Tusványos 2022: szeretetcunami zúdult Marco Rossira Tusnádfürdőn

Vágólapra másolva!
2022.07.21. 17:25
null
Marco Rossi leszögezte: esze ágában sincsen elhagyni a nemzeti csapatot (Fotók: Mravik Gusztáv)
A magyar válogatott olasz szövetségi kapitánya leszögezte a népes publikum előtt: esze ágában sincs elhagyni a nemzeti csapatot.

„Ria, ria, Hungária!” skandálás közepette, a hatalmas tömeg szerető szorításában lépett a tusnádfürdői Buzánszky Jenő Sportteraszra Marco Rossi, a magyar futballválogatott olasz szövetségi kapitánya. Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője beszélgetett az Erdélyben is imádott szakvezetővel, és nem volt túlzó, ahogy fogalmazott: „szeretetcunami” ömlött a mesterre.

Bizonyos, hogy kevés előadás, beszélgetés vonz a négy nap alatt ennyi érdeklődőt a 31. Tusványoson, vagyis a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban, voltak olyan gyerekek, akik reggel 10 órakor csak azért beültek a Szerencsejáték Zrt. és a Nemzeti Sport közös sátrába, hogy a 16 órakor kezdődő beszélgetésre legyen helyük. Régóta övezett már ilyen imádat magyar szövetségi kapitányt, lehet, hogy soha...

Pláne, mivel az angliai 4–0-s győzelemmel szinte már az 1953-as, londoni 6:3-at, az Évszázad mérkőzését is elhalványította a csapat. „Erről szó sincs, mondtam a játékosoknak is, hogy mi még nem vagyunk az Aranycsapathoz hasonlíthatók. Viszont azt is mondtam, hogy most már végleg beírtuk magunkat a magyar futball történelemkönyvébe” – mondta szerényen Marco Rossi, aki most is elmondta, hogy nagypapája történeteiből a magyar Aranycsapatot már azelőtt jól ismerte, mielőtt 2012-ben Magyarországra érkezett dolgozni, fejből tudta a felállását.

Megkerülhetetlen kérdés, hogy amennyiben egy nagy csapattól kap ajánlatot, elhagyja-e a magyar válogatottat. Erre Rossi úgy felelt: „Olyan szakma ez, hogy mindig mérlegelni kell a lehetőségeket, de nagy hálával tartozom Magyarországnak, a magyar szurkolóknak és az MLSZ-nek. Ha igazi nagy csapathoz hívnának, mindenképpen mérlegelnem kellene, de most semmi kedvem távozni a magyar válogatott éléről. Csodálatos eredményeket értünk el, úgyhogy az arcomat és a fejemet még sokáig el kell viselnetek...”

2025-ig van szerződése a kapitánynak, a további tervekről azt monda: „Az Eb-szereplésünk alapkő volt, arra építkezve elkezdhettünk egy újabb projektet, ennek gyümölcse a mostani Nemzetek Ligája-szerepléssel kezd beérni. Amikor a világbajnoki selejtezőben kétszer kikaptunk Albániától, elbizonytalanodtam a folytatást illetően. Ha egy nap a szövetség úgy döntene, hogy meneszt engem, el kellene fogadnom, de én sohasem fogom beadni a lemondásomat. Semmi sem tántorít el, 2025-ig van szerződésem, szeretném kitölteni. Cél, hogy benn maradjunk a Nemzetek Ligája A-csoportjában, kijussunk újra az Eb-re, ott megint jól szerepeljünk, és meglátjuk, hátha összejön egy világbajnoki kvalifikáció is.”

Marco Rossi – aki csütörtökön reggel még Csíksomlyón templomban járt, mint korábbi katolikus gimnazista – elmondta, este Tusnádfürdőről Sepsiszentgyörgyre utazik, hogy élőben nézze meg a Sepsi OSK Európa-konferencialiga-mérkőzését a szlovén Olimpija Ljubljana ellen. „A Sepsi vezetőedzője honfitársam, Cristiano Bergodi, jól ismerem, egyidősek vagyunk, most egy ideje már nem beszéltem vele, de Gera Zolival ott leszünk a lelátón, remélem, szerencsét hozunk neki, a lefújás után szeretnék gratulálni neki.”

A beszélgetés végén a farkaslakai Jakab Zoltán, a román futsalválogatott korább szövetségi kapitánya váratlan ajándékkal lepte meg Rossit: egy 9-es számú székelyföldi válogatott mezzel. A megilletődött kapitányt felállva, vastapssal ünnepelte a hallgatóság, mindenki közös képet szeretett volna vele, de ahogy az igazi sztároknál lenni szokott: csak a szerencséseknek jutott ki ez a kegy. De alighanem látjuk még őt Tusnádfürdőn.

HANGULATVIDEÓ A CSÜTÖRTÖKI NAPRÓL

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik