Cs. B. 2021.09.23 18:36 Frissítve: 2021.09.23 19:52

Évforduló: Fenyvesi Mátéra és a Szovjetunió elleni sikerre emlékeztek

A napra pontosan 65 évvel ezelőtt született moszkvai magyar labdarúgósikerre, valamint a 88 éves Fenyvesi Máté válogatott futballistára emlékeztek csütörtökön – közölte az MTI.

Fenyvesi Máté hat alkalommal csereként játszott a legendás Aranycsapatban (Fotó: Szabó Miklos, archív)
Fenyvesi Máté többször játszott a legendás Aranycsapatban is (Fotó: Szabó Miklos, archív)

 

Az Aranycsapat Testület és a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület megemlékezésén id. Lomnici Zoltán, a testület elnöke arról beszélt, hogy sporttörténeti értéke mellett jelentős társadalmi hatása is volt az Aranycsapat 1956. szeptember 23-i, a moszkvai Lenin Stadionban a Szovjetunió csapata felett aratott 1:0-s győzelemnek.

„Az egy hónappal az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörése előtt, 105 ezer néző előtt kivívott siker hatott a közhangulatra, és erősítette a magyar nemzet önbecsülését, hazaszeretetét. Nagy tett volt hazai pályán legyőzni a szovjeteket" – mondta Lomnici Zoltán majd arról beszélt, hogy az ötvenes években más jelentése is volt a sportsikereknek. A labdarúgó Aranycsapat sikersorozata, illetve az 1954-es világbajnoki döntőben elszenvedett veresége befolyásolta a közhangulatot.

Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke a győztes magyar gólt szerző Czibor Zoltánt méltatta. Mint mondta, az FTC balszélsője nagy ellenálló volt, és az öltözőfolyosón azt hangoztatta, hogy „legyőztem a Szovjetuniót"!

Az Aranycsapat ötvenes évekbeli ferencvárosi balszélsője után Takács Tibor áttért a zöld-fehérek másik balszélsője, a szeptember 19-én 88. életévét betöltő Fenyvesi Máté méltatására. Kiemelte, hogy Fenyvesi Máté többször játszott a legendás Aranycsapatban, valamint hogy az ő fejes góljával nyerte meg az 1964–65-ös idényben az FTC a rangos nemzetközi kupát, a VVK-t (Vásárvárosok Kupája). Mivel az ünnepelt betegsége miatt nem vehetett részt az eseményen, öccse, József, a szintén egykori ferencvárosi játékos fogadta a jókívánságokat. Fenyvesi József közös pályafutásukból kiemelte, hogy az 1962–63-as bajnokság utolsó mérkőzésén győzniük kellett ahhoz, hogy aranyérmesek legyenek, és a Salgótarjánt a két Fenyvesi egy-egy góljával le is győzték le.

(MTI)

2021.10.18 20:51:25

Magyar válogatott BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Szögezzük le, a magyarok olasz szövetségi kapitánya távolról sem idióta, pontosan ismeri csapata és játékosai erényeit, gyengéit, és szent meggyőződésem, hogy kihozza a legtöbbet a jelenlegi állományból. Ahogyan azonban maga is többször hangsúlyozta: nem leszármazottja Houdininek, nem volt Harry Potter csoporttársa a varázslóiskolában, nem tud csodát tenni, abból főz, amije van.

2021.10.17 18:41:59

Magyar válogatott T. Z.

A 2012-es Magyarország–Izrael barátságos mérkőzés után büntetett az európai szövetség.

2021.10.16 21:38:16

Magyar válogatott SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Nem létezik, hogy ami sok helyen működik, nálunk kivitelezhetetlen.

2021.10.15 22:40:42

Magyar válogatott KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Ha a mostanában oly kényes angolok legfőbb ütőkártyája egy minitranszparens az áthúzott térdeléssel, és ennek eltávolítására ők képesek szakmailag, de erkölcsileg is megkérdőjelezhető döntéseket hozni, azt nem biztos, hogy a magyar szurkolótábor nyakába kellene varrni.

2021.10.14 23:42:33

Magyar válogatott MILITÁR IVÁN

Az MLS-ben elért 16 gólja bravúros teljesítmény, köszönhetően az elővételezési képességének – videós elemzés.