesítményét?
– Véleményem szerint két részre lehet osztani a mérkőzést – mondta Csertői Aurél, a fehérváriak szakvezetője. – Az első, ami a kiállításig történt, a másik pedig az azt követő időszak. Az elsőben visszafogottak voltunk, ám emberhátrányban megmutattuk, hogy van erőnk és tartásunk. Dicséretet érdemel a csapat, hogy legalább a döntetlent kiharcoltuk. Tíz emberrel már profi módon futballoztunk.
– Reálisnak tartja a döntetlent?
– Igen. Úgy érzem, az egy egy hűen tükrözi a mérkőzésen látottakat.
– Miért nyilatkozta azt a mérkőzést közvetítő RTL Klub riporterének, hogy gyerekkora óta Debrecen szurkoló? Ezzel kinek, és mit akart üzenni?
– Ezt a mondatot mindenki értse úgy, ahogy akarja.

GELLEI IMRE: „Sokat kell még fejlődnünk”

– A mérkőzés előtt bizonyára elégedett lett volna az egy ponttal. A látottak alapján is ezt mondja?
– Ami az eredményt illeti: azt mondom, értékes pontot szereztünk – válaszolta Gellei Imre, a Ferencváros edzője –, bár úgy érzem, több alkalmunk nyílt a gólszerzésre, mint a Fehérvárnak.
– Akkor mégiscsak bosszús lehet amiatt, hogy nem a Fradié a három pont.
– Főként akkor, ha figyelembe vesszük, milyen gólt kaptunk. Nem szeretek a bírókkal foglalkozni, a játékosaimnak is mindig mondom, ne a külső körülményekben keressék az esetleges kudarc okait. A fehéváriak gólja előtt még a kilenc métert mérte ki a bíró, amikor elvégezték a szabadrúgást. Erről ennyit. Az viszont tény, hogy sokat kell még dolgoznunk. A kiállítás után a mieink zavarodtak meg, ami a rutin hiányát jelzi. Ebben is sokat kell még fejlődnünk.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik