Bolgár–magyar: az új helyszín sem alkalmas a meccs megrendezésére

Vágólapra másolva!
2023.11.13. 18:20
null
Az Arda Aréna legalább nincs átépítés alatt, nem úgy mint a plovdivi stadion...
Amint arról beszámoltunk, a bolgár–magyar Eb-selejtezőt övező szappanopera legújabb, hétfő délutáni fejezetéből kiderült: sajtóhírek szerint a Bolgár Labdarúgó-szövetség (BFSZ) új lehetséges helyszínt dobott be Szófia, majd Plovdiv elbukása után. A BFSZ ezúttal Kardzsaliba, az Arda Arénába vinné a mérkőzést, csakhogy ezzel a helyszínnel is akadnak gondok.

A topsport.bg szerint a bolgár szövetségnél a dél-bulgáriai Kardzsali városa vetődött fel helyszínként, a 2017-re felújított Arda Aréna 11 114 fő befogadására alkalmas. Ezzel csak annyi a gond, hogy a stadion nem felel az UEFA előírásainak – több szempontból sem.

Az UEFA 2024-es Eb-re és annak selejtezőjére vonatkozó versenykiírásában szereplő 26-os cikkelyének 1-as pontja szerint minden rendező szövetségnek 2022 november 10-ig el kellett küldenie az UEFA-nak azon stadionok listáját, amelyekben a hazai mérkőzéseit kívánják rendezni. Erősen kérdéses, hogy erre a listára a bolgárok két éve feltették-e az Arda Arénát – lapunk információi szerint ezt ők maguk sem tudják... Az Arda Arénában egyébként válogatott mérkőzést korábban nem rendeztek, s nemzetközi kupamérkőzést is csak egyszer játszottak itt: egy Európa-konferencialiga-selejtezőt két éve – az Arda Kardzsali kikapott a Hapoel Beer Shevatól 2–0-ra.

A kardzsali stadion a 26-os cikkely 3-as pontjának sem felel meg, amely pont kimondja, hogy a válogatott mérkőzés helyszínének a legközelebbi nemzetközi reptértől autóbusszal 90 percen belül elérhetőnek kell lenni. Kardzsali közelében két nemzetközi repülőtér található, az egyik éppen a plovdivi, amely 92 kilométerre van a stadiontól, ám a különböző útvonaltervezők szerint autóval legalább egy óra negyven percig tart megtenni az utat. A másik közeli nemzetközi reptér a Görögországban található Kavala reptér, amely 156 kilométerre van az Arda Arénától, és autóval az útvonaltervezők szerint legalább egy óra ötven perc az út. Busszal nyilván még több időbe telne...

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a városban csupán háromcsillagos szállodák találhatóak, ami alulmúlja a nemzetközi labdarúgásban megszokott szállások komfortfokozatát – adódik hát a kérdés, hogy ha mégis Kardzsaliban lenne a mérkőzés, vajon hol szállhatna meg a magyar válogatott.

Mindeközben Kardzsali polgármestere, Erol Mümün a sportal.bg lapnak arról beszélt, 99 százalékos biztonsággal kijelenthető, hogy a 2020-ban felújított létesítményben rendezik a mérkőzést.

„Számunkra megtiszteltetés, hogy vendégül láthatjuk a nemzeti csapatot. A stadion birtokában van az ilyen találkozók megrendezéséhez szükséges licenc, mi pedig készen állunk arra, hogy tökéletes rendezéssel örömet szerezzünk a környékbeli szurkolóknak. Az Arda Aréna Bulgária legjobb stadionjai közé tartozik, s a dolgok jelen állása szerint kilencvenkilenc százalék az esély arra, hogy Plovdiv helyett Kardzsali legyen a helyszín. A szövetség már engedélyt kért az UEFA-tól, jelenleg a hivatalos megerősítésre várunk. Szerintem minden rendben lesz. Tudtommal zárt kapus lesz a mérkőzés. Véleményem szerint nem a válogatott mérkőzése a megfelelő alkalom a tüntetésekre” – fogalmazott Erol Mümün.

Ugyanakkor tegyük hozzá azt is, hogy a fentebb citált UEFA szabályzat 29-es cikkének 4-es pontja rendelkezik a vészhelyzetek esetéről, és a célja hogy a biztosítsa a mérkőzés megrendezését – ha szükséges nézők nélkül. Ilyen esetben a vendéglátó szövetségnek biztosítani kell egy „tartalék” stadiont. Ezen lehetséges „tartalék” helyszín esetében előfordulhat, hogy mentesül az egyébként a stadionokra vonatkozó előírások alól...

A kérdés, hogy az UEFA elfogadja-e vészhelyzetnek, hogy az egész kalamajka abból indult, hogy a BFSZ nem akarta a saját szurkolóit beengedni a találkozóra Szófiában...

KORÁBBI CIKKEINK A TÉMÁBAN
Eb 2024: nézők nélkül rendezik a Bulgária–Magyarország meccset
Bolgár–magyar: Kényszerűen tudomásul vettük a döntést – Csányi Sándor az NS-nek
Két ügyvéd fellebbezett a magyar válogatott bulgáriai selejtezője miatt
Problémák a stadionnal! Mégsem Plovdivban rendezik meg a bolgár–magyar meccset?
Reagált a szövetség az újabb stadiongondra
Ezért nem lehet játszani a plovdivi stadionban? – fotók
Szurkolói tiltakozás Plovdivban – magyar résztvevőkkel?
„A világon először egy szövetség megbünteti a saját csapatát”
Válogatott: mégsem Plovdivban lesz a bolgár–magyar – NS-infó
Bolgár–magyar: itt az újabb fordulat! Mégis Plovdivban lehet a meccs
Bolgár–magyar: a polgármester kijelentette, Plovdivban lesz a meccs
„Megfenyegettek” – a plovdivi stadion kivitelezője
Tudatlanság, az erkölcs teljes hiánya, korrupció – Berbatov a bolgár szövetségről az NS-nek
Plovdiv vagy 0–3 – nem lehet tovább költöztetni a meccset”
Bolgár–magyar: egyre inkább úgy tűnik, nem lesz mérkőzés
„Szabotálni akarják a meccset” – egy aláíráson múlik minden
„A stadion alkalmas az Eb-selejtezőre” – de az építkezés nem állt le, így fest a meccs helyszíne ma!
Szoboszlai: Tilos foglalkoznunk a bulgáriai hírekkel
Bolgár–magyar: az önkormányzat nem ad engedélyt, nem lesz meccs Plovdivban – hivatalos
Bolgár–magyar: új helyszín a képben, de megfelel-e az UEFA-nak?
A bolgárok kizárása az Eb sorsolását is módosítaná
A hivatalos megerősítésre várunk – Kardzsali polgármestere

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik