Nemzetisport.hu 2013.03.06 09:17 Frissítve: 2014.11.30 01:40

Női válogatott: a következő három világversenyen ott lehet a csapat

A magyar női labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Vágó Attila volt a Sport Tv Mai helyzet című műsorának vendége. A szakember a pozitív változások mellett a női labdarúgás lehetőségeiről is mesélt.

 

Vágó Attila 2007-től 2010-ig már volt a magyar női labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, és január óta ismét ő irányítja a szakmai munkát. Már főállásban tevékenykedik, lemondott ugyanis az NB II-es Veszprém vezetőedzői posztjáról.

„Az MLSZ részéről elvárás volt, hogy a női válogatott szövetségi kapitánya főállású edző legyen, egy ember nem tud két helyen megfelelni. A válogatott mindennél fontosabb dolog, ha valaki hallotta már a kispadon a himnuszt, annak nincs miről beszélni. A legfontosabb az, hogy a magyar válogatott teljesen fel tudjon készülni a világbajnoki selejtezőre. Felelek az A-válogatott mellett az U19-es és U17-es csapat szakmai munkájáért is, továbbá azért, hogy ezek egymásra épüljenek, ki legyen ösztöndíjas és kik alkossák a szakmai stábot. Ez teljes embert kíván” – árulta el a Mai helyzetben a kapitány.

„Az UEFA és a FIFA is rájött arra a 2011-es németországi női világbajnokság után, hogy óriási lehetőség van a női labdarúgásban. Példaértékű az itthoni helyzet, olyan lehetőséget kapunk, ha ezt ki tudjuk használni a következő három világversenyre, a 2015-ös kanadai vb-re, a 2017 Eb-re és a 2019-es újabb vb-re is kijuthat a csapat. Sőt, 2019-ben már valószínűleg 32 csapat vesz részt a versenyen, de hiba volna csak abban bízni, hogy ezért jussunk ki, de meg lehet lovagolni, dolgozni kell érte” – vallott a célokról a Sport Tv-nek Vágó Attila.

A Mai helyzetben azt is összefoglalta, hogy milyen irigylésre méltó körülmények várnak a csapatra. „A tehetségeket helyzetbe kell hozni, munka és iskola mellett, heti három edzéssel nem tudunk versenyben lenni a világgal, de sikerült összehozni egy olyan ösztöndíj rendszert az MLSZ-szel, hogy hatvan női labdarúgó – tizenöt U17-es, tizenöt U19-es és harminc felnőtt játékos – kap ösztöndíjat. Heti rendszerességgel edzőtábort szervezünk. Idén a felnőtt válogatott százkilenc napot lesz együtt, az U19-esek hetven napot, az U17-esek hatvanat, ez még Európában is egyedülálló dolog" – részletezte a szövetségi kapitány, hogy milyen lehetőségeket kaptak hazánk legjobbjai.

A menetrend szerint április 16-án lesz a 2015-ös vb selejtezőinek sorsolása, szeptemberben és októberben pedig négy tétmeccs vár a nemzeti csapatra. Magyarország a harmadik kalapban van, így nem alapvető elvárás a vb-re való kijutás, de a szövetségi kapitány véleménye szerint versenyben kell lennünk legalább a selejtezőt érő helyekért.

Kiemelt fókuszt kap a fiatalítás és az, hogy az idegenlégiósok is részt tudjanak venni a munkában. Nagy eredmény, hogy Jakabfi Zsanett, a Bundesliga őszi legjobbja márciustól újra a válogatott rendelkezésére áll. Vágó Attila a Mai helyzetben hangsúlyozta, hogy nem is olyan régen egy olyan tehetséges, 15 és fél éves lányt látott az edzőtáborban, aki a valaha volt legsikeresebb magyar labdarúgó lehet, de azért a külföldön pallérozódó idegenlégiósokra szükség van. Fontosnak tartja, hogy a játékosokkal és a klubokkal is jó viszonyt ápoljanak, így talán nemcsak a tétmeccsekre, de a fontosabb barátságos, nem UEFA napon vívott mérkőzésekre is el tudja őket engedni kenyéradójuk. A válogatott 10 napos meghívásos tornán vesz részt Algarvéban, Portugáliában, itt négy felkészülési meccset játszik.

2021.11.28 22:01:01

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

Marco Rossinál az idén 36 játékos szerepelt, közülük 21 volt hosszabb-rövidebb ideig valamelyik magyarországi akadémia növendéke.

2021.11.28 21:40:29

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A fő nehézséget a felnőttfutballba belépés okozza.

2021.11.26 09:48:23

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Gallowich Tibor és Sebes Gusztáv bizalmát is megkapta, de ritkán került be az Aranycsapatba.

2021.11.24 23:34:00

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. November 25., a magyar futball napja. Egyébként nem véletlen, hogy olyan meccseket idéztem fel, amelyeket ritkán emlegetnek, szándékosan tettem. Hiszem ugyanis, hogy ami nekem, neked, neki, sőt nekünk maradandó, az még nem minden. Valamennyiünknek megvannak a magunk – reggelig idézhető – emlékei.