Többet ésszel, mint erővel

209253 209253209253 209253
Vágólapra másolva!
2014.02.14. 22:02
Nem telt eseménytelenül az MLSZ e heti vezetőségi ülése (sem). Amellett, hogy a tagok több határozatról határoztak határozottan, a magyar válogatott...

Nem telt eseménytelenül az MLSZ e heti vezetőségi ülése (sem). Amellett, hogy a tagok több határozatról határoztak határozottan, a magyar válogatott felkészülése kapcsán is nyilatkozatot tettek. Egyrészt támogatták Pintér Attilát az összetartások folytatásában, másrészt felszólították az NB I-es klubok vezetőit arra, hogy engedjék el behívott futballistáikat, abban az esetben is, ha az edző kifejezetten mást kér. Az indoklás szerint ez mindenkinek erkölcsi és szakmai kötelessége, és a válogatott sikeres felkészüléséhez feltétlenül szükséges.

Az érvelés valahol érthető, hiszen ki ne szeretné, hogy a válogatott kijusson a 2016-os Eb-re. Azonban mást is sugall. Azzal minden bizonnyal az MLSZ-nél is tökéletesen tisztában vannak, hogy a bajnokság kezdete után nem sűrűn lesz olyan hét, amikor minden klub minden játékost elenged a soros összetartásra. Ezen a felszólítás sem változtat, mert egy klubvezető mindig előrébb fogja helyezni saját csapata érdekét a válogatottnál, főleg, hogy az általa elengedett játékos az sem biztos, hogy ténylegesen tagja lesz a kihirdetett keretnek. De még ha tagja is lesz, mi több alapember. Egy aktuális rangadó előtt, ami bajnoki címről, dobogóról, kiesés elkerüléséről dönt, nem fogják és reálisan nézve nem is tehetik meg, hogy az edzőt utasítják a játékos elengedésére.

Renitens viselkedések, viták tehát biztosan lesznek. És ez sajnos valahol jó az MLSZ-nek. Mert mi van, ha nem jönnek majd az Eb-selejtező eredményei? Mit fognak mondani, mire hivatkozhatnak? "Kérem, mi megtettünk mindent. Utasítottuk a klubok vezetőit, akik nem támogatták teljes odaadással a szövetségi kapitányt. Az összetartások emiatt nem szolgálták azt a célt, amit kellett volna..." Ne legyen igazam, de az egész hozzáállás most olyan, mintha tisztelt futballvezetőink már jó előre elkezdték volna bebiztosítani magukat. Ha balhé lesz? A felelősség nem terhelhető rájuk, hiszen ők megtettek mindent...

No jó-jó, de akkor mégis hogyan kéne ezt csinálni? Sajnos nekem sincsen tulajdonomban a bölcsek köve, de egyben biztos vagyok. A burkolt fenyegetés helyett sokkal több sikert lehetne elérni motivációval. Mire gondolok? Egyszerűen érdekeltté kell tenni a klubokat abban, hogy amikor csak tudják, elengedjék játékosaikat a válogatott összetartásaira. Biztos vagyok benne, hogy lenne erre is módszer, még nem is feltétlenül kellene nagy dirrel-dúrral nyilvánosságra hozni. Kedvezmény a szurkolók miatt kapott büntetésekből, különböző extra juttatások adása vagy a meglévők felemelése... Minden csak szándék és fantázia kérdése, ami bízom benne, az illetékesekből sem veszett még ki teljesen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik