T. Z. 2021.11.25 19:07 Frissítve: 2021.11.26 18:26

FFT: a magyar–románra időzített büntetés

A FourFourTwo magazin sorozatában hónapról hónapra leporol egyet a magyar futball számos abszurd „ügyirata” közül. Veszprémi Linda ezúttal bizonyítja, mennyire körültekintően kell ellenfelet választani.

 

Korábban felidéztük a magyar klubfutball történetének első, büntetésből eredően zárt kapus nemzetközi meccsét, az 1990-es Ferencváros–Bröndby UEFA-kupa-találkozót. Ezúttal pedig a magyar válogatott első ilyen esetét dolgozzuk fel, a 2013-as Magyarország–Románia világbajnoki selejtezőt, amely bár időben nem túlságosan távoli, ám annál fájóbb emlék.

Különösen azért is, mert az azt kiváltó ok és mérkőzés, a 2012-es, Izrael elleni barátságos találkozó a napjainkban már abszurd méreteket öltő stadionbezárási cunami epicentruma volt. Azóta vagyunk rajta a FIFA és az UEFA, valamint az európai szövetséget a rasszizmus elleni harcban partnerként szolgáló FARE (Football Against Racism in Europe – Futballal a rasszizmus ellen Európában) nevű nemzetközi civil szervezet radarján. Ahogy azt a FARE kelet-európai elnökségi tagja, a magyar Jósa Bálint a Nemzeti Sport 2021. július 16-i számában megerősítette, az izraeli meccs óta áll a magyar szurkolótábor a FARE figyelmének középpontjában.

A Magyarország–Izrael barátságos mérkőzést 2012. augusztus 15-én játszották a Puskás Ferenc Stadionban. Ezzel a mérkőzéssel kívánt az Egervári Sándor szövetségi kapitány által irányított nemzeti csapat felkészülni a szeptemberi 7-i, Andorra, illetve szeptember 11-i, Hollandia elleni világbajnoki selejtezőre.

Unalmas, jellegtelen mérkőzésen nyolcezer néző előtt, vagyis szinte kongó stadionban 1–1-es döntetlen született. Tipikusan olyan meccs volt, amelyre másnap már nem is emlékszünk. Álmunkban sem hittük volna, hogy olyan utórengései lesznek, amelyeket máig a bőrünkön érzünk. Kitört ugyanis a botrány.

A FARE, továbbá a Bécsi Izraelita Kultuszközösség és a Simon Wiesenthal Központ feljelentést tett a FIFA-nál, mivel bizonyítékokkal tudtak előállni, hogy a nézőtéren antiszemita megnyilvánulásokra került sor egy elszigetelt, két-háromszáz tagú szurkolói csoport részéről...

A teljes cikket elolvashatja a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

2022.01.15 09:51:58

Magyar válogatott L. PAP ISTVÁN

A népszerű Bamba mint gólgép statisztikái a klubjaiban és a válogatottban is felülmúlhatatlanok.

2022.01.02 21:26:23

Magyar válogatott THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Élvezzék ki a sorozat minden percét.

2021.12.26 22:02:03

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A gólarányszámítás mikéntjét így foglalta össze a Nemzeti Sport: „Az adott gólok négyzetgyökének deciliterét hozzáadjuk a kapott gólok köbméterének az integráljához, ebből kivonjuk a góllövő csatárok életkorának felét, ehhez hozzáadjuk a gólkülönbség egyötödének a háromszorosát. Ami kijön, az nem fog az ön fejébe menni.

2021.12.23 22:37:16

Magyar válogatott DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. A magyar–francia meccs félidejének eksztázisát felírnám orvosi receptre búskomorság ellen.

2021.12.20 22:19:54

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

A kapitány kitöltené a 2025-ig szóló szerződését • Cél bent maradni az NL A-ligájában.