Örök remény – Vincze András jegyzete

VINCZE ANDRÁSVINCZE ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2020.10.19. 22:21

Huszonöt esztendeje, amikor a Ferencváros labdarúgócsapata megkezdte szereplését a Bajnokok Ligája csoportkörében, megcsörrent az egyik szerkesztőségi telefon (akkortájt még a klasszikus vonalasok csörömpöltek az asztalokon).

Egerből jelentkezett egy focirajongó, hogy a városban kora reggel elfogyott a Nemzeti Sport, pontosabban egy „zugárusnál” kapható még néhány lap, de – micsoda skandallum! – darabja háromszáz forintért! Akkortájt lapunk ára 42 forint 50 fillér volt, így elképedve hallgattuk az olvasói tirádát, hiszen jegyüzérről már hallottunk (s persze írtunk is), ám újságüzérről még soha. S hogy fokozzam, a címlapon a „Kincs ez a Fradi!” főcím alatti felületet egy hazai BL-meccsbelépő uralta, amely 1995 őszén valóságos vagyont ért a maga 1900 forintos árával (összehasonlításképpen: 250 forintot kóstált a sima bajnokira érvényes jegy).

Huszonöt év alatt a vonalas telefonok korából eljutottunk a mobilinternet mindenekfelettiségéig, ugyanakkor a focisiker iránti lelki kapcsolódás maradt olyan, amilyen negyed évszázada is volt, vagyis országra-határra szóló boldogság, vágyakozás. S miközben kedd este a Ferencváros Barcelonában a világ egyik legjobb csapata ellen küzdhet, itthon másról sem hallani, mint a soron következő hazai BL-meccsekre érvényes, kincset érő meccsbelépők megvásárlásáról, megszerzéséről, lévén e nagy drukkerbummot az örök remény táplálja: hátha már a Barca ellen megtörténik „a” csoda...

Meccskezdés előtt persze még megengedett a merész gondolat, túlzó kijelentés, ugyanakkor idővel muszáj lesz elfogadni azt is, hogy kedd késő este az oroszlán barlangjában kell megküzdeni minden mozdulatért, és ha valamikor, a Camp Nouban felértékelődhet a védőmunka hősiessége is. Mi több, előfordulhat, hogy néhány becsúszó szerelés, a kapu torkából kifejelt, avagy a bravúros, bal felső sarokból kitornászott labda jelenti majd a meccs zöld-fehér esszenciáját.

Ami biztos: a historikus részletek illeszkednek a jelenbe is. Az idő sodrában az érzelmek változatlanok maradtak, s mint mindegyik nagy, történelmi jelentőségű meccs előtt, úgy most is már-már babonás érzelmek kerítik hatalmába az embert, képes megálmodni egy-egy cselsorozatot, magyar gólhelyzetet, s e felhőtlen boldogsággal felvértezve várni a kezdő sípszót.

S hogy picit tovább erősítsem a múlt és jelen fonalát: a szerkesztőségben még mindig van néhány vonalas telefon, tehát...

BAJNOKOK LIGÁJA 2020–2021
A G-CSOPORT MENETRENDJE
1. FORDULÓ
Október 20., kedd
18.55:
Dinamo Kijev (ukrán)–Juventus (olasz)
21.00:FC Barcelona (spanyol)–FERENCVÁROS

2. FORDULÓ
Október 28., szerda
21.00:
Juventus (olasz)–FC Barcelona (spanyol)
21.00: FERENCVÁROS–Dinamo Kijev (ukrán), Groupama Aréna

3. FORDULÓ
November 4., szerda
21.00:
FC Barcelona (spanyol)–Dinamo Kijev (ukrán)
21.00: FERENCVÁROS–Juventus (olasz), Puskás Aréna

4. FORDULÓ
November 24., kedd
21.00:
Juventus (olasz)–FERENCVÁROS
21.00:Dinamo Kijev (ukrán)–FC Barcelona (spanyol)

5. FORDULÓ
December 2., szerda
21.00:
Juventus (olasz)–Dinamo Kijev (ukrán)
21.00: FERENCVÁROS–FC Barcelona (spanyol), Puskás Aréna

6. FORDULÓ
December 8., kedd
21.00:
FC Barcelona (spanyol)–Juventus (olasz)
21.00:Dinamo Kijev (ukrán)–FERENCVÁROS

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik