Az angoloké a rögbiarany

KRASZ EMILKRASZ EMIL
Vágólapra másolva!
2003.11.22. 15:17
Címkék
Magyar idő szerint délelőtt tíz órai kezdettel került megrendezésre Ausztráliában a rögbi-világbajnokság aranycsatája, ahol a címvédő, amúgy házigazda ausztrál nemzeti együttes az angolok legjobbjaival mérkőzhetett meg.
Az angolok öröme határtalan volt
Az angolok öröme határtalan volt
Az angolok öröme határtalan volt
Az angolok öröme határtalan volt
Az angolok öröme határtalan volt
Az angolok öröme határtalan volt
Az angol együttes hozhatta játékba a labdát, ám az ausztrálok rögött magukhoz ragadták a kezdeményezést és lendületes hazai támadások szemtanúi lehettünk ekkor. Ennek eredményeként a hatodik percben egy keresztbeívelt labdát a bal szélen Late Tuqiri kapott el a levegőből lehúzva azt és ért el vele célt. Bár a rúgást Elton Flatley elhibázta, az ausztrálok rúgóembere, miután szélről elvégzett rúgása után labdája a kapufáról pattant ki a mezőnybe. Sebaj, vezetnek a hazaiak...
5-0!
A jó kezdés igen élvezetes folytatást ígét, ki gondolta volna akkor még: ezzel a csapatok nagyrészt el is lőtték a puskaporukat, már ami a célokat illeti, hiszen ezt követően a hátralévő hetvennégy - plusz még húsz a hosszabbításban - percben már csak mindössze egy célra futotta a két csapat erejéből. Összesen. Na de ne fussunk azért ennyire előre az időben, haladjuk sorban a történtekkel.
A hazai előny megszületése után kiegyenlítettebbé vált a játék, amelynek végén a tizenkettedik percben szinte a félpályáról
Jonny Wilkinson
büntetőrúgásból szépített:
5-3.

Jonny Wilkinson a döntő hősévé vált
Jonny Wilkinson a döntő hősévé vált
Jonny Wilkinson a döntő hősévé vált
Precíz emberek az angolok és szeretik a rendezett dolgokat, legalábbis ezt vonhattuk le a látottakból. Egyértelműen átvették a kezdeményezést, bár a cél elérésétől igen messze álltak, ez azonban nem zavarta meg Jonny Wilkinsont abban, hogy a huszadik percben büntetőből ismét betaláljon a hazai kapuba:
5-6.
Ezt követően az ausztrálok már egyszer sem jutttak előnybe a mérkőzés folyamán! Újabb nyolc perc telt el - a huszonnyolcadikban jártunk éppen akkor - és jött, szinte már menetrendszerűen Wilkinson újabb rúgásból elért találata:
5-9.
A harmincadik percben az ausztrálok ráéreztek, hogy komoly gondjuk is lehet abból, ha megugruk az ellenfél, nehéz lesz tartaniuk a lépést és visszakapaszkodni, ezért ők is feladták a látványosabb, több pontot érő cél elérését és inkább a rúgásokkal próbálkoztak, de Elton Flatley ismét hibázott. A mérkőzésnek ebben az időszakában hetven-harminc százalékban az angolok birtokolták többet a labdát. Hátul jól zártak, nem adták meg az ausztráloknak azt az előnyt, hogy felzárkozzanak. Sőt! A harmincnyolcadik percben már kilenc pontosra növelték az előnyüket. Egy ártatlan középpályás szituációból - tulajdonképpen tucatnyi hasonló pozíció volt már ebből akkor a mérkőzés folyamán - az angolok három villámgyors passzból célt értek el. A befejezőember a szélvészgyors, kiismerhetetlen testcselekkel operáló Jason Robinson volt, de említsük meg ennél a helyzetnél is Jonny Wilson nevét, aki őt a befutása-bevetődése előtt a labdával játékba hozta:
5-14.

Wilkinson szorgalmasan rugdosta a pontokat
Wilkinson szorgalmasan rugdosta a pontokat
Wilkinson szorgalmasan rugdosta a pontokat
A büntetőrúgásnál Wilson ugyan hibázott, de az előny, amit az angolok a szünetre összeszedtek maguknak, tiszteletet parancsolt már ekkor.
A második félidő elején, a negyvennyolcadik percben az ausztrálok azonnal szépíteni tudtak, Elton Flatley "természetesen" rúgásból szerzett csapatának három pontot. Két rossz kísérlet után harmadikra már nem hibázott, igaz ezúttal kihagyhatatlan helyről végezhette el a rúgást:
8-14.
Az auszik rúgóembere kedvet kapott a pontszerzéshez, de félpályáról elvégzett rúgása az ötvennegyedik percben célt tévesztett. Hiába, ami bejött Wilkinsonnak kétszer - mármint a félpályáról -, az Flatleynek nem ment. Legalábbis ekkor még nem... Hiszen a hatvanegyedikben ideálisabb pozíciból elvégzett rúgása után igencsak megközelítették az angolokat. Flatley ekkor kezdett belejönni a dolgokba:
11-14.
A hetvenkettedikben Wilkinson akciógólt próbált meg szerezni, a feltételes módban való fogalmazásból már biztos kiderült: hiábavaló volt a próbálkozása. Nem úgy a túloldalon rúgótársáé... Pedig akkor már csak egy perc volt hátra a rendes játékidőből, a hetvenkilencedikben jártunk, amikor a "mindent egy lapra feltévő" ausztrál rohamok közepette Flatley kiegyenlített:
14-14.
A találat után már nem is volt idő az újrakezdéshez, jöhetett a hosszabbítás, két igen fáradt és elcsigázott csapat részvételével, ekkor frissítés gyanánt már többet cseréltek az edzők.
Az első felvonás harmadik percében aztán nem volt pardon és Wilkinson rúgásból azonnal visszavette a vezetést az angoloknak:
14-17

Az ausztrál Elton Flatley az elején bizonytalankodott, aztán kétszer is kiegyenlített
Az ausztrál Elton Flatley az elején bizonytalankodott, aztán kétszer is kiegyenlített
Az ausztrál Elton Flatley az elején bizonytalankodott, aztán kétszer is kiegyenlített
Már-már úgy tűnt, ki is védekezik a hosszabbítás első, majd második félidejét fegyelmezett, taktikus játékukkal, ám a kilencvennyolcadik percben, a lefújás előtt alig másfél perccel Elton Flatley ismét kiegyenlített! Nagy rendező az élet, főként ha a rögbiéletről van szó. Kell-e mondani, ez sem akciógól volt - bár közvetlen előtte akár célt is ígérő ausztrál támadás futott végig középen -, de ez a házigazdákat talán a legkevésbé sem érdekelte, hiszen ismét elkapták a már veszni látszó szalmaszál végét:
17-17.
Persze a sorsot nem lehet a végtelenségig kísérteni, utolsó percekben elért egyenlítő találatokkal, ez a kettő is túl szép - egyben sok - volt már egy mecsre. Így gondolta ezt - ki más, mint - Jonny Wilkinson! Nehéz szavakba és mondatokba formálni, amikor valaki a hosszabbítás utolsó percében még veszi magának az erőt és bátorságot ahhoz, hogy távolról, akció közben elengedjen egy kapura lövést, de mivel az angolok és a meccs legjobbjának ezen a döntőn szinte minden bejött, miért ne próbálkozott volna meg. Azért csak majdnem midnen, hiszen előtte már kétszer próbálkozott akciógóllal, de mind a két kísérletét elrontotta. Nem így a legfontosabb pillanatban, kialakítva ezzel a végeredményt:
17-20!
Miután másodpercekre került már csak játékba a labda, nem volt nehéz megjósolni, itt már semmilyen csoda nem segíti hozzá a hazaiakat, hogy ismét, immár harmadszor is kiegyenlítsenek. Anglia a világbajnok!
A döntőben két fáradtnak tetsző, ám lelkes és motivált együttest láthattunk, amelyek a biztonságos és határozott védekezést nem igazán voltak hajlandóak feláldozni a látványos, ám némiképpen ezért kockázatos támadójátékért.
Ennek eredménye a pontszegény találkozó, de az angolokat kárpótolja a győzelem, míg a trónfosztott ausztráloknak a vb-ezüst mellé marad a vígasz: kétszer is a sírból hozták vissza a mérkőzést és az csak harmadszorra nem sikerült nekik.

Az eddigi világbajnokok
1987Új-Zéland
1991Ausztrália
1995Dél-Afrika
1999Ausztrália
2003Anglia
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik