T. Z. 2021.11.25 19:07 Frissítve: 2021.11.26 18:26

FFT: a magyar–románra időzített büntetés

A FourFourTwo magazin sorozatában hónapról hónapra leporol egyet a magyar futball számos abszurd „ügyirata” közül. Veszprémi Linda ezúttal bizonyítja, mennyire körültekintően kell ellenfelet választani.

 

Korábban felidéztük a magyar klubfutball történetének első, büntetésből eredően zárt kapus nemzetközi meccsét, az 1990-es Ferencváros–Bröndby UEFA-kupa-találkozót. Ezúttal pedig a magyar válogatott első ilyen esetét dolgozzuk fel, a 2013-as Magyarország–Románia világbajnoki selejtezőt, amely bár időben nem túlságosan távoli, ám annál fájóbb emlék.

Különösen azért is, mert az azt kiváltó ok és mérkőzés, a 2012-es, Izrael elleni barátságos találkozó a napjainkban már abszurd méreteket öltő stadionbezárási cunami epicentruma volt. Azóta vagyunk rajta a FIFA és az UEFA, valamint az európai szövetséget a rasszizmus elleni harcban partnerként szolgáló FARE (Football Against Racism in Europe – Futballal a rasszizmus ellen Európában) nevű nemzetközi civil szervezet radarján. Ahogy azt a FARE kelet-európai elnökségi tagja, a magyar Jósa Bálint a Nemzeti Sport 2021. július 16-i számában megerősítette, az izraeli meccs óta áll a magyar szurkolótábor a FARE figyelmének középpontjában.

A Magyarország–Izrael barátságos mérkőzést 2012. augusztus 15-én játszották a Puskás Ferenc Stadionban. Ezzel a mérkőzéssel kívánt az Egervári Sándor szövetségi kapitány által irányított nemzeti csapat felkészülni a szeptemberi 7-i, Andorra, illetve szeptember 11-i, Hollandia elleni világbajnoki selejtezőre.

Unalmas, jellegtelen mérkőzésen nyolcezer néző előtt, vagyis szinte kongó stadionban 1–1-es döntetlen született. Tipikusan olyan meccs volt, amelyre másnap már nem is emlékszünk. Álmunkban sem hittük volna, hogy olyan utórengései lesznek, amelyeket máig a bőrünkön érzünk. Kitört ugyanis a botrány.

A FARE, továbbá a Bécsi Izraelita Kultuszközösség és a Simon Wiesenthal Központ feljelentést tett a FIFA-nál, mivel bizonyítékokkal tudtak előállni, hogy a nézőtéren antiszemita megnyilvánulásokra került sor egy elszigetelt, két-háromszáz tagú szurkolói csoport részéről...

A teljes cikket elolvashatja a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

2021.11.28 22:01:01

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

Marco Rossinál az idén 36 játékos szerepelt, közülük 21 volt hosszabb-rövidebb ideig valamelyik magyarországi akadémia növendéke.

2021.11.28 21:40:29

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A fő nehézséget a felnőttfutballba belépés okozza.

2021.11.26 09:48:23

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Gallowich Tibor és Sebes Gusztáv bizalmát is megkapta, de ritkán került be az Aranycsapatba.

2021.11.24 23:34:00

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. November 25., a magyar futball napja. Egyébként nem véletlen, hogy olyan meccseket idéztem fel, amelyeket ritkán emlegetnek, szándékosan tettem. Hiszem ugyanis, hogy ami nekem, neked, neki, sőt nekünk maradandó, az még nem minden. Valamennyiünknek megvannak a magunk – reggelig idézhető – emlékei.