D. S. B.
2023.03.14 12:51 Frissítve: 2023.03.14 15:47

Válogatott: Csoboth, Demjén, Hegyi és Varga B. – Marco Rossi négy újoncot is meghívott

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya négy újoncot is meghívott az észtek elleni felkészülési mérkőzésre, valamint a Bulgária elleni Európa-bajnoki selejtezőre, hiszen a Zalaegerszegi TE FC-t erősítő Demjén Patrik, valamint az angol West Ham Unitedben játszó Hegyi Krisztián, az NB I góllövőlistáját 17 góllal vezető paksi csatár, Varga Barnabás, valamint az újpesti Csoboth Kevin is bekerült a keretbe – számolt be róla a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ).

 

A paksi Varga Barnabás először kapott válogatott meghívót (Fotó: Török Attila)

A MAGYAR VÁLOGATOTT 25 FŐS KERETE
KAPUSOK: Demjén Patrik
(Zalaegerszegi TE FC), Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Hegyi Krisztián (West Ham United – Anglia)
VÉDŐK: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Mocsi Attila (Zalaegerszegi TE FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Ferenczi János (Debreceni VSC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC 1904 – Szlovákia), Kerkez Milos (AZ – Hollandia), Kleinheisler László (Panathinaikosz – Görögország), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Vécsei Bálint (Ferencvárosi TC)
TÁMADÓK: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Németh András (Hamburger SV – Németország), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Varga Barnabás (Paksi FC)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi 

MARCO ROSSI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJA – AZ ÖSSZEFOGLALÓT ITT OLVASHATJÁK!

A márciusban két meccset játszó, előbb 23-án Észtországot felkészülési meccsen fogadó, aztán 27-én Bulgária ellen már Európa-bajnoki selejtezőt vívó magyar válogatott keretébe négy újoncot is meghívott a szövetségi kapitány, hiszen a Zalaegerszeg kapusát, Demjén Patrikot, az angol West Ham Unitednél légióskodó Hegyi Krisztiánt, az NB I góllövőlistáját vezető paksi Varga Barnabást, valamint az újpesti Csoboth Kevint is meghívta.

Marco Rossi csapata március 20-án találkozik Telkiben. A magyar válogatott 23-án 19.30-kor a Puskás Arénában Észtország ellen vív edzőmeccset, majd 27-én Bulgária ellen már Európa-bajnoki selejtezőt játszanak Szoboszlai Dominikék.

„Ahogy a frankfurti sorsoláson és a novemberi mérkőzések környékén is említettem, számunkra nagyon fontos, hogy a lehető legtöbb játékosunk egészséges legyen és rendszeresen játsszon a klubcsapatában – fogalmazott Marco Rossi az mlsz.hu-nak.  – Sajnos jelenleg ezen a téren nem állunk jól, így négy újonc is lehetőséget kap a mostani keretben, illetve Ferenczi János is velünk lesz visszatérőként. A két mérkőzés kezdőcsapatában lesznek különbségek, de tudjuk, hogy nem igazán van lehetőségünk a kísérletezésre, hiszen az észtek elleni első mérkőzést arra szeretnénk felhasználni, hogy minél jobban felkészüljünk a bolgárok ellen. Négy hónappal ezelőtt játszottunk legutóbb, így fontos, hogy a felkészülési mérkőzésen visszaépítsük a szükséges automatizmusokat.”

„Bulgária négy mérkőzéssel ezelőtt új szövetségi kapitányt nevezett ki – mondta a szövetségi kapitány. – A váltás új játékrendszert és játékfelfogást is eredményezett. Sokkal agresszívabban játszanak, magasabban védekeznek és proaktívabban játszanak. Ugyanez igaz a játékrendszert és a stílust is illetően az észt válogatottra is, amelyet pont ezért választottunk ellenfélnek a mostani felkészülési mérkőzésre, hiszen így az ellene játszott mérkőzés nagyon sok hasznos tapasztalattal szolgálhat a Bulgária elleni mérkőzésre történő felkészülés során” – tette hozzá Marco Rossi.

Mint beszámoltunk róla, a magyar válogatottnak több hiányzója is akad. A német RB Leipzig kapusa, Gulácsi Péter még a skót Celtic elleni október 5-én rendezett mérkőzésen szenvedett térdszalagszakadást, míg a Budapest Honvédban szereplő Szappanos Péter nemrég kikerült a fővárosi piros-feketék NB I-es keretéből, a Puskás Akadémia válogatottba is meghívott kapusa, Tóth Balázs pedig a kispadra szorult Felcsúton. Tóthoz hasonlóan az egy hónappal ezelőtti, Újpest elleni kupameccsen térdsérülést szenvedő Nagy Zsolt sem kapott meghívót ezúttal, ahogy a télen a Debrecenből az FTC-hez igazoló, s kisebb sérülés után visszatérő Baráth Péter, valamint a súlyos sérülést szenvedő Callum Styles és Schäfer András sem. 

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Március 23., 19.30: Magyarország–Észtország

EURÓPA BAJNOKI SELEJTEZŐ
Március 27., 20.45:
Magyarország–Bulgária

Az Európa-bajnoki selejtező összes találkozóját 2023-ban játsszák le, a magyar válogatott márciusban és szeptemberben egyszer, júniusban, októberben és novemberben kétszer lép pályára.

A csoportokból az első két helyezettek jutnak ki a németországi kontinensviadalra, így a rendezővel együtt 21 résztvevő válik ismertté a 2023 decemberében megtartandó sorsolás idejére. A fennmaradó három kvóta sorsa a 2024 márciusában esedékes Eb-pótselejtezőkön dől el.

 A magyar válogatott Eb-selejtezős programja:
Március 27., 20.45:Magyarország–Bulgária
Június 17., 18.00:
Montenegró–Magyarország
Június 20., 20.45:Magyarország–Litvánia
Szeptember 7., 20.45:Szerbia–Magyarország
Október 14., 20.45:Magyarország–Szerbia
Október 17., 20.45:Litvánia–Magyarország
November 16., 20.45:Bulgária–Magyarország
November 19., 15.00:Magyarország–Montenegró

Ezen ligánként a négy legelőrébb végző csapat vehet részt azok közül, akik a klasszikus selejtezőn nem tudták kvalifikálni magukat. Mindez a magyar válogatott szempontjából úgy lehet érdekes, ha nem sikerül közvetlenül kijutnia az Eb-re – az A-ligából a négy legjobb, nem Eb-résztvevő csapat közé kell kerülni az NL-rangsorban. Szinte biztos, hogy ennek a kritériumnak megfelel majd csapatunk (csak akkor nem, ha az olasz, holland, belga, dán, horvát, portugál, spanyol hetesből négy nem jut ki az Eb-re).

Ha az A-liga csapatai közül négynél kevesebb venné sikertelenül az Eb-selejtezősorozatot, az alsóbb ligákból töltenék fel a pótselejtezős mezőnyt – a sorban az első a D-liga legjobbja, Észtország. Az elődöntő és a döntő is egy mérkőzésből áll, a győztes továbbjut, illetve kijut az Eb-re.

A pótselejtezőben kijutók a 2023. decemberi Eb-sorsoláson a 4. kalapba kerülnek.

A pótselejtező időpontjai
Elődöntő:
2024. március 21.
Döntő: 2024. március 26.

Az Európa-bajnokságot 2024. június 14. és július 14. között rendezik meg tíz német városban. Mérkőzésnek ad otthont Berlin, München, Dortmund, Gelsenkirchen, Frankfurt, Stuttgart, Hamburg, Düsseldorf, Köln és Lipcse is. A nyitó mérkőzés Münchenben, a döntő Berlinben lesz.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, 2024
A SELEJTEZŐCSOPORTOK
A-CSOPORT:
Spanyolország, Skócia, Norvégia, Grúzia, Ciprus  
B-CSOPORT: Hollandia, Franciaország, Írország, Görögország, Gibraltár
C-CSOPORT: Olaszország, Anglia, Ukrajna, Észak-Macedónia, Málta  
D-CSOPORT: Horvátország, Wales, Örményország, Törökország, Lettország 
E-CSOPORT: Lengyelország, Csehország, Albánia, Feröer, Moldova  
F-CSOPORT: Belgium, Ausztria, Svédország, Azerbajdzsán, Észtország
G-CSOPORT: MAGYARORSZÁG, Szerbia, Montenegró, Bulgária, Litvánia
H-CSOPORT: Dánia, Finnország, Szlovénia, Kazahsztán, Észak-Írország, San Marino
I-CSOPORT: Svájc, Izrael, Románia, Koszovó, Fehéroroszország, Andorra
J-CSOPORT: Portugália, Bosznia-Hercegovina, Izland, Luxemburg, Szlovákia, Liechtenstein

 

2023.03.31 23:50:35

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A hízó májamon túl sokkal fontosabb volt, hogy Szoboszlai Dominik is tisztában legyen azzal, hibázott, s ne csak szavakkal, tettekkel is bizonyítsa ezt. Mit mondjak, bizonyította.

2023.03.30 23:12:15

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Rághatnánk a gittet a végletekig, és ebben megbízható »partnereink« a román szurkolók – bár a Spanyolországban élő, Andorrába átránduló honfitársaik túlnyomó része minősíthetetlen viselkedésükért kifütyülte őket –, de nem érdekünk unalomba fulladni. Újdonság bukkant fel viszont a fehéroroszok elleni meccsen: egy Nagy-Románia-térkép.

2023.03.30 23:23:19

Magyar válogatott nemzetisport.hu

2023.03.29 23:18:51

Magyar válogatott nemzetisport.hu

2023.03.29 18:32:53

Magyar válogatott nemzetisport.hu

A három Főnix-fióka, Bolla Bendegúz, Csoboth Kevin és Szoboszlai Dominik már tíz éve is együtt nyertek.