Nagyon jól fogynak a bérletek

MONCZ ATTILAMONCZ ATTILA
Vágólapra másolva!
2002.07.12. 21:30
Címkék
Továbbra is a dortmundi szurkolók állnak a bérleteladási lista elsô helyén
Továbbra is a dortmundi szurkolók állnak a bérleteladási lista elsô helyén
Továbbra is a dortmundi szurkolók állnak a bérleteladási lista elsô helyén
Továbbra is a dortmundi szurkolók állnak a bérleteladási lista elsô helyén
Továbbra is a dortmundi szurkolók állnak a bérleteladási lista elsô helyén
Továbbra is a dortmundi szurkolók állnak a bérleteladási lista elsô helyén
Lehet gazdasági válság, emelkedhetnek az árak, a szurkolók továbbra is kitartóan érdeklődnek a német első osztályú bajnokság küzdelmei iránt. Négy héttel a negyvenedik szezon rajtja előtt már 274500 bérlet talált gazdára, és ha a továbbiakban is ilyen ütemben fogynak az idénybelépők, akkor még az egy évvel ezelőtti, 330 ezres rekord is veszélybe kerül.
A remek mutatók egyik legfőbb oka, hogy a klubok többsége egyáltalán nem, vagy csak nagyon kis mértékben emelte meg az árait. Az árképzési rendszert az sem befolyásolta, hogy az idén már euróban kell fizetni a pénztáraknál, illetve a televíziós jogdíjakból is kisebb összeg csorog be a kasszákba. "Mi például három-négy százalékkal emeltük az árainkat úgy, hogy megfeleztük a tavalyi, márkában kért összeget, majd picit korrigáltuk” – árulta el Jens Marschall, a VfB Stuttgart szóvivője.
Nürnbergben minden kategóriában egy euróval növelték az árakat, a legnagyobb mértékű emelést – 10, illetve 11.4 százalék – pedig két kiscsapat, a Mönchengladbach és a VfL Bochum hajtotta végre, mondván ők az elmúlt öt évben ugyanannyit kértek a bérletekért, úgyhogy éppen itt volt az ideje némi kompenzációnak.
Valamiben azonban mindenki egyértett: a német válogatott világbajnoki ezüstérmét követően nem kígyóztak hosszú sorok a bérletpénztárak előtt. Az eladási ütem nem változott, igaz, a klubok sem módosítottak a terveiken. A Bayern az idén is 21 ezer bérletet akar eladni, a Leverkusen a rekordot jelentő 16500-as értéket nem tervezte előre, de nyugodtan folytathatnánk a sort a többi klubbal is… A német futballt követők számára aligha meglepő, hogy a lista tetején a Ruhr-vidék két kiemelkedő reprezentánsa, a Borussia Dortmund és a Schalke áll. A bajnokcsapat 45 ezer, ősi riválisa 41 800 bérletet adott el, és már mindkét helyen beszüntették a további értékesítést. A sereghajtók között – és ebben sincs semmi megdöbbentő – a VfL Bochum (4200), a Hansa Rostock és az Energie Cottbus (mindkettő 4000) nevét olvashatjuk (utóbbi csapat mentségére szolgálhat, hogy csak hétfőn kezdték el árusítani a bérleteket).
Eközben a másodosztályban áll a bál, természetesen az Unterhaching kontra Eintracht Frankfurt vita miatt. A bajnokságban az eredmények alapján a Regionalligába visszacsúszó, de a Frankfurt pénzügyi nehézségei miatt egy utolsó szalmaszál felé nyújtózkodó bajor klub súlyos vádakkal illette Volker Sparmannt, az Eintracht első emberét. A 'Haching vezetői szerint Sparmann hamis iratokkal vette rá a ligaszövetséget (DFL) arra, hogy megadja klubjának a másodosztályra érvényes versenyzői engedélyt. Egyelőre nem lehet tudni, mennyit értek el a tiltakozók, de az biztos, hogy a DFL az eredeti tervekkel ellentétben csütörtök este nem "nyújtotta át” a végleges licencet a hesseni csapatnak.
"Az összes vád alaptalan! – dörögte Sparmann. – A kezemben vannak az illetékes minisztériumok igazolásai, amelyekben az áll, hogy minden tárgyalás az előírásoknak megfelelően zajlott le.” Engelbert Kupka, az Unterhaching vezetője persze más véleményen van, szerinte a licenc odaítélésekor a DFL-nek mindenképpen figyelembe kell vennie azt, hogy Sparmann egy takarékpénztárból is áramoltatott pénzt a Frankfurt kaszszájába, csak azért, hogy teljesítse a liga által megszabott pénzügyi feltételeket.
Sparmann és Kupka egyébként a jövőben többször is randevút ad majd egymásnak a bíróságon. Az Unterhaching ugyebár jogi eljárás keretében szeretne visszakerülni a Bundesliga II-be, míg – a fentiek alapján ezen nem is kell csodálkozni – Sparmann rágalmazás miatt polgári pert indított kollégája ellen.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik