THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2021.06.04 23:40

Vezér kerestetik – Thury Gábor jegyzete

 

Hangya Szilveszter, Kalmár Zsolt, Szobosz­lai Dominik sérülés miatt nem lesz ott a labdarúgó Európa-bajnokságon, Gazdag Dániel és Nagy Ádám (csereként játszott) éppen felépülőben van, a Ciprus ellen 1–0-ra győztes csapatunk (ezzel tíz meccs óta veretlen) tehát tartalékosan állt fel. Ám mint tudjuk, tartalékos válogatott nincsen, ráadásul Marco Rossi szövetségi kapitánynak abból kell főznie, amije, akije van. Éppen ő mondta a felkészülési mérkőzés előtt a sajtótájékoztatón, hogy „a legjobb edzés a győzelem”. Nos, ebből a nézőpontból tekintve a Ciprus elleni találkozó jó edzés volt.

 
Rossi két újoncot avatott, Schäfer góljával legyőztük Ciprust

A meccs kezdeti szakaszában a támadások építéséből a védelem vette ki leginkább a részét, főleg annak betudhatóan, hogy ebben a csapatrészben szerepeltek rutinosnak mondható játékosok, más kérdés, hogy a felívelésekből nem alakult ki magyar helyzet. A kísérleti összeállításból – az Eb-n biztosan nem ez a kezdőcsapat áll ki – is kiderült, Rossi és stábja tisztában van vele, a kiesettek helyére meg kell találni a játékot szervező középpályást, a jelenlegi együttesnek ez a legneuralgikusabb pontja. Ha úgy tetszik, a pálya középső harmadában vezér kerestetik. A csapat nemrég szembesült a helyzettel (hiszen a sérültek kiesése óta először lépett pályára), rövid az idő, hogy valaki úgymond kinője magát. Egyfelől azért, mert erre a posztra kijelölni valakit csak úgy nem lehet, másrészt olyan futballista töltheti be ezt a szerepet, akit a többiek maximálisan elfogadnak, úgy is mondhatjuk, karizmatikus egyéniség.

A dolog másik oldala, ki az, aki felvállalja, fel meri vállalni, hogy a középpálya vezére lesz. Ha úgy jobban tetszik, belső késztetést is érez, hogy a válogatott élére áll. Nem egyszerű helyzet, s egy mérkőzés alatt ez nem is kristályosodhat ki. Mégis, ha egy nevet kellene mondani, a dunaszerdahelyieket erősítő Schäfer András az, aki bár védekező középpályás, egy góllal (ráadásul győztes góllal) és egy 11-es kiharcolásával közelebb került ahhoz, hogy belenőjön a vezérszerepbe.

Pénteki számunkban Lang Ádám úgy fogalmazott, a Ciprus és az Írország elleni mérkőzés az, amely lehetőséget ad arra, hogy néhány labdarúgó biztosítsa a helyét a kezdőcsapatban. „Úgy is mondhatnám, most be kell rúgnunk az ajtót.”

Van még lehetőség.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2021.07.20 14:03:05

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Noha a magyar futballválogatott gyengélkedett, a vezetők nem mondták le a brazilok riói meghívását.

2021.07.15 22:41:39

Magyar válogatott N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Mészöly Kálmánban mintha a tárt karú szeretet hajlamát, s a fékezhetetlen – nem rossz értelemben vett! – „dúvadságot” gyúrta volna össze a Teremtő, ami így egyben a lebírhatatlan életörömöt, életakaratot mutatja nekünk.

2021.07.15 22:14:35

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Örüljünk annak, hogy csakhamar kettő lesz az egyből.

2021.07.14 23:11:43

Magyar válogatott KAMLER JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Tökéletesen behatárolható a profi labdarúgásban betöltött szerepe.