Kő András kapta az idei Szepesi-díjat

B. Z.B. Z.
Vágólapra másolva!
2023.09.19. 20:21
null
Kő András és Tóth Józsefné Kecskeméti Mária (Fotó: Árvai Károly) – <a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/szepesi-dij-fotok-arvai-karoly--7235" target="_blank">KÉPGALÉRIA ITT! </a><br />
Átadták kedden a Puskás Nemzetközi Alapítvány elismeréseit, az Üllői úti Ferencváros-stadion Turay-páholyában a Szepesi-díjat Kő András sportújságíró, több nagy sikerű könyv szerzője, az Östreicher-díjat pedig Tóth „Jokka” József volt válogatott labdarúgó özvegye vette át.

Az alapítványt 2015-ben hívta életre Puskás Ferencné azzal a szándékkal, hogy a Szepesi-díjjal egy, a magyar labdarúgás ügye iránt elkötelezett újságírót, az Östreicher-díjjal pedig egy olyan hozzátartozót jutalmazzanak, aki valamely futballista sikeres pályafutását, mindennapjait segítette, segíti.

A díjátadó immár hagyományos helyszínéhez, a ferencvárosi futballstadionhoz kapcsolódik Puskás Ferenc és Szepesi György pályafutásának egy-egy meghatározó mozzanata: a világhírű labdarúgó a ferencvárosi pályán játszotta első válogatott mérkőzését és szerezte első válogatott gólját 1945. augusztus 20-án, a Magyarország–Ausztria (5:2) találkozó pedig a legendás rádióriporternek is első élő tudósítása volt válogatott meccsről.

Molnár Mátyás, az ünnepség műsorvezetője köszöntötte a megjelenteket, Szöllősi György, az alapítvány kuratóriumának elnöke, a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője beszédében röviden emlékeztetett Puskás Ferenc és az Aranycsapat emléke, valamint a magyar futballhagyomány ápolása terén elért közelmúltbeli eredményekre.

A Szepesi- és Östreicher-díjjal jutalmazottaknak járó egymillió forintos pénzjutalomról immár negyedik éve a Provident Pénzügyi Zrt. gondoskodik. A keddi ünnepség egyúttal alkalmat adott arra, hogy Szöllősi György és Szirmák Botond, a pénzügyi vállalat vezérigazgatója nyilvánosan aláírja a megállapodást, amelynek értelmében a következő két évben is biztosan támogatja az alapítványt a pénzintézet.

Szirmák Botond és Szöllősi György (Fotó: Árvai Károly)
Szirmák Botond és Szöllősi György (Fotó: Árvai Károly)

Az idei Östreicher-díjat a tavaly augusztusban elhunyt 56-szoros válogatott labdarúgó, Tóth József özvegye, Tóth Józsefné Kecskeméti Mária vette át Őze István UTE-elnöktől és Szirmák Botondtól, a laudációt „Jokka” újpesti csapattársa, Herédi Attila mondta el, aki kiemelte, hogy a díjazott milyen sok áldozatot vállalva segítette, majd ápolta férjét az utolsó tizenöt évben.

„Nagyon meg vagyok hatódva, és köszönöm, hogy a férjem továbbra is az emlékezetükben él” – ezekkel a szavakkal köszönte meg a díjat Tóth Józsefné Kecskeméti Mária.

Az NSO Tv-nek azt is elmondta, hogy csak a tévében nézhette férje meccseit, ugyanis Tóth József néhány vesztes meccs után rossz ómennek tartotta, ha felesége ott volt a lelátón.

A Szepesi-díjat Kő András, a Magyar Hírlap sportújságírója, rádióriporter, szépíró, lapunk és a Magyar Nemzet korábbi munkatársa, több kiváló könyv szerzője kapta, őt Schmitt Pál olimpiai bajnok vívó, korábbi köztársasági elnök méltatta, akiről egyik könyvét írta az eddigi huszonhét közül Kő András. Schmitt Pál tréfásan úgy fogalmazott:

„Színésznek béna voltál, tatabányai vájárnak béna voltál, vívónak béna voltál, de az Úristen a kezedbe adta a tollat, amivel csodákat művelsz!” A Szepesi-díjat dr. Kamuti Jenő, a Magyar Fair Play Bizottság elnöke és Bozsik Lajos, az Aranycsapat-fedezet, Bozsik József – akiről szintén írt könyvet Kő András – testvére adta át Kő Andrásnak, aki egy tizenhárom évvel ezelőtti, Szepesi Györggyel készített, de soha meg nem jelent interjújából is idézett néhány ma is érvényes gondolatot.

„Nagyon sokat jelent nekem ez a díj, mert élveztem Szepesi György barátságát. Sosem gondoltam, hogy átvehetek egy olyan díjat, amelyet talán ő sugallt odaföntről. Meg vagyok hatva”– mondta az NSO Tv-nek az elismerés átvétele után.

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly
Fotó: Fradi.hu
Fotó: Fradi.hu

AZ EDDIGI DÍJAZOTTAK
Szepesi-díj

2015: Novotny Zoltán
2016: Hajdú B. István
2017: Gulyás László
2018: Vass István Zoltán
2019: Török László
2020: Lakat T. Károly
2021: Zsengellér Zsolt
2022: Dénes Tamás
2023: Kő András

Östreicher-díj
2015: Czibor Zoltán húga, Czibor Zsuzsanna
2016: Tóth Mihály özvegye, Hamzsek Jolán és lánya, Zsófia
2017: Deák Ferenc özvegye, Diósy Ilona
2018: Várady Béla özvegye, Gazdag Judit
2019: Lantos Mihály özvegye, Beretvás Mária
2020: Ladinszky Attila párja, Bodor Ágnes
2021: Mészöly Kálmán felesége, Bardi Gyöngyi
2022: Törőcsik András testvére, Törőcsik Éva
2023: Tóth „Jokka” József özvegye, Tóth Józsefné Kecskeméti Mária

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik